Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/04/20)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλακτική για τράπεζες η JP Morgan

Tο ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχει διαταράξει σημαντικά τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει η JP Morgan, η οποία «γυρίζει» σε επιφυλακτική τη στάση της για τον κλάδο, από θετική πριν. Το απότομο «πάγωμα» της οικονομίας και η αλλαγή στην ψυχολογία της αγοράς έρχεται σε μια ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο, προκαλώντας καθυστέρηση στις τιτλοποιήσεις NPEs και στη συνολική ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών, τονίζει, ενώ προειδοποιεί πως μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να «χτυπήσει» περαιτέρω τους ισολογισμούς τους μέσω των πιστωτικών συνθηκών, του κόστους κινδύνου και των κεφαλαίων. Ωστόσο, τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί και το γεγονός ότι η πανδημία φαίνεται σχετικά περιορισμένη στη χώρα δίνουν ελπίδες για μια γρήγορη ανάκαμψη στον κλάδο, με την προϋπόθεση ότι η οικονομική ανάκαμψη θα έχει σχήμα V. Πάντως, στο βασικό της σενάριο η JP Morgan εκτιμά ότι το κόστος των προβλέψεων θα παραμείνει αναπόφευκτα υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Προχωρεί η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Παρά το ξέσπασμα της κρίσης, η δημιουργία του ψηφιακού εργαστηρίου (digital hub) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η πρόσληψη των επιστημόνων που θα το στελεχώσουν, προχωράει κανονικά, με μικρές καθυστερήσεις στην εύρεση του τελικού κτιρίου. Η εταιρεία έχει εντοπίσει ένα χώρο 600 τ.μ. κοντά στο αεροδρόμιο για να στεγάσει προσωρινά τα πρώτα 40-50 άτομα, τα οποία θα έχουν προσληφθεί μέχρι και τον Ιούλιο. Παράλληλα, αναζητεί και ένα κτίριο περίπου 4.000 τ.μ., το οποίο θα προσφέρει 200 θέσεις εργασίας στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και των big data/Analytics.

Δωρεά στο «Μποδοσάκειο» από το Πράσινο Ταμείο

Σε δωρεά ύψους 1 εκατ. ευρώ προς το Γενικό Νοσοκομείο «Μποδοσάκειο» της Πτολεμαΐδας προχώρησε το Πράσινο Ταμείο, έπειτα από προτροπή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη. Το ποσό θα καλύψει τις άμεσες και αναγκαίες δαπάνες για τον πλήρη ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου. H επιλογή της δωρεάς έγινε αφενός γιατί η Δυτική Μακεδονία είναι από τις πιο επιβαρυμένες περιφέρειες σε κρούσματα κορωνοϊού, αφετέρου διότι η περιοχή είναι στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του ΥΠΕΝ λόγω του στρατηγικού σχεδιασμού απολιγνιτοποίησης.

Ρυθμίσεις οφειλών για αγρότες από τη ΔΕΗ

Στήριξη στους αγρότες-πελάτες της μέσω ενός ευνοϊκού προγράμματος διακανονισμών παρέχει η ΔΕΗ, έπειτα από επικοινωνία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Ολοι οι αγρότες-πελάτες της ΔΕΗ με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης, προκαταβάλλοντας το 15% ή 20% της οφειλής τους και αποπληρώνοντας το υπόλοιπο σε έως 18 ή 24 δόσεις αντίστοιχα. Η διαδικασία αίτησης ρύθμισης, λόγω εκτάκτων μέτρων, θα γίνεται τηλεφωνικά μέσω της γραμμής 11770. Μέσω της ίδιας γραμμής θα μπορούν να αποπληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος όλοι οι πελάτες της ΔΕΗ με τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής και τον αριθμό χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας.

Οι συνήθεις προσφυγές των κατασκευαστικών

Στο ΣτΕ προσέφυγαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, τόσο ο όμιλος Μυτιληναίου, όσο και η Ακτωρ, προκειμένου να ακυρωθεί απόφαση της ΑΕΠΠ (Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών), με βάση την οποία αμφότερες αποκλείονταν από τη συνέχεια του διαγωνισμού ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 312 εκατ. ευρώ. Η ΑΕΠΠ απέκλεισε τους δύο ομίλους έπειτα από προσφυγή που είχε καταθέσει η Intrakat, η οποία επίσης διεκδικεί το έργο. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα πρώτα οδικά έργα που επιχειρείται να κατασκευαστούν με τη μορφή ΣΔΙΤ και πληρωμές διαθεσιμότητας, ένα μοντέλο με βάση το οποίο η αναθέτουσα αρχή προχωράει σε τμηματικές καταβολές ποσών προς τον ανάδοχο, με βάση την εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων χρόνου και ποιότητας εργασιών και συντήρησης, κατά την περίοδο λειτουργίας του άξονα. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 30 χρόνια. Εκτός από τις παραπάνω εταιρείες, ενδιαφέρον έχουν επίσης εκδηλώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Αβαξ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή