Ο ΔΗΚΤΗΣ (25/04/20)

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και 2 τρισ. ευρώ το έκτακτο QE της ΕΚΤ

Εως και τριπλασιασμό σχεδόν του μεγέθους του νέου QE της ΕΚΤ, του λεγόμενου PEPP, βλέπουν οι αναλυτές, καθώς εκτιμούν πως οι τρέχοντες ρυθμοί αγορών περιουσιακών στοιχείων θα «στερέψουν» το πρόγραμμα, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στα 750 δισ. ευρώ. Οπως τονίζουν, το τρέχον «οπλοστάσιο» της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης του Eurogroup δεν αρκούν για να καλύψουν τον αντίκτυπο από τις αυξημένες δαπάνες των κυβερνήσεων. Σύμφωνα με τη Citigroup, η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί μια ισχυρή «δήλωση προθέσεων», ώστε να καθησυχάσει τους επενδυτές. Ετσι, το PEPP θα πρέπει να διπλασιαστεί στο 1,5 τρισ. ευρώ. Και η Barclays εκτιμά ότι το πρόγραμμα πρέπει να διπλασιαστεί στο 1,5 τρισ. καθώς, όπως τονίζει, τα έως τώρα μέτρα έχουν αποτύχει να περιορίσουν τα spreads των ομολόγων, τα οποία παραμένουν διευρυμένα. Κατά την Goldman Sachs και την Capital Economics, το νέο QE θα πρέπει να αυξηθεί στα 2 τρισ. ευρώ τουλάχιστον για να κατευνάσει τις ανησυχίες των αγορών.

Γκρίνια για τον τρόπο καταβολής των 800 ευρώ

Μη ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι μικρομεσαίοι έμποροι από τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου που αφορά την καταβολή αποζημίωσης 800 ευρώ. Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, το 56% δηλώνει ότι το μέτρο χρήζει αναδιαμόρφωσης. Επίσης, το 41% ζητεί περαιτέρω μείωση των ενοικίων και γενικώς θεωρεί ότι το εν λόγω μέτρο θα μπορούσε να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πάντως, το σοκ ρευστότητας που ζητεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας, εάν δεν λάβει υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια και εάν δεν γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις, μπορεί να προκαλέσει άλλα σοκ.

Αδεια έλαβαν άλλες δύο εταιρείες διαχείρισης δανείων

Τη στιγμή που η αγορά της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων πνέει τα λοίσθια, άλλες δύο εταιρείες διαχείρισης έλαβαν άδεια και πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στην αγορά. Πρόκειται για τη HipoGes και τη First Capital, που συμπληρώνουν τον μακρύ κατάλογο των είκοσι περίπου servicers που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Ετσι, όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, όπως και τα funds, καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση, αναθεωρώντας τα επιχειρησιακά σχέδιά τους.

Κρατική «ένεση» 10 δισ. για τη Lufthansa

Μονόδρομο αποτελεί η κρατική διάσωση για τη γερμανική εταιρεία Lufthansa, που είναι «πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει». Ως εκ τούτου, ο αερομεταφορέας βρίσκεται κοντά στη διασφάλιση πακέτου έως 10 δισ. ευρώ, χρήματα που θα προέλθουν από το νέο ταμείο οικονομικής σταθερότητας της Γερμανίας, κρατικά δάνεια και χρέος που θα χρηματοδοτήσουν η Αυστρία, η Ελβετία και το Βέλγιο, όπου η γερμανική αεροπορική διαθέτει θυγατρικές. Η ρευστότητα της Lufthansa, που εμφάνισε ζημίες 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, επαρκεί μόλις για μερικές εβδομάδες. Ολα δείχνουν ότι θα απαιτηθεί γενναία κρατική στήριξη για πολλές ακόμη ευρωπαϊκές αεροπορικές.

Μάχη ξενοδόχων με tour operators

Στα «χαρακώματα» έχουν μπει ξενοδόχοι και tour operators, καθώς οι νέες συνθήκες ανατρέπουν τα δεδομένα στις μεταξύ τους συμφωνίες. Οι μεν θέλουν προπληρωμές, οι δε πίστωση. Πρόκειται για άσκηση διαχείρισης ρίσκου ή, αν θέλετε, το παιχνίδι με τον μουτζούρη… Οι tour operators έχουν σταματήσει τις πληρωμές των early bookings και έχουν καταγγείλει τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει με τα ξενοδοχεία, «ακυρώνοντας εγγυημένα και μη συμβόλαια». Αυτά, σύμφωνα με επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων προς το υπουργείο Τουρισμού, από το οποίο ζητείται προστασία. Η ΠΟΞ, στην επιστολή του προέδρου της Γρηγόρη Τάσιου (φωτ.), δηλώνει ανυποχώρητη στην απαίτησή της «για προπληρωμή από τους tour operators και σε καμία περίπτωση την αποδοχή όρων για πληρωμή 60 ημέρες μετά την αναχώρηση και κατάργηση προκαταβολών». Τους όρους αυτούς επιδιώκουν να τους περιλάβουν και στα συμβόλαια για το  2021. Αγνωστο είναι, βέβαια, το τι –αν κάτι– μπορεί να κάνει ο Χ. Θεοχάρης για τους όρους πληρωμής που προσφέρουν ξένες ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή