Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/04/20)

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμάζεται η Alpha Bank για τιτλοποίηση 12+1 δισ. ευρώ

Προσηλωμένη στον σχεδιασμό για την τιτλοποίηση του project Galaxy δηλώνει η διοίκηση της Alpha Bank, δρομολογώντας τη μεταβίβαση των διαφορετικών κατηγοριών κόκκινων δανείων που αποτελούν την περίμετρο της τιτλοποίησης συνολικού ύψους 12+1 δισ. ευρώ στις εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs) που έχουν συσταθεί για τον λόγο αυτό. Η τράπεζα έχει προχωρήσει στη δημιουργία τεσσάρων SPVs, στα οποία θα μεταφερθούν αντίστοιχα ενυπόθηκα στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων, δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δάνεια λιανικής χωρίς εξασφαλίσεις. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε προς επενδυτές και αναλυτές η διοικητική ομάδα της Alpha Bank, «στρατηγικός στόχος παραμένει η δρομολόγηση του Galaxy με ταχείς ρυθμούς, μόλις η διεθνής αγορά επανέλθει σε κανονικότητα». Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρει, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι λοιπές νομικές ή λειτουργικές προπαρασκευαστικές ενέργειες. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η εξαγορά του συνόλου του ποσοστού της εταιρείας διαχείρισης Cepal, η μεταβίβαση της οποίας θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της ευρύτερης συναλλαγής. Η τράπεζα στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι τιτλοποιήσεις «δεν επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη θέση των οφειλετών φυσικών ή νομικών προσώπων και τους όρους αποπληρωμής των οφειλών, που θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται μέσω της τράπεζας». 

Την πρώτη ετήσια τακτική γενική συνέλευση δι’ αλληλογραφίας θα πραγματοποιήσει η Cenergy Holdings SA. H συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της στις Βρυξέλλες την Τρίτη 26.5.2020. Σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα της 9ης Απριλίου 2020 του Βελγίου, η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη φυσική παρουσία των μετόχων και άλλων προσώπων που δικαιούνται να παρευρεθούν. Οι μέτοχοι μπορούν να συμμετέχουν μέσω αλληλογραφίας ή με πληρεξούσιο. Σύμφωνα με τον βελγικό κώδικα εταιρειών και ενώσεων, οι μέτοχοι που έχουν συμμορφωθεί με τις διατυπώσεις συμμετοχής στη συνέλευση μπορούν να υποβάλουν έγγραφα ερωτήματα από τη δημοσίευση της εν λόγω πρόσκλησης. Τα ερωτήματα θα πρέπει να απευθύνονται στην εταιρεία μέσω επιστολής ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ([email protected]) έως την Παρασκευή 22 Μαΐου 2020.

Μπόνους 1,6 εκατ. από τον ΟΤΕ

Mπόνους ύψους 1,6 εκατ. ευρώ θα δώσει η διοίκηση του ΟΤΕ στους τεχνικούς του ομίλου, που αυτή τη περίοδο φροντίζουν για να έχουν απρόσκοπτες επικοινωνίες οι πελάτες του ΟΤΕ. Το μπόνους θα διανεμηθεί σε περίπου 1.800 άτομα και αντιστοιχεί σε περίπου 888 ευρώ ανά εργαζόμενο. Θα το λάβουν οι τεχνικοί που η εργασία τους απαιτούσε καθημερινές επισκέψεις σε χώρους πελατών (οικίες, γραφεία κ.λπ.) και σε όσους εργάστηκαν σε καταστήματα, όταν οι περισσότεροι βρίσκονταν στο σπίτι τους. «Είναι οι δικοί μας ήρωες της καθημερινότητας», όπως τους χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

Το κόστος πάλι στους πολίτες 

Ακριβά φαίνεται πως θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι τις παλινωδίες των υπηρεσιών της πολιτείας σε ό,τι αφορά την πλημμελή προστασία του μνημείου της Ακρόπολης. Η εισήγηση του ΚΑΣ για την αποκοπή εννιά μέτρων ή δύο ορόφων και του δώματος, από το εν λειτουργία ξενοδοχείο Coco-Mat Athens BC στο Κουκάκι, φαντάζει σουρεαλιστική. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σπάνια κατάσταση, καθώς το Δημόσιο έρχεται εκ των υστέρων να «θεραπεύσει» ένα πολεοδομικό του λάθος, δηλαδή τη χορήγηση οικοδομικής άδειας που επέτρεπε το συγκεκριμένο ύψος σε περιοχή τόσο κοντά στην Ακρόπολη, με τη διαφορά ότι αυτό καλείται να συμβεί επί ολοκληρωμένου κτίσματος και όχι πριν αυτό κατασκευαστεί. Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι ο επενδυτής, στην προκειμένη περίπτωση η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, θα διεκδικήσει το δίκιο του. Στελέχη της αγοράς εκτιμούσαν ότι είτε θα επιχειρηθεί μέσω δικαστικών μέσων η μη εφαρμογή της σχετικής απόφασης (π.χ. μέσω της επίκλησης λόγων στατικότητας), είτε θα διεκδικηθεί παχυλή αποζημίωση αρκετών εκατομμυρίων. Πάντως, όπως παραδέχθηκε  η υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, «η αποζημίωση είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου. Είναι κάποια πράγματα όπου το μείζον αγαθό είναι αυτό που παίζει τον κυρίαρχο ρόλο»… 

Η βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της Ευρωζώνης

To σχήμα που θα έχει η ανάκαμψη μετά την ύφεση θα καθορίσει και την «επόμενη ημέρα» για την οικονομία της Ευρωζώνης. Οσο βαθύτερη γίνεται η ύφεση, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε 50 οικονομολόγους διεθνώς, η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη στη βαθύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ οι ανησυχίες ότι η ύφεση θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη λόγω των περιοριστικών μέτρων εντείνονται. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 3,1% στο α΄ τρίμηνο και αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,6% το τρέχον τρίμηνο. Ωστόσο το 95% εκτιμά πως η ύφεση πιθανόν να είναι πολύ βαθύτερη στο β΄ τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή