Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/05/20)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιολογήσεις με τρία κριτήρια από τη Fitch

Δεν θα υποβαθμίσουμε όλες τις χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, τόνισαν στελέχη της Fitch σε τηλεδιάσκεψη του οίκου αυτή την εβδομάδα. Οπως ανέφεραν, οι χώρες της περιοχής βιώνουν ένα ισχυρό αναπτυξιακό και δημοσιονομικό σοκ, με τους δείκτες δημόσιου χρέους και τα ελλείμματα των προϋπολογισμών να αναμένεται να εκτιναχθούν. Η Fitch, όπως σημειώθηκε, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης θα εξετάζει τρεις σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι και θα καθορίσουν τις αξιολογήσεις των χωρών. Ο πρώτος είναι το ιστορικό της κάθε χώρας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του ΑΕΠ καθώς και το ιστορικό ανάκαμψης από κρίσεις του παρελθόντος. Δεύτερος παράγων είναι το ιστορικό δημοσιονομικής πορείας. Η δημοσιονομική πειθαρχία σε ευνοϊκές οικονομικές περιόδους δίνει περισσότερες πιθανότητες να αποφευχθεί η υποβάθμιση. Τέλος, τρίτος και πολύ σημαντικός παράγων είναι το πολιτικό περιβάλλον. Η πολιτική σταθερότητα και οι συνετές δημοσιονομικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί ενδυναμώνουν επίσης την αξιολόγηση της εκάστοτε χώρας.

Το 25% της νέας ΣΙΔΜΑ στους μετόχους της «Μπήτρος»

Σε ένα προς τρία (1/3) καθορίστηκε η σχέση ανταλλαγής των μετοχών της νέας εταιρείας ΣΙΔΜΑ που θα προκύψει από την απορρόφηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της «Μπήτρος Μεταλλουργικής». Ετσι στο νέο σχήμα οι μέτοχοι της παλιάς ΣΙΔΜΑ θα κατέχουν το 75% της νέας εταιρείας και οι μέτοχοι της «Μπήτρος Μεταλλουργικής» το 25%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΣΙΔΜΑ θα αναλάβει παλαιά χρέη ύψους 6-7 εκατ. ευρώ της «Μπήτρος», ενώ φαίνεται να τρέχει να κλείσει την υπόθεση, καθώς χάθηκε πολύς χρόνος μέχρι την εξεύρεση της τελικής συμφωνίας.

Αναβλήθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Αkazoο

Για τις 30 Απριλίου είχε προγραμματιστεί η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2019 από την Αkazoο. Μάλιστα, για τις 5 προχθές το απόγευμα, ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ (12.00 ώρα Ελλάδος), είχε καθοριστεί η ενημέρωση των αναλυτών. Τόσο η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων όσο και η ενημέρωση των αναλυτών αναβλήθηκε. Στο μεταξύ, πυκνώνουν οι αμερικανικές νομικές φίρμες που ζητούν από μετόχους της εταιρείας να συμμετάσχουν σε ομαδικές αγωγές. Τουλάχιστον άλλες τρεις εταιρείες προστέθηκες στις αρχικές έξι που έχουν ετοιμάσει σχετικές αγωγές.

Δωρεά από τα ΕΛΠΕ σε «Αττικόν» και ΑΧΕΠΑ

Παραδόθηκε  στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, που κατόρθωσε να εξασφαλίσει εγκαίρως ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων από τις ΗΠΑ, για τη διενέργεια τεστ μοριακής διάγνωσης για την COVID-19. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται από την κατασκευάστρια εταιρεία ένα πανομοιότυπο σύστημα, το οποίο προορίζεται για το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, μονάδα αναφοράς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα μοριακής διάγνωσης για ανίχνευση του ιού SARS CoV-2 σε συμπτωματικούς, αλλά και ασυμπτωματικούς ασθενείς. Ολοκληρώνει με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία όλα τα στάδια δίχως να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση.

Εξι «μνηστήρες» για έργο του ΟΛΘ

Με έξι σχήματα (από τα αρχικά επτά) θα συνεχιστεί ο διαγωνισμός του ΟΛΘ για την επέκταση του 6ου προβλήτα. Το διοικητικό συμβούλιο πρόκρινε και τα έξι σχήματα που είχαν απομείνει στον διαγωνισμό, μετά τη διάλυση και αποχώρηση της κοινοπραξίας Ακτωρ – ΤΕΚΑΛ, με την πρώτη να εγκαλεί τη δεύτερη για εχθρική συμπεριφορά σε έτερο έργο, όπου είναι ανταγωνιστές, ενώ η ΤΕΚΑΛ κάνει λόγο για αδυναμία της πρώτης να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγγυητικές. Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες εβδομάδες αναπτύχθηκε έντονη φημολογία και για τον αποκλεισμό του σχήματος Intrakat – Vittadello – Sales, κάτι που τελικά διαψεύστηκε εκ του αποτελέσματος. Τα υπόλοιπα σχήματα που διεκδικούν το έργο των 170 εκατ. ευρώ είναι η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Eiffage, η Archirodon, η Acciona Construccion και οι κοινοπραξίες Μυτιληναίος – Rover Maritime – Χριστόφορος Κωνσταντινίδης Α.Ε. και Αβαξ – Etermar – NV Besix. Τα τεύχη του δεύτερου σταδίου του διαγωνισμού αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να δημοσιοποιηθούν εντός του Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή