Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/05/20)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεδιάσκεψη για επενδύσεις

Την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση του κορωνοϊού συζήτησαν χθες σε τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτ.) με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Οι σχεδιασμοί του υπουργού Οικονομικών φαίνεται ότι κίνησαν το ενδιαφέρον του Αμερικανού, ο οποίος «τουιτάρισε» ότι η συζήτηση ήταν «πολύ ενθαρρυντική». Με την ευκαιρία, ο κ. Πάιατ θύμισε πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το επενδυτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έγραψε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν ως ισχυρός εταίρος της Ελλάδας την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων έργων που αποτελούν κλειδιά, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου εργαζόμαστε με την DFC». H DFC είναι ο φορέας της αμερικανικής κυβέρνησης, στην ουσία αναπτυξιακή τράπεζα που παρέχει χρηματοδότηση για επενδυτικά έργα. Σε κάθε περίπτωση, να μιλάμε για επενδύσεις εν μέσω κορωνοϊού, το λες και παρήγορο.

Επέκταση προγράμματος ευρυζωνικών συνδέσεων

To πράσινο φως άναψε  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση του προγράμματος SuperFast BroadBand (SFBB) που αφορά στην ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα. Η παράταση είναι διετής και έτσι η ισχύς του προγράμματος φτάνει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022. Επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του προγράμματος SFBB, ώστε εκτός από ιδιώτες (νοικοκυριά) να μπορούν να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα SFBB είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ ύψους 50 εκατ. ευρώ και προβλέπει την επιδότηση περίπου 138.888 ευρυζωνικών συνδέσεων.

Τα δημοφιλή ομόλογα στην εποχή της πανδημίας

Tελικά, τα perpetual bonds (ομόλογα εις το διηνεκές) έχουν γίνει πολύ δημοφιλή το τελευταίο διάστημα, με την κρίση του κορωνοϊού. Μετά την πρόταση Σόρος και την Ιταλία, που πρότεινε να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με τέτοιου είδους ομόλογα, χθες ο γνωστός Βέλγος οικονομολόγος Paul de Grauwe, σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, τα πρότεινε ως μια λύση για να μην αυξηθεί υπέρμετρα το χρέος των κρατών-μελών. Ωραία ιδέα, να δούμε όμως τι θα πει και η Γερμανία…

Πλατφόρμα του Χ.Α. για γενικές συνελεύσεις

Η νέα υπηρεσία του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, AXIA e-Shareholders Μeeting, δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στόχος είναι η προσαρμογή στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, με παράλληλη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας και διαφάνειας. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν σε web περιβάλλον να παρακολουθήσουν τη γενική συνέλευση, να λαμβάνουν τον λόγο και να υποβάλουν την ψήφο τους. Ηδη η Jumbo ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της γενικής της συνέλευσης στις 27/5 χρησιμοποιώντας την παραπάνω υπηρεσία, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα γίνει και η Γ.Σ. της ΕΧΑΕ στις 29 Μαΐου.

Ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας

Την υπουργική απόφαση για τη διάθεση του 1 δισ. ευρώ στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), ως κρατική συμμετοχή για την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης (φωτ.). Το ποσό προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ και, μέσω μόχλευσης με κεφάλαια των τραπεζών, θα ενεργοποιήσει δάνεια 3,5 δισ. ευρώ. Οι κρατικοί πόροι σε επόμενη φάση θα αυξηθούν στα 2 δισ. ευρώ, με στόχο τα δάνεια που θα δοθούν στην αγορά μέσω τραπεζών να φτάσουν στα 7 δισ. ευρώ. Η εγγύηση του Δημοσίου θα φτάνει το 80% κάθε δανείου, αλλά, στο σύνολο του χαρτοφυλακίου των δανείων που θα δώσουν οι τράπεζες μέσω του ταμείου, η εγγύηση περιορίζεται στο 40%, γεγονός που επιβάλλει την προσεκτική διάθεση των πόρων αυτών σε επιχειρήσεις που δεν είναι προβληματικές. Οπως ανακοινώθηκε επίσης χθες, ύστερα από σχετική απόφαση της ΤτΕ, τα ανοίγματα των τραπεζών έναντι της ΕΑΤ είναι εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο και αντιμετωπίζονται ως ανοίγματα έναντι της κεντρικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή