Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/05/20)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ομόφωνη απόφαση στην ΕΕΤ ο Στ. Ιωάννου

Την προεδρία της εκτελεστικής επιτροπής στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) αναλαμβάνει από τις 12 Ιουνίου, και για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Eurobank. Επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής αναλαμβάνει ο κ. Σταύρος Ιωάννου (φωτ.), αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της εκτ. επιτροπής της ΕΕΤ. Η ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Ιωάννου γίνεται ύστερα από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης και η θητεία του ξεκινάει αμέσως μετά την τακτική ετήσια γενική συνέλευση της ΕΕΤ, που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη στα μέσα Ιουνίου. Στην εκτελεστική επιτροπή εξελέγησαν ως νεοεκλεγέντα μέλη ο Δημήτριος Κυπαρίσσης, διευθύνων σύμβουλος της Optima Bank, και Κωνσταντίνος Κάμαρης, γενικός διευθυντής της HSBC. Οπως ανακοίνωσε η ΕΕΤ, τον Μάιο, η ένωση θα συμμετάσχει με εκπροσώπους της στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών για το συνεγγυητικό.

Πρόθετη ρευστότητα έως 51 εκατ. για την Trastor

Επιπλέον ρευστότητα συνολικού ύψους μέχρι του ποσού των 51 εκατ. εξασφάλισε χθες η Trastor AEEAΠ, καθώς προχώρησε στη σύναψη δύο επιμέρους συμφωνιών έκδοσης κοινών ομολογιακών δανείων με τη Eurobank. Το πρώτο δάνειο είναι μέχρι του ποσού των 21 εκατ. και το δεύτερο μέχρι του ποσού των 30 εκατ. Στόχος της εν λόγω κίνησης είναι η εξασφάλιση των κεφαλαίων για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, ενώ ένα μέρος αυτών αναμένεται να χρηματοδοτήσει και εργασίες ανακαίνισης / ανακατασκευής σε υφιστάμενα ακίνητα της εισηγμένης.

«Ψηφιακή» αξιολόγηση της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ

Στην υιοθέτηση του ψηφιακού εργαλείου ESG Rating Tool για την αξιολόγηση της αειφορικής επίδοσης των περιουσιακών στοιχείων του χαρτοφυλακίου του με χρήση δεικτών επίδοσης (KPIs) προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ. Τo συγκεκριμένο εργαλείο επιτρέπει την υιοθέτηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικής διακυβέρνησης (ΕSG, Environmental-Social-Governance) κριτηρίων κατά την υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια και προσελκύοντας υπεύθυνες επενδύσεις.

Οι δύο επιλογές για την ηγεσία της ΕΔΕΥ

Δύο Ελληνες του εξωτερικού με «βαριά» βιογραφικά επέλεξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης να προτείνει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την ηγεσία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η δραστηριότητας της οποίας διευρύνθηκε μετά τη μεταφορά σε αυτή και των διεθνών έργων της ΔΕΠΑ. Για τη θέση του προέδρου προτείνεται ο Ελληνοσουηδός Ρίκαρντ Σκούφιας (αριστερά), γνωστός στην ελληνική αγορά ως πρώην country manager του ΤAP. Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου προτείνεται ο Αριστοφάνης Στεφάτος, ο οποίος έχει διατελέσει διευθυντικό στέλεχος, από το 2006 στη Νορβηγία, σε ιδιωτικές εταιρείες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Ισχυρή ανάκαμψη σημειώνουν οι τράπεζες

Αξιοσημείωτη είναι η ανάκαμψη των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το τελευταίο τριήμερο και ενώ το short selling είναι πλέον ενεργό, μετά το «πάγωμα» που επέβαλαν οι εποπτικές αρχές για δύο μήνες. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 22% από το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης (21/5), με την Alpha Bank να είναι στο +13%, τη Eurobank στο +27%, την ΕΤΕ στο +30% και την Πειραιώς στο +20%. Οπως επισημαίνει παράγοντας της αγοράς, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε στα μέσα του μηνός ιστορικά χαμηλή επίδοση, με τη σχέση τιμής προς εσωτερική αξία (P/BV) να συμπιέζεται προς το 0,10 και ακόμη χαμηλότερα για τις συστημικές τράπεζες, και αυτό μπορεί να αποτέλεσε σήμα για κάποια χαρτοφυλάκια, μετά τις απώλειες έως και 70% που κατέγραψε ο κλάδος από τις αρχές του έτους. Τα βλέμματα των επενδυτών, πάντως, είναι στραμμένα στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, τα οποία ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή