Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/06/20)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομική «ασπίδα» στο Δ.Σ. της Folli Follie

Νομική προστασία ζητούσε το διορισθέν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie και νομική προστασία έλαβε, με μέριμνα της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου που θέλει να τελειώνει επιτέλους με το άγος αυτής της εταιρείας. Ετσι, στο άρθρο 8 του 4690/2020 που πήρε ΦΕΚ προχθές διαβάζουμε πως στο άρθρο 40 του ν. 4640/2019 (που έδωσε τη δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διορίζει διοίκηση σε εταιρείες με προβλήματα όπως της FF) προστίθεται παρ. 5 ως εξής: «5. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που διορίζονται ή εκλέγονται σύμφωνα με την παρ. 2, από την ημέρα του διορισμού τους, δεν υπέχουν αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ως είτε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, είτε οποιασδήποτε επιτροπής αυτού, παρά μόνον για δόλο ή βαρεία αμέλεια». Τώρα μένει μόνο να ολοκληρωθεί η υπόθεση της εξυγίανσης της Folli Follie.

Κατάρρευση των εσόδων από ΕΦΚ στα αλκοολούχα 

Επλήγησαν από τον κορωνοϊό τα δημόσια έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα έσοδα από ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά είναι μειωμένα κατά 63,3% τον Απρίλιο του 2020, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, ενώ το α΄ τετράμηνο του 2020 είναι μειωμένα κατά 29% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η Ενωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών υποστηρίζει ότι η μείωση του ΦΠΑ και στα αλκοολούχα ποτά θα αύξανε την κατανάλωση και επομένως και τα κρατικά έσοδα.

Εξι υποψήφιοι διεκδικούν έργο ΣΔΙΤ στην Κρήτη

Εξι σχήματα εκδήλωσαν τελικά ενδιαφέρον για το έργο ΣΔΙΤ της κατασκευής φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, ύψους 206 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), πέρασαν οι Ακτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αβαξ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ. Ωστόσο, αποκλείστηκε η τεχνική εταιρεία Θεμέλη. Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων υποδομών και την κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων στις πανεπιστημιουπόλεις του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

Διεγράφη οριστικά η μετοχή της Akazoo

Τη διαγραφή της μετοχής της Akazoo γνωστοποίησε το αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq. Η διαγραφή ήρθε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις 30 ημέρες μετά την αδυναμία της εταιρείας να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 και σχεδόν 40 ημέρες από τη γνωστοποίηση της αναφοράς της Quintessential Capital Management (QCM), που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο της φαλκίδευσης των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας. Βέβαια, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα καταλυτικό ρόλο έπαιξε η παραδοχή της ανεξάρτητης επιτροπής που ορίστηκε και η οποία επιβεβαίωσε τη μακροχρόνια εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού με πλαστά οικονομικά δεδομένα.

Τα δύο σενάρια για την ύφεση

Σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεών του για την πορεία του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, δίνοντας το βασικό αλλά και το δυσμενές σενάριο για το «χτύπημα» που θα δεχθούν οι οικονομίες.

Για την Ελλάδα, το ήπιο σενάριο του οίκου προβλέπει ύφεση 6,5% φέτος, με την ανάκαμψη το 2021 να κινείται στο 4% και το 2022 στο 3,5%. Η ανεργία θα διαμορφωθεί σε επίπεδα 20% το 2020, 18% το 2021 και 17,5% το 2022.

Στο δυσμενές σενάριο, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% το 2020, ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα είναι ισχνή και θα κινηθεί στο 1,5%, ενώ το 2025 τοποθετείται στο 4%. Η ανεργία θα αγγίξει το 23% το 2020, το 21% το 2021 και το 18,5% το 2022.

Γενικότερα ο οίκος εκτιμά πως η ανάκαμψη θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο του αναμενόμενου διάστημα, με το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος εξάπλωσης του ιού να οδηγεί σε διπλή ύφεση (τύπου W) για τις οικονομίες διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή