Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/06/20)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνδρομή του… στρατού στην έκδοση συντάξεων

Την πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να συνεισφέρει ενεργά στην επιτάχυνση του έργου του e-ΕΦΚΑ, με τη διάθεση προσωπικού που θα «τρέξει» τη διαδικασία έκδοσης συντάξεων, γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος (φωτ.) απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 στη Βουλή. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ΕΦΚΑ ζήτησε τη διάθεση προσωπικού 20 ατόμων ειδικοτήτων οικονομικού, διοικητικού και πληροφορικής, για χρονικό διάστημα έξι μηνών, και το υπουργείο δέχθηκε. Εσπευσε, δε, να διευκρινίσει ότι το προσωπικό αυτό θα τοποθετηθεί σε αντίστοιχους σταθμούς εργασίας με στόχο την ομαλοποίηση της ροής διεκπεραίωσης των σχετικών αιτημάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η σχετική επιτελική μελέτη με τη συγκρότηση τριών ομάδων εργασίας, μία από κάθε Γενικό Επιτελείο, και επίκειται η λήψη οριστικής απόφασης. Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η όποια διάθεση προσωπικού δεν θα αποβαίνει εις βάρος των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ενδιαφέρον από το Ισραήλ για την αγορά ακινήτων

Το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ είναι πιθανό να έχει ιδιαίτερη σημασία και για την αγορά ακινήτων, έστω έμμεσα. Την τελευταία διετία, Ισραηλινοί επενδυτές, κυρίως funds τα οποία διαχειρίζονται περιουσίες εύπορων οικογενειών, είχαν πραγματοποιήσει «απόβαση» στην ελληνική κτηματαγορά, αγοράζοντας δεκάδες πολυκατοικίες, καταστήματα, ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες. Μάλιστα, έχουν υπογραφεί συνεργασίες ακόμα και μεταξύ δικηγορικών γραφείων των δύο χωρών. Ως εκ τούτου, η  σύσφιγξη των σχέσεων μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την ανανέωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Αποχή φοροτεχνικών από υποβολή δηλώσεων

Κατεβάζουν τα… στυλό οι φοροτεχνικοί την ερχόμενη Πέμπτη για κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή ως εκδήλωση ψηφιακής – ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας. Και αυτό καθώς, όπως αναφέρουν, τις τελευταίες ημέρες ο κλάδος δέχεται ένα νέο «μπαράζ» δηλωτικών υποχρεώσεων, που ναι μεν κινούνται στα μέτρα προστασίας της οικονομίας, αλλά είναι ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, καθώς ορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες. Παράλληλα έχουν να «παλέψουν» και με την προβληματική λειτουργία του TaxisNet που καθημερινά «κρεμάει» τον τελευταίο μήνα.

Εγκρίθηκε η αμοιβή του οίκου Moody’s

Στο ποσό των 806.500 δολαρίων ανέρχεται η συνολική αμοιβή που θα εισπράξει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s για την έκδοση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα, η αμοιβή της αμερικανικής εταιρείας διαμορφώνεται σε 245.000 δολάρια για την αξιολόγηση του πενταετούς, του δεκαετούς και του επταετούς ομολόγου που εκδόθηκαν από 1/1/2019 έως 30/9/2019, συνολικής ονομαστικής αξίας 7,5 δισ. ευρώ, και σε 561.500 δολ. για την αξιολόγηση του επταετούς ομολόγου, έκδοσης 15 Φεβρουαρίου 2018 και λήξεως 15 Φεβρουαρίου 2025, ονομαστικής αξίας 3 δισ. ευρώ. Τις σχετικές αποφάσεις υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Δήλωση στήριξης στον Δ. Παπαλεξόπουλο

Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα διοίκηση του ΣΕΒ και προσωπικά στον νέο πρόεδρο Δημήτρη Παπαλεξόπουλο δίνει η Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, φορέας που συστήθηκε το 2017 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για να αναδείξει τον ρόλο και τη σημασία της μεταποιητικής βιομηχανίας. Η κίνηση ερμηνεύτηκε τότε ως αμφισβήτηση στη διοίκηση του Θεόδωρου Φέσσα και στον τρόπο που αντιμετώπισε τον τομέα της μεταποίησης, ενώ προκάλεσε ρωγμές στο εσωτερικό του συνδέσμου. Η «Ελληνική Παραγωγή» στην ανακοίνωσή της εκφράζει τα θερμά συγχαρητήριά της στον κ. Παπαλεξόπουλο για την εκλογή του στη θέση του προέδρου του συνδέσμου, αλλά και για την ομιλία του στη γενική συνέλευση, στην οποία –όπως αναφέρει χαρακτηριστικά– έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της βιομηχανίας. Εκφράζει, επίσης, ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι για την κυβέρνηση ο στόχος ενίσχυσης της βιομηχανίας, ώστε να αυξήσει το μερίδιο συμμετοχής της στο 12% του ΑΕΠ, αποτελεί δέσμευση και προτεραιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή