Ο ΔΗΚΤΗΣ (20/06/20)

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο οι ανάδοχοι για τιτλοποίηση 7 δισ.

Η Τράπεζα Πειραιώς προσέλαβε την JP Morgan και τη UBS ως αναδόχους για την πώληση δύο πακέτων εξασφαλισμένων δανείων σωρευτικού ύψους 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters. Η Πειραιώς σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις συναλλαγές τιτλοποίησης των δύο δανειακών χαρτοφυλακίων έως τις αρχές του 2021, ανέφεραν τρεις πηγές στο πρακτορείο. Η JP Morgan ανέλαβε την πώληση του project Vega, που αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ η UBS ανέλαβε το project Phoenix, που αποτελείται από κόκκινα δάνεια 2 δισ. ευρώ, σημείωσαν οι πηγές. Η συμβουλευτική εταιρεία Alantra εργάζεται και στα δύο projects. Η Πειραιώς εκτιμά ότι μπορεί να αποκομίσει ένα ποσόν μεταξύ 250-300 εκατ. ευρώ από την πώληση των δύο πακέτων. Και οι δύο συναλλαγές αναμένεται να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «Ηρακλής». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις για το project Iris, που αποτελείται από πιστωτικές κάρτες και δάνεια leasing ύψους 600 εκατ. ευρώ, είναι στο τελικό στάδιο.

Σταθερές βλέπουν τις τιμές των ακινήτων οι μεσίτες

Σταθερές θεωρεί η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος ότι έχουν παραμείνει οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών, παρά την πανδημία. Θέλοντας να «ενημερώσει για τα ισχύοντα δεδομένα της αγοράς ακινήτων», η ΟΜΑΣΕ σημειώνει ότι μετά την άρση των μέτρων, δεν παρατηρείται σημαντική αυξομείωση στις τιμές πώλησης, καθώς και στις μισθώσεις. «Μεμονωμένα περιστατικά σημαντικής μείωσης εμφανίζονται διαχρονικά σε συγκεκριμένες περιοχές και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κανόνα», αναφέρει το θεσμικό όργανο των μεσιτών, προσθέτοντας ότι «είναι αδύνατο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξουν εντυπωσιακές μεταβολές».

Αναμένουν 200.000 αιτήσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή

Περισσότερες από 47.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση για την υπαγωγή τους στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 200.000, αλλά το πόσες θα ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις θα διαπιστωθεί από την ΑΑΔΕ τις επόμενες ημέρες. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, 52.494 επιχειρήσεις έλαβαν ποσά συνολικού ύψους 602 εκατ., δηλαδή, κατά μέσον όρο, περίπου 11.500 ευρώ ανά επιχείρηση.

Μεγάλη αύξηση του clawback το 2019

Σε υψηλά επίπεδα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ έχει ανέλθει το σύνολο των επιστροφών (clawback και rebate) στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το προηγούμενο έτος, αναφέρουν κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι περιορίζονται σε εκτιμήσεις καθώς δηλώνουν ότι τα σημειώματα πληρωμής του δεν έχουν φθάσει ακόμη στις εταιρείες. Το 2018, οι επιστροφές αυτές ήταν στα 425 εκατ. ευρώ. Εκκρεμότητες υπάρχουν και στην αποστολή των σημειωμάτων του clawback (μέτρο έμμεσης φορολογίας που ενεργοποιείται όταν οι δαπάνες ξεπερνούν το πλαφόν του προϋπολογισμού) που αφορά τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, χρονιά που το clawback έφθασε περίπου τα 800 εκατ. ευρώ έναντι 572 εκατ. το 2018.

Επενδύσεων συνέχεια από την ΕΥΑΘ

Η επισκευή του αγωγού της Αραβησσού, η συντήρηση των αγωγών ύδρευσης, η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή της λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης και η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης είναι ορισμένα από τα έργα που περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΑΘ, όπως ανέφερε, στη χθεσινή γενική συνέλευση, ο δ/νων σύμβουλος της εισηγμένης Ανθ. Αμανατίδης. Μετά την εκδήλωση της πανδημίας, βασική προτεραιότητα για την εταιρεία αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της, σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Αγις Παπαδόπουλος. Στην ετήσια Γ.Σ. το «παρών» έδωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ Ράνια Αικατερινάρη, η οποία τόνισε ότι η εταιρεία συμμετοχών του Δημοσίου «έχει ως αποστολή να λειτουργεί προς το δημόσιο συμφέρον, να διαθέτει και να αναπτύσσει γνώσεις και εργαλεία που αυξάνουν την αξία και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των θυγατρικών εταιρειών της». Για το 2019 η ΕΥΑΘ θα διανείμει μέρισμα 0,268 ευρώ/μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής την Πέμπτη 9 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή