Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/06/20)

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιωματούχοι από Ελλάδα και Ε.Ε. συζητούν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομικής ζωής, νέοι και παλαιοί γνώριμοι της χώρας μας από την εποχή των μνημονίων, αλλά και τη μεταμνημονιακή, θα «συναντηθούν» διαδικτυακά στο συνέδριο που διοργανώνει, την Τρίτη 1/7 και την Τετάρτη 2/7, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ. Το θέμα του συνεδρίου είναι το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και η Ελλάδα, «Κίνητρα για ανάκαμψη, μέσω επενδύσεων, της ψηφιακής μετάβασης και της πράσινης οικονομίας». Το θέμα παραπέμπει στο υπό έγκριση Ταμείο Ανάκαμψης και πράγματι πτυχές του θα αναπτυχθούν διεξοδικά από αξιωματούχους της κυβέρνησης και της Κομισιόν,  αλλά και εκπροσώπους ελληνικών παραγωγικών φορέων. Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, οι επίτροποι Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νίκολας Σμιτ, ο γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Μάρτεν Φερβέι και ο Ντέκλαν Κοστέλο, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην ίδια διεύθυνση, ο  Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, ο Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του ΣΟΕ, ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, o Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Χ.Α., και ο οικονομολόγος νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης. Συντονιστικό ρόλο θα έχει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.

Σε κόμβο καινοτομίας εξελίσσεται η Θεσσαλονίκη, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τεχνολογικών αλλά και φαρμακευτικών εταιρειών. Προς το τέλος της εβδομάδας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Cisco για τη δημιουργία του κέντρου ψηφιακής επιτάχυνσης στη Θεσσαλονίκη. To κέντρο θα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς και εργαζομένους – συνεργάτες της Cisco, ενώ στον χώρο θα διεξάγονται μαθήματα ρομποτικής για παιδιά αλλά και μαθήματα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τη λειτουργία του και το digital hub, το ψηφιακό εργαστήριο της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, με στόχο την πρόσληψη 200 εργαζομένων που θα ειδικεύονται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και των big data/analytics.

Προάγγελος αρνητικών εξελίξεων 

Η απόφαση-σοκ της Microsoft την Παρασκευή να προβεί στο κλείσιμο όλων της των καταστημάτων, εγγράφοντας ζημία 400 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προάγγελος αρνητικών εξελίξεων στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων και στη χώρα μας. Η εταιρεία διέθετε πάνω από 110 φυσικά σημεία παρουσίας, κυρίως στις ΗΠΑ, ωστόσο η πανδημία συνέβαλε στη συνειδητοποίηση ότι οι πελάτες της μπορούν να εξυπηρετηθούν διαδικτυακά. Πρόκειται για μια εξέλιξη, την οποία πιθανώς να ασπαστούν και άλλοι μεγάλοι όμιλοι διεθνώς και ασφαλώς και στην Ελλάδα. Βεβαίως, σε μια τέτοια περίπτωση, η επίδραση στην αγορά ακινήτων θα είναι αρνητική.

Νέα θητεία για τη διοίκηση της Πειραιώς

Την ανανέωση της θητείας του προέδρου Γιώργου Χαντζηνικολάου και του διευθύνοντος συμβούλου Χρήστου Μεγάλου ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Η ανανέωση της θητείας της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για επιπλέον τρία χρόνια εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων της τράπεζας, οι οποίοι συμμετείχαν στη γενική συνέλευση μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά με υψηλή απαρτία. Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στην ομιλία του στις επιδόσεις της διοίκησης το 2019, ξεχωρίζοντας την πρόσβαση στις αγορές που άνοιξε η τράπεζα για πρώτη φορά μετά 11 χρόνια, μέσω της οποίας άντλησε σε δύο διαδοχικές φάσεις 900 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή