Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/06/20)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά σχόλια για ειδική μελέτη

Η σύζυγος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Χέδερ Γκίμπσον, βρίσκεται πίσω από ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πρωτότυπα κεφάλαια της χθεσινής έκθεσης νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, αυτό που αφορά το κόστος του lockdown στην οικονομία. Συγκεκριμένα, η μελέτη έγινε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της τράπεζας, της οποίας προΐσταται η κ. Γκίμπσον.

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας δεν διστάζει να διαφημίζει το έργο της διεύθυνσης, επισημαίνοντας ότι κατατάσσεται τρίτη στο Ευρωσύστημα σε ό,τι αφορά τις δημοσιεύσεις και ετεροαναφορές, κι αυτό δεν είναι λίγο, όπως λέει, για την κεντρική τράπεζα μιας μικρής χώρας, όπως είναι η Ελλάδα. Κάνοντας τη δική του συνηθισμένη δουλειά, πάντως, ο κ. Τσακαλώτος κατακεραύνωσε, πάλι, χθες την έκθεση και τις θέσεις του διοικητή, αν και δεν ασχολήθηκε με το ειδικό κεφάλαιο για το κόστος του lockdown.

Αναμένεται υπερκάλυψη στο ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Πέριξ του 2,8% εκτιμάται ότι κινούνταν το επιτόκιο του νέου ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χθες, πρώτη ημέρα της διαδικασίας της διαμόρφωσης του βιβλίου προσφορών. Πρόκειται για εκτίμηση χρηματιστηριακών πηγών, με βάση τις εγγραφές που έγιναν από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι το εύρος του επιτοκίου, όπως αυτό καθορίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή, κυμαίνεται μεταξύ 2,5% και 3%. Πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει την Τετάρτη, όταν και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Πάντως, σύμφωνα με προβλέψεις στελεχών της αγοράς, το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ πρόκειται να υπερκαλυφθεί κατά 2 έως 2,5 φορές.

Υποβολή αιτήσεων για οκτάμηνη εργασία

Ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους εγγεγραμμένους ανέργους 18 ετών και άνω, για 36.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης και για χρονικό διάστημα 8 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουλίου και δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Μετά την πολύμηνη καθυστέρηση στην προκήρυξη του προγράμματος, το ζητούμενο είναι να τρέξουν οι διαδικασίες για να τοποθετηθούν οι άνεργοι στις θέσεις τους το συντομότερο δυνατόν.

Ενθαρρύνονται επενδύσεις σε δίκτυα 5G

Στην ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και των επενδύσεων για την ανάπτυξης δικτύων 5G, καθώς και υποδομών υψηλής χωρητικότητας, αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο οποίος βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17 Ιουλίου. Αποτελεί κομμάτι του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία 2018/1972 της Ε.Ε., εκσυγχρονίζοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο. Επιδιώκεται και η δημιουργία ενός προβλέψιμου από κανονιστικής πλευράς πλαισίου για την αδειοδότηση του ραδιοφάσματος και την ανάπτυξη των ασύρματων ευρυζωνικών συνδέσεων, καθώς και την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, προκειμένου να απολαύουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές.

Η οδηγία του Βερολίνου ανησυχεί την Αγκυρα

Στο Βερολίνο αναμένεται να βρεθούν την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών και Τουρισμού της Τουρκίας, προκειμένου να συζητήσουν με τη γερμανική κυβέρνηση το ζήτημα της ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει ισχύ έως τις 31 Αυγούστου. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Μεχμέτ Νουρί Ερσόι θα έχουν συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας και τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την επίσκεψη, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι οι πληροφορίες είναι σωστές. «Δεν μπορώ να αποκλείσω εντελώς τις πληροφορίες σας», είπε χαρακτηριστικά. Η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ των χωρών για τις οποίες η Γερμανία διατηρεί σε ισχύ ταξιδιωτική οδηγία έως τις 31 Αυγούστου, καθώς τις χαρακτηρίζει «επικίνδυνες περιοχές», λόγω των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Η τουρκική κυβέρνηση πιέζει για την άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή