Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/07/20)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βαρυχειμωνιά» μέσα στο καλοκαίρι

Για ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι για την ελληνική κυβέρνηση και για την Ελλάδα γενικότερα κάνει λόγο η Teneo, εταιρεία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου. Οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας είναι απίθανο να υλοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι, όπως σημειώνει. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ο αριθμός των διεθνών επιβατών που ήρθαν στη χώρα μειώθηκε κατά 67%, στα 2,6 εκατ. από 7,8 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2019. Το άνοιγμα των περιφερειακών αερολιμένων στις διεθνείς πτήσεις από την 1η Ιουλίου δεν έχει κάνει μεγάλη διαφορά. Τα στοιχεία για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου υποδηλώνουν ότι οι αφίξεις είναι περίπου 70% χαμηλότερες από ό, τι το 2019. Η Ελλάδα αναμένεται να έχει έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ το πολύ από τη φετινή τουριστική περίοδο, από 18 δισ. ευρώ το 2019. Οπως δείχνουν οι τρέχουσες προβλέψεις για την ύφεση, η ελληνική οικονομία δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας πριν από τα τέλη του 2022.

Ο Γερμανός Αλφρεντ Κάμερ διάδοχος του Τόμσεν στο ΔΝΤ

O Γερμανός Αλφρεντ Κάμερ διαδέχεται τον Πόουλ Τόμσεν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στη θέση του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η συνταξιοδότηση του Τόμσεν έχει ανακοινωθεί εδώ και μήνες, ενώ ο Κάμερ αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Αυγούστου. Ο Γερμανός οικονομολόγος τα τελευταία τρία χρόνια ήταν επικεφαλής του γραφείου της Κριστίν Λαγκάρντ και πιο πρόσφατα της κ. Γκεοργκίεβα.

Προτεραιότητα το φθηνό χρήμα από τις αγορές

Τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν αποτελούν τη λυδία λίθο ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κλείνοντας προς το παρόν το θέμα της προσφυγής στον ESM για την άντληση 3,6 δισ. ευρώ με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο. Αντίθετα, το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι λυδία λίθος είναι να κρατήσουμε την πρόσβαση στις αγορές με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια. Και όπως φαίνεται, η επόμενη έξοδος στις αγορές προγραμματίζεται από το οικονομικό επιτελείο το προσεχές φθινόπωρο, λαμβάνοντας υπόψη σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης με «άνοιγμα» παλαιότερης έκδοσης.

Ποιοι αναλαμβάνουν τη διοίκηση της ΕΔΕΥ

Στα χέρια των κ. Ρίκαρντ Σκούφια και Αριστοφάνη Στεφάτου πέρασε η διοίκηση της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) μετά τον διορισμό τους χθες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα. Οι διορισμοί έγιναν ύστερα από σχετική πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και την έγκριση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο κ. Ρίκαρντ Σκούφιας έχει διαγράψει μία διακεκριμένη καριέρα στον τομέα της ενέργειας και της εξορυκτικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος επιστρέφει στην Ελλάδα έπειτα από μια επιτυχημένη καριέρα ως εκτελεστικό στέλεχος στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

Ελεγχοι για κορωνοϊό κάθε 15 ημέρες

Πρόγραμμα τακτικών προληπτικών μοριακών ελέγχων για COVID-19 θα εφαρμόζει στα πληρώματα καμπίνας, κάθε 15 ημέρες, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Aegean. Οι δειγματοληψίες θα πραγματοποιούνται στις βάσεις της εταιρείας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, ενώ το πρόγραμμα έχει ήδη επεκταθεί και σε επιλεγμένο μη πτητικό δυναμικό της εταιρείας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της υγείας και της ασφάλειας επιβατών και πληρωμάτων, και εντάσσεται στο σύνολο των πρόσθετων προληπτικών μέτρων που έχουν ήδη αναληφθεί από την εταιρεία, για τη νέα προσαρμοσμένη ταξιδιωτική εμπειρία, κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19. Μετά την έξαρση του κορωνοϊού, που συνέτριψε την αεροπορική βιομηχανία σε ολόκληρο τον κόσμο, η ελληνική αεροπορική εταιρεία επιστρέφει δυναμικά με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με στόχο να κερδίσει το στοίχημα της υγειονομικής ασφάλειας, τόσο του προσωπικού όσο και των επιβατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή