Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/07/20)

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότερη επιδότηση για ηλεκτρικά οχήματα

Την αύξηση του ποσοστού επιδότησης στο 20% (από 15% προηγουμένως) για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα με τιμή έως 30.000 ευρώ, με παράλληλη αύξηση του «πλαφόν» του ποσού επιδότησης στις 6.000 ευρώ (από 5.500 ευρώ προηγουμένως), καθώς και ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για ηλεκτρικά δίκυκλα εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.) κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία «Κινούμαι Ηλεκτρικά», μέσω της οποίας επιδοτείται η αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών ταξί με 25% και οροφή τις 10.500 ευρώ (15% για τα υβριδικά ταξί με οροφή τις 8.000 ευρώ). Επιδοτείται επίσης η αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών σκούτερ με ποσοστό 20% επί της τιμής και ποδηλάτων στο 40% της αξίας τους, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, με οροφή τα 800 ευρώ. Η μείωση στην τιμή αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει έως και 35%, τόνισε ο υπουργός.

Παράταση για απόσυρση ταμειακών μηχανών

Παρατείνεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 η προθεσμία για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ, καθώς και η προθεσμία για την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών. Η παράταση προβλέπεται σε αποφάσεις που υπέγραψε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Κρίθηκε απαραίτητη λόγω τόσο των συνθηκών της πανδημίας όσο και για να δοθεί ικανός χρόνος για την ανάπτυξη των υπηρεσιών των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης στη λιανική, ως εναλλακτική επιλογή για επιχειρήσεις με μηχανές που πρέπει να αντικατασταθούν.

Αναπόφευκτη η ενοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών

«Η διαδικασία ενοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος σε συνέδριο στη Μαδρίτη. Οπως τόνισε, ελπίζει ότι τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί αυτή διαδικασία ενοποίησης, δηλαδή συγχωνεύσεων μεταξύ τραπεζών, τόσο σε εγχώριο επίπεδο μεταξύ μικρών και μεσαίων ιδρυμάτων, καθώς και σε ολόκληρη την Ευρώπη με διασυνοριακή ενοποίηση. Κατά τον ίδιο, οι συγχωνεύσεις, όπως και η μείωση του κόστους, είναι απαραίτητα για να βελτιωθεί η χαμηλή κερδοφορία.

Αύξηση 40 ευρώ στο επίδομα ανεργίας

Στα 400 ευρώ αυξάνεται το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ που δικαιούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι σε περίπτωση που μείνουν εκτός εργασίας. Δύο υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ορίζουν την αύξηση του ποσού κατά 40 ευρώ, συγκεκριμένα στα 400 ευρώ, από 360 που είναι σήμερα. Παράλληλα, ορίζει μια σειρά από αλλαγές προκειμένου να εξομοιωθούν οι μη μισθωτοί άνεργοι με τους μισθωτούς. Για παράδειγμα, το φορολογητέο εισόδημα βάσει του οποίου καθίσταται κάποιος δικαιούχος αυξάνεται πλέον στις 30.000 ευρώ. Μετά, δε, 14 έτη ασφάλισης, το επίδομα παρέχεται για εννέα μήνες.

Οι κερδισμένοι των επιχορηγήσεων

Η διανομή των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κινείται περισσότερο στις γραμμές του αντικτύπου της COVID-19 από ό,τι η πρόταση της Κομισιόν, παρατηρεί η Société Générale, τονίζοντας πως οι επιχορηγήσεις είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας, καθώς δεν αυξάνουν το χρέος των χωρών. Οπως επισημαίνει, σε ακαθάριστους όρους, η Ιταλία θα λάβει 86 δισ. ευρώ και η Ισπανία 64 δισ. ευρώ (περίπου το 5% του ΑΕΠ τους), ενώ άλλοι μεγάλοι ωφελημένοι είναι η Ελλάδα (περίπου 10% του ΑΕΠ ή 18,2 δισ. ευρώ), η Βουλγαρία και η Κροατία (12%-13%% του ΑΕΠ). Σε καθαρή βάση (δηλαδή μετά την αφαίρεση των συνεισφορών τής κάθε χώρας στην Ε.Ε.), η Κροατία και η Βουλγαρία είναι μεγάλοι νικητές (περίπου 10% του ΑΕΠ), η Ιταλία και η Ισπανία θα λάβουν 2% του ΑΕΠ τους και η Ελλάδα 7%. Ο μεγάλος χαμένος σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν είναι η Πορτογαλία, με το καθαρό «κέρδος» να μειώνεται στο 1,5% του ΑΕΠ της, από 6,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή