Ο ΔΗΚΤΗΣ (31/07/20)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Πελαγίδης νέος υποδιοικητής της ΤτΕ

Την τοποθέτηση του Θοδωρή Πελαγίδη στη θέση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Σχετική εισήγηση έχει ήδη κάνει το γενικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας. Ο κ. Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ΝR senior fellow στο Βrookings Institution στην Ουάσιγκτον, θα διαδεχθεί τον σημερινό υποδιοικητή Γιάννη Μουρμούρα, η 6ετής θητεία του οποίου λήγει τον Αύγουστο. Εχει διατελέσει Fulbright scholar στο Columbia University, US & NBG professorial fellow στο LSE. Ενδιαφέρον στοιχείο του βιογραφικού του είναι ότι έχει υπάρξει σύμβουλος του Ευάγγελου Βενιζέλου, πριν αναλάβει ανάλογα καθήκοντα συμβούλου στα μακροοικονομικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο απερχόμενος κ. Μουρμούρας είναι τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Οι αρμοδιότητές του σήμερα στην τράπεζα περιλαμβάνουν την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού, την εξυγίανση τραπεζών κ.λπ. Είναι, επίσης, πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Στοιχείων Ενεργητικού της τράπεζας.

Στις επετειακές δράσεις 1821-2021 η Πειραιώς

Μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την προώθηση σε όλες τις εστίες του ομογενειακού Ελληνισμού του προγράμματος επετειακών δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του εθνικού εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, υπογράφηκε μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και της Τράπεζας Πειραιώς. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γεώργιος Χαντζηνικολάου, ενώ παρέστησαν ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Μηδενικά συναλλαγματικά αποθέματα στην Τουρκία

Τα επίσημα  στοιχεία ανεβάζουν σε 31 δισ. δολάρια τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα είναι αρνητικά, αν αφαιρεθούν οι συμφωνίες για ανταλλαγή νομισμάτων, τα αποθέματα χρυσού και οι γραμμές σε εγχώριες τράπεζες. Ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι είναι φυσιολογικό να έχουν διακυμάνσεις τα συναλλαγματικά αποθέματα στη διάρκεια μιας πανδημίας. Ωστόσο, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και αυτό φαίνεται στις πιέσεις που δέχεται η λίρα.

Ελάχιστες συναλλαγές στην αγορά ακινήτων

Χάσμα αντίληψης χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο τους αγοραστές/επενδυτές και τους πωλητές ακινήτων, θεσμικούς και μη. Αυτός είναι, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι συναλλαγές που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι αγοραστές θεωρούν ότι οι ζητούμενες τιμές πώλησης θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω, ώστε να αντανακλούν τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, λόγω πανδημίας. Πρόκειται για ένα «αφήγημα» το οποίο δεν θέλουν, επ’ ουδενί, να ακούσουν οι πωλητές, που κρίνουν ότι σε λίγους μήνες ο κορωνοϊός θα είναι μια δυσάρεστη ανάμνηση κι επομένως δεν συμμερίζονται την ανάγκη για μείωση των τιμών.

Ποιοι θα αγοράσουν τα ομόλογα της Ε.Ε.

Καθώς η ΕΚΤ δεν θα επιτρέπεται να αγοράσει στην πρωτογενή αγορά τα ομόλογα που θα εκδοθούν από την Ε.Ε. με βάση τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ευρώπη θα πρέπει να στραφεί σε άλλους επενδυτές. Προσπαθώντας να εκτιμήσει από πού μπορεί να προέλθει η ζήτηση για τις νέες αυτές εκδόσεις, η Barclays χρησιμοποιεί τα δεδομένα για τα υπάρχοντα ομόλογα της Ε.Ε., τα οποία, κατά την άποψή της, αποτελούν τον καλύτερο δείκτη. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για ομόλογα της Ε.Ε. που εκδόθηκαν από το 2008, οι asset managers και οι τράπεζες αποτελούν σχεδόν το 60% της επενδυτικής βάσης. Γεωγραφικά, η μεγαλύτερη ζήτηση αναμένεται να έρθει από επενδυτές της Γερμανίας και της Αυστρίας, με τις δύο αυτές χώρες να αποτελούν το ένα τρίτο της επενδυτικής βάσης, ενώ οι δύο επόμενοι μεγαλύτεροι αγοραστές αναμένεται να είναι το Ην. Βασίλειο και η Ασία (το 40% της επενδυτικής βάσης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή