Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/08/20)

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τεχνολογία αποτελεί μονόδρομο για το Χ.Α.

Την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου κήρυξε χθες ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Τεχνολογίας», αφιερωμένης στις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής. Οπως ανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας του, «από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης είχε αποφασιστεί πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας θα προχωρήσει. Είχαμε αρχίσει να τον υλοποιούμε μέχρι που εμφανίστηκε στη ζωή μας η ξεχασμένη λέξη “καραντίνα”. Κι  όμως, για εμάς στο υπουργείο, ο ιός λειτούργησε ως επιταχυντής για την ψηφιακή μεταρρύθμιση. Φέραμε μπροστά εφαρμογές και πλατφόρμες, έπρεπε να κρατήσουμε τον κόσμο ασφαλή στο σπίτι του. Ομως και για το Χρηματιστήριο, η τεχνολογία είναι μονόδρομος». Ο κ. Πιερρακάκης κατέληξε λέγοντας: «Με δεδομένο το πακέτο ανάκαμψης και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που αυτό θα φέρει, είναι βέβαιο πως θα έρθουμε ακόμα πιο κοντά με αυτές τις εταιρείες, θα βοηθήσουμε ώστε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας να αλλάξει επιτυχώς».

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για δεξιώσεις γάμων

Στα 100 άτομα ορίζεται το ανώτατο όριο των καλεσμένων σε εκδηλώσεις και τελετές (γάμους, βαφτίσεις κ.τ.λ.) μέχρι τις 15 Αυγούστου. Τι μέλλει γενέσθαι, όμως, εάν λόγω του «πλαφόν» των καλεσμένων, οι όροι αρχικών συμφωνιών ως προς τον αριθμό των καλεσμένων, την ημερομηνία μιας διοργάνωσης ή το ύψος του τιμήματος πρέπει να αλλάξουν; Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ των καταναλωτών και της επιχείρησης, οι πρώτοι διατηρούν τη δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως και της υποβολής καταγγελίας στη Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή.

Ερχονται νέες αλλαγές στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

Και νέο… λίφτινγκ στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» έρχεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, στην οποία θα περιλαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης της COVID-19. Ετσι θα δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό εργαζομένων ανεξαρτήτως από το πότε προσελήφθησαν. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα προβλέπεται ότι μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι είχαν σύμβαση πλήρους απασχόλησης στις 30 Μαΐου. Αλλη διάταξη θα επεκτείνει τις αναστολές συμβάσεων όχι μόνο κατά τον Αύγουστο, όπως ήδη ανακοινώθηκε, αλλά και κατά τον Σεπτέμβριο, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Μείωση κίνησης 70% στον ΔΑΑ τον Ιούλιο

Κατά 70% μειώθηκε τον Ιούλιο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, η συνολική επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ). Με την πανδημική κρίση να έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις αεροπορικές μετακινήσεις, τον περασμένο μήνα διακινήθηκαν, συνολικά, από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας περίπου 894.000 επιβάτες, έναντι περίπου 3 εκατ. ατόμων τον Ιούλιο. Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, μειώθηκαν σε ποσοστό 56% και 76% αντίστοιχα. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 4,8 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 66,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Επιστροφές φόρου εντός 10ημέρου

Σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι είναι ο ρυθμός με τον οποίο καταβάλλονται φέτος οι επιστροφές φόρου στους λογαριασμούς των δικαιούχων φορολογουμένων. Αιτία, η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή (φωτ.), σύμφωνα με την οποία οι επιστροφές φόρου πληρώνονται από το Δημόσιο το πολύ σε δέκα ημέρες από την ημερομηνία εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης. Ετσι, μέχρι και το τέλος Ιουλίου, και για δηλώσεις που υποβλήθηκαν οριστικά έως και τις 20 του ίδιου μήνα, είχαν πιστωθεί με τα ποσά των επιστροφών οι τραπεζικοί λογαριασμοί 509.000 φυσικών προσώπων, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 121 εκατ. ευρώ. Στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, οι φορολογούμενοι που είχαν εισπράξει την επιστροφή φόρου ήταν 364.000 και το συνολικό ποσό έφτανε στα 97 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική γιατί οι φορολογούμενοι εισπράττουν άμεσα την επιστροφή φόρου και διότι προλαβαίνουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και γλιτώνουν το συμψηφισμό με τυχόν οφειλές από τον συγκεκριμένο φόρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή