Ο ΔΗΚΤΗΣ (25/08/20)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

40.000 αιτήσεις για επιδότηση στεγαστικού

Τις 40.000 έχουν προσεγγίσει ήδη οι αιτήσεις οφειλετών για την ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επιδοτεί για εννέα μήνες τη δόση των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Η ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και από το πρόγραμμα έχει υπολογιστεί ότι μπορούν να επωφεληθούν πάνω από περίπου 300.000 δανειολήπτες. Δικαιούχοι είναι οι πληγέντες από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, έχοντας υποστεί μείωση του εισοδήματός του, και στους οποίους έχει παρασχεθεί οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών ή φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης για τη μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας λόγω κορωνοϊού. 

«Κρούσματα» καταχρηστικών εργοδοτικών συμπεριφορών

Καταγγελίες για επιβολή άτυπης καραντίνας με 5νθήμερη άδεια άνευ αποδοχών φθάνουν συνεχώς στα γραφεία της ΓΣΕΕ από εργαζομένους που επιστρέφοντας από τις διακοπές τους βρίσκονται μπροστά σε καταχρηστικές εργοδοτικές συμπεριφορές. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι εργοδότες που ζητούν από τους εργαζομένους τους να υποβληθούν σε προληπτικό τεστ με δικά τους έξοδα πριν επιστρέψουν στη δουλειά. Υπό τον φόβο ενός πραγματικά δύσκολου φθινοπώρου, με την ανεργία ήδη να έχει πάρει την ανιούσα, τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων να πληθαίνουν και την κατανάλωση να βρίσκεται στο ναδίρ, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι παρά τον φόβο της ανεργίας, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να συναινούν σε αυθαίρετες πρακτικές προκειμένου να διασώσουν τη θέση εργασίας τους.

Ερχεται θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία

Εντός των ημερών αναμένεται η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για την τηλεργασία, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ένα μόνιμο θεσμικό πλαίσιο. Ενα μέτρο που φαίνεται πως θα παραμείνει στο προσκήνιο και μετά το τέλος της πανδημίας.

Προχωράει το ντιλ του Πόρτο Καρράς

Τυπικοί λόγοι θεωρείται ότι καθυστερούν την ολοκλήρωση της πώλησης του Πόρτο Καρράς στον όμιλο Σαββίδη (Belterra). Με βάση το ανανεωμένο χρονοδιάγραμμα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η διοίκηση της ιδιοκτήτριας του συγκροτήματος, «Τεχνική Ολυμπιακή», έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα παραδοθούν τα οικονομικά στοιχεία της συναλλαγής που συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Απρίλιο και αφού πρώτα ελεγχθούν από τον ορκωτό ελεγκτή της εισηγμένης. Στη συνέχεια θα απαιτηθούν επιπλέον 40 ημέρες για τον έλεγχό τους από τον ανεξάρτητο σύμβουλο και εφόσον ανάψει το πράσινο φως θα ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία. Υπενθυμίζεται ότι το τελικό τίμημα μεταξύ των δύο πλευρών ορίστηκε σε περίπου 205-210 εκατ. ευρώ.

Οι πρώτες προτάσεις για τα 32 δισ. ευρώ

Τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης υπέβαλαν χθες οι 5 ομάδες εργασίας των υπουργείων, που είχαν συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Εντάξει, δεν υπέβαλαν ακόμη όλοι πλήρεις προτάσεις, αλλά άρχισαν σιγά σιγά να παίρνουν κάποιες στα χέρια τους οι 5 της εκτελεστικής επιτροπής η οποία έχει συσταθεί στη Γραμματεία της Κυβέρνησης: Θόδωρος Σκυλακάκης (φωτ.), Ακης Σκέρτσος, Δημήτρης Σκάλκος, Αλέξης Πατέλης και Μιχάλης Αργυρού. Στο επιτελείο αυτό επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν πολλές και καλές προτάσεις, ότι θα ξεπερνούν κατά πολύ σε προϋπολογισμό τα 32 δισ. ευρώ και ότι όλα θα είναι έτοιμα εγκαίρως. Συγκριτικά με τις άλλες χώρες, αλλά και με την Επιτροπή που ακόμη στήνει τον μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης, είμαστε μπροστά, σημειώνουν. Σημειωτέον ότι στις ομάδες εργασίας έχει δοθεί οδηγία να συντάξουν προτάσεις συμβατές με αυτές της έκθεσης Πισσαρίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή