Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/08/20)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υφεση μέχρι 8% περιμένει ο Σταϊκούρας

Στην εκτίμηση ότι η ύφεση θα φτάσει μέχρι 8%, όσο δηλαδή προέβλεπε το δυσμενές κυβερνητικό σενάριο, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ότι οδηγούν οι πρόδρομοι δείκτες. Ωστόσο, μιλώντας στο ΘΕΜΑ FM, πρόσθεσε ότι η εικόνα θα είναι πιο σαφής αφού ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία του β΄ τριμήνου, την προσεχή Παρασκευή. Και πάλι, όμως, η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί καθώς δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη τα στοιχεία για τον τουρισμό του Αυγούστου και για τα τοπικά lockdown. Θυμίζουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε προχθές και αυτός ότι δεν βλέπει πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που είχε προβλεφθεί και ότι ελπίζει να διαμορφωθεί η ύφεση κατά τι κάτω από 10%. Σε ό,τι αφορά τους πρόδρομους δείκτες, η Eurobank στο χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο της αναφέρει ότι αυτοί της οικονομικής συγκυρίας και των προσδοκιών που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα δείχνουν σημαντική επιδείνωση το β΄ τρίμηνο.

Σε εξέλιξη η έρευνα για το σχέδιο της ΔΕΠΑ

Στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας βρέθηκε η υλοποίηση του σχεδίου περιορισμού της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και αύξησης της συμμετοχής της στην ΕΠΑ Αττικής. Η προκαταρκτική έρευνα που είναι σε εξέλιξη διερευνά ζητήματα που σχετίζονται με το τίμημα εξαγοράς από τη ΔΕΠΑ του 49% που κατείχε η Shell στην ΕΠΑ Αττικής και το τίμημα πώλησης του 51%, που κατείχε στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, στην ΕΝΙ. Εκτίμηση της διοίκησης της ΔΕΠΑ, πάντως, είναι ότι η εξέλιξη δεν θα επηρεάσει την πορεία των διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Την Τρίτη οι κρίσιμες αποφάσεις για την MLS

Ούτε χθες σχηματίστηκε η απαιτούμενη απαρτία του 50% συν μιας ψήφου για να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των ομολογιούχων της MLS, καθώς, αν και είχαν εγγραφεί 91 ομολογιούχοι, εντέλει παρέστησαν πολύ λιγότεροι. Ως αποτέλεσμα, η καταγγελία ή μη των δύο ομολόγων της εταιρείας πληροφορικής αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη, οπότε η διαδικασία θα λάβει χώρα, καθώς δεν προβλέπεται ελάχιστο ποσοστό απαρτίας. Εκτός απροόπτου, λοιπόν, οι κρίσιμες αποφάσεις αναμένονται σε λίγες ημέρες.

«Βλέπουν» ευκαιρίες για αγορά ξενοδοχείων

Σημαντικές ευκαιρίες αναμένονται στην αγορά των ξενοδοχειακών ακινήτων μόλις ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος. Σημαντικοί «παίκτες», τόσο ελληνικοί όμιλοι όσο και ξένα funds που έχουν ήδη προσθέσει ξενοδοχεία στο ελληνικό χαρτοφυλάκιό τους, διαμηνύουν ότι παραμένουν ενεργοί στην αγορά και, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, είναι παραπάνω από πρόθυμοι να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους μέσω νέων αγορών. Η γενική πεποίθηση είναι ότι η φετινή σεζόν θα πιέσει ακόμα περισσότερο τους ιδιοκτήτες ή τις τράπεζες, ώστε να «βάλουν νερό στο κρασί» τους και να προβούν σε πωλήσεις σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες που ίσχυαν πριν από μερικούς μήνες.

Αλλαγή σελίδας για την Creta Farms

Σελίδα αλλάζει η Creta Farms ύστερα από ένα μακρύ διάστημα περιπετειών. Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου που έγινε γνωστή χθες, η αλλαντοβιομηχανία περιέρχεται στον έλεγχο της Impala Hellas, συμφερόντων του Δημήτρη Βιντζηλαίου, o οποίος ελέγχει και τη Λακωνική Τροφίμων. Βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης, στη νέα εταιρεία μεταβιβάζεται ενεργητικό 133,3 εκατ. ευρώ, από τα 155,79 εκατ. ευρώ, και παθητικό ύψους 58,45 εκατ. ευρώ, από συνολικές υποχρεώσεις της Creta Farms ύψους 162,9 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες «κουρεύονται» κατά 63%, προς Δημόσιο – ασφαλιστικά ταμεία κατά 61% και προς δήμους, ΔΕΚΟ και ανέγγυους πιστωτές κατά 97,5%. Η νέα εποχή της Creta Farms θα συνοδευθεί από επένδυση της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ, με το επιχειρηματικό σχέδιο να προβλέπει την αύξηση των πωλήσεων από περίπου 47 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος σε 130,6 εκατ. ευρώ την ενδέκατη χρονιά λειτουργίας υπό τη νέα διοίκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή