Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/09/20)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο η οικονομία

Πολλά και ενδιαφέροντα γεγονότα και εκδηλώσεις που αφορούν την ελληνική οικονομία έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρώτα είναι το άτυπο Eurogroup, στις 11-12 Σεπτεμβρίου, στο Βερολίνο, που μας ενδιαφέρει πολύ γιατί θα συζητηθεί αν και τι είδους δημοσιονομικοί κανόνες θα εφαρμοστούν το 2021. Το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί η χαλάρωση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι πλήρης, όπως φέτος. Στις 12 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να αποκαλύψει τα σχέδια της κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις. Για τις 15-16 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί το συνέδριο του Εconomist στο Λαγονήσι, όπου έχουν προσκληθεί οι γνωστοί εκπρόσωποι των θεσμών, Κλάους Ρέγκλινγκ, Ντέκλαν Κοστέλο, αλλά και ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο τέως αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Aργότερα (δεν ορίστηκε ακόμη ημερομηνία) θα γίνει και η 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας, που είναι σημαντική γιατί συνδέεται με την εκταμίευση των SMPs και ANFAs.

Εν αναμονή του πορίσματος της Deloitte για την MLS

​​​​​​Μπορεί χθες να συγκλήθηκε η γενική συνέλευση των ομολογιούχων της MLS, όμως η απαιτούμενη υψηλή απαρτία των 2/3 για να ληφθεί απόφαση για την καταγγελία ή μη των ομολόγων της εταιρείας δεν επιτεύχθηκε. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πλέον δυνατή η συζήτηση περί λήψης ή μη νομικών ενεργειών κατά της εταιρείας, καθώς η διαδικασία δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιείται αενάως. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να προκύψουν νέα δεδομένα, τα οποία να τεθούν υπόψιν των ομολογιούχων. Τα δεδομένα αυτά θα προέλθουν από τη γνωστοποίηση του πορίσματος της Deloitte.

Στην έκδοση πράσινου ομολόγου προχωρεί η Γερμανία

Εντολή στις Credit Agricole, Barclays, Commerzbank, Deutsche Bank, JP Morgan και UniCredit έδωσε το γερμανικό δημόσιο για την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της Γερμανίας. Ο τίτλος θα έχει διάρκεια 10 έτη, με την έκδοσή του να αναμένεται πιθανότατα σήμερα, ενώ εκτιμάται πως θα αντληθούν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. Ο τίτλος θα έχει τους ίδιους όρους με το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιούνιο (σήμερα έχει απόδοση -0,417%), με τους επενδυτές να έχουν το δικαίωμα να τον ανταλλάξουν όποτε θελήσουν με το «κλασικό» 10ετές ομόλογο.

Ρευστότητα στις επιχειρήσεις

Στο 65% έχει φτάσει το ποσοστό εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Εγγυοδοσίας, μέσω του οποίου χορηγούνται κεφάλαια κίνησης προς τις επιχειρήσεις με την εγγύηση του Δημοσίου. Η πορεία εκταμίευσης από τις τράπεζες ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη με την επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθ. Χατζηπέτρου και τους CEOs των τραπεζών. Η ΕΑΤ δρομολογεί ήδη την επόμενη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, που προβλέπει πρόσθετες εγγυήσεις 1 δισ., προκειμένου μαζί με τη μόχλευση με τραπεζικά κεφάλαια να διοχετευθούν νέα δάνεια ύψους 3,5 δισ.

Απεβίωσε ο Χρήστος Ρόκας

Aπεβίωσε σε ηλικία 89 ετών ο Χρήστος Ρόκας, επίτιμος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ και πρωτοπόρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Η ομώνυμη εταιρεία την οποία διοικούσε ήταν η πρώτη που εισήλθε στον χώρο των ΑΠΕ, παράδειγμα το οποίο ακολούθησαν πολλοί αργότερα. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Καρλσρούης με ειδικότητα μηχανολόγου μηχανικού, ίδρυσε το 1957 τη Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ, η οποία αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, που προμήθευε με γερανούς και μεταλλικές κατασκευές πελάτες όπως η ΔΕΗ, το λιμάνι του Πειραιά και άλλες μεγάλες βιομηχανίες. Στη δεκαετία του 1990 κατασκεύασε για λογαριασμό της ΔΕΗ τα πρώτα αιολικά πάρκα, ενώ, όταν άνοιξε η αγορά και για τους ιδιώτες, εγκατέστησε το πρώτο μεγάλο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, ισχύος 10,2 MW, στην Κρήτη. Το 2004 εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ρόκας» η ισπανική Iberdrola, η οποία αρχικά αγόρασε ποσοστό 21%. Στη συνέχεια αύξησε το μερίδιό της, φτάνοντας να κατέχει το 100%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή