Παγκόσμιο ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό το 2013

Παγκόσμιο ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό το 2013

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγκόσμιο ρεκόρ έσπασαν το 2013 οι διεθνείς αφίξεις τουριστών, αγγίζοντας το 1,09 δισ. σύμφωνα με το Βαρόμετρο για την περσινή σεζόν του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Μαδρίτη. Ειδικότερα, οι διεθνείς αφίξεις το 2013 αυξήθηκαν κατά 5% ή 52 εκατ. Για το 2014 ο ΠΟΤ εκτιμά ότι οι αφίξεις θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση μεταξύ 4% και 4,5%. Οι αφίξεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 5% ή 29 εκατ. το 2013, φθάνοντας σε 563 εκατ. υπερβαίνοντας τις προβλέψεις αλλά και τον μέσο όρο της περιόδου 2005/12 (+2,5% ετησίως). Η Ελλάδα βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων σε σχέση με την Ευρώπη πέτυχε υπερδιπλάσια αύξηση στις αφίξεις. Με αφορμή την ανακοίνωση του Βαρόμετρου, ο γ.γ. του ΠΟΤ, Τάλεμπ Ριφάι σημείωσε ότι ο τουρισμός ήταν ένας από τους λίγους τομείς που δημιούργησαν θετικές ειδήσεις για πολλές οικονομίες. Κάτι που ισχύει βέβαια και για την Ελλάδα…

Νέο διοικητικό

συμβούλιο για τα επόμενα 3 χρόνια θα εκλέξουν οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές που εκπροσωπεί ο ΣΜΕΧΑ. Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα, με τον σημερινό πρόεδρο Σπύρο Κυρίτση –που αντικατέστησε τον κ. Μωραϊτάκη στη μέση της θητείας του– να διεκδικεί την προεδρία του Συνδέσμου. Πρόκειται για εκλογές κομβικής σημασίας για τον κλάδο που σταδιακά χάνει τις δυνάμεις του, αφού οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές έχουν μειωθεί στις 30 σε σύνολο 61, καθώς οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές είναι μέλη εξ αποστάσεως (remote members), είτε θυγατρικές τραπεζικών ομίλων είτε έχουν την έδρα τους στην Κύπρο. Το 1999 οι χρηματιστηριακές ανέρχονταν σε 89.

Ενέσεις ρευστού από την ΕΚΤ

Μπορεί η οικονομία να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης το τελευταίο διάστημα, ωστόσο οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά παραμένουν δύσκολες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ευρωσυστήματος, τον περασμένο Δεκέμβριο αυξήθηκε και πάλι η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από την ΕΚΤ σε ρευστότητα. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότησή τους από το ευρωσύστημα αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 3 δισ. ευρώ και ανήλθε στα 73,02 δισ. ευρώ από 70,1 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του Νοεμβρίου. Η άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ έφθασε στα τέλη Δεκεμβρίου στα 63,23 δισ. ευρώ από 60,68 δισ. τον Νοέμβριο. Παράλληλα, ενισχύθηκε και το ELA, καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου ανήλθε στα 9,79 δισ. ευρώ από 9,42 δισ.

Λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ για το 6,55% της Forthnet

Λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ δαπάνησε η Vodafone για την απόκτηση της συμμετοχής της στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Forthnet. Στη διευκρίνιση αυτή προχώρησαν στελέχη της Vodafone, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα της «Κ». Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, στο τέλος του περασμένου έτους απέκτησε συμμετοχή 6,5% στη Forthnet, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η εξαγορά αυτή χαρακτηρίζεται βήμα περαιτέρω επέκτασης της Vodafone στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και το ζητούμενο είναι πλέον τα επόμενα βήματα που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Ο ΟΚΑΑ δείχνει τον δρόμο για ένα καλύτερο Δημόσιο

Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να μαθαίνουμε για οργανισμούς του Δημοσίου που κατασπαταλούν χρήματα, ενώ τον τελευταίο καιρό μαθαίνουμε για επιστροφές χρημάτων στα κρατικά ταμεία μόνο από διάφορους κατηγορούμενους σε σκάνδαλα με «μίζες». Κι όμως υπάρχει μια εξαίρεση: ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας πρόκειται να επιστρέψει φέτος στο κράτος 4 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από δύο χρόνια είχε επιστρέψει ως μέρισμα 4,5 εκατ. ευρώ. Ο ΟΚΑΑ έχει αναλάβει να διαχειρίζεται και τις ιχθυόσκαλες και λόγω της ορθής διαχείρισης, αυτές εμφάνισαν τζίρο άνω των 8 εκατ. ευρώ με συνέπεια τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού το οποίο θα καταλήξει στα κρατικά ταμεία. Η σημερινή διοίκηση του ΟΚΑΑ κατάφερε επίσης να πουλήσει -φυσικά σε χαμηλότερη τιμή- πάγια που παρέμεναν στις αποθήκες εδώ και 12 χρόνια και είχαν στοιχίσει 2,5 εκατ. ευρώ εισφέροντας στο Δημόσιο 420.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή