Το πόρισμα για την τρόικα και οι ευρωεκλογές

Το πόρισμα για την τρόικα και οι ευρωεκλογές

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωεκλογές και υποψήφιους ευρωβουλευτές έχουν όλες οι χώρες κι αυτό ήταν εμφανές στις δηλώσεις των δύο ευρωβουλευτών που ετοιμάζουν το πόρισμα για τα πεπραγμένα της τρόικας. Ο κ. Οτμαρ Κάρας, που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έβαλε, κατά κάποιο τρόπο, κατά του κ. Τσίπρα. Ο άλλος εισηγητής της έκθεσης, Λ. Νγκοκ, προερχόμενος από τη Συμμαχία των Σοσιαλιστών, επιτέθηκε κατά της πολιτικής της λιτότητας και της καγκελαρίου Μέρκελ. «Οι τεχνοκράτες είναι ερωτευμένοι με την ΤΙΝΑ» είπε, όπου ΤΙΝΑ είναι το αρκτικόλεξο του There Is No Alternative (δεν υπάρχει εναλλακτική) στην πολιτική λιτότητας που έλεγε κάποτε η Μάργκαρετ Θάτσερ. Υπογραμμίζοντας, μάλιστα, τη διαφοροποίησή του, όπως απαιτεί και η συγκυρία των επερχόμενων ευρωεκλογών, δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ, εάν στο τελικό περιεχόμενο της έκθεσης κυριαρχήσουν αυτές οι απόψεις.

Παρά την επιδείνωση των συνθηκών στα χρηματιστήρια του πλανήτη –εξαιτίας της «αρρυθμίας» στις αναδυόμενες αγορές– και την επιβάρυνση των εγχώριου πολιτικοοικονομικού κλίματος, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για αγορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων παραμένει ζωηρό. Οπως μαθαίνουμε η Fairfax έχει πραγματοποιήσει επαφές με την MIG εξετάζοντας το ενδεχόμενο να αποκτήσει πακέτο μετοχών της εταιρείας. Παράλληλα, δεδηλωμένο είναι το ενδιαφέρον της Fairfax για τη σημμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και μάλιστα επιδιώκοντας να αποκτήσει στρατηγικό κομμάτι της τράπεζας επενδύοντας πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Μισθοί δύο ταχυτήτων

Δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν στο Δημόσιο, σε ό,τι αφορά τους μισθούς. Στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φορέα εξωστρέφειας προβλέπεται ότι οι αποδοχές των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών που θα αποσπασθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης για να εργασθούν μετά στον νέο φορέα δεν μπορεί να είναι μικρότερες από αυτές που θα ελάμβαναν εάν υπηρετούσαν στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ, αν και η μισθοδοσία τους θα επιβαρύνει το ΥΠΑΝ. Το παραπάνω έρχεται σε αντίθεση με το καθεστώς που ισχύει για τις αποσπάσεις γενικά στο Δημόσιο, όπου ο μισθός καθορίζεται με βάση τα όσα ισχύουν στη νέα υπηρεσία του αποσπώμενου και όχι στην προηγούμενη.

Επικριτικός Στουρνάρας για το πρώτο Μνημόνιο

Επικριτικός εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στη σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου που συντάσσει την έκθεση για τον ρόλο της τρόικας συνάντησε τον κ. Στουρνάρα και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας υπουργός άδραξε την ευκαιρία να θέσει κάποια ζητήματα περί του μείγματος οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε στη διάρκεια του πρώτου Μνημονίου. Ο κ. Στουρνάρας ορθώς πράττει και θέτει διάφορα θέματα, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσον η συγκεκριμένη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου έχει τη δύναμη να τα αλλάξει.

Μοναδικός πάροχος για την ψηφιακή TV

Mόνο η Digea προσήλθε στον διαγωνισμό για τη χορήγηση του δικαιώματος χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής. Πρόκειται για τον διαγωνισμό που αφορά τον πάροχο ψηφιακής μετάδοσης σήματος που πραγματοποίησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η έκβαση αυτή δεν εξέπληξε την αγορά, καθώς η Digea την οποία έχουν δημιουργήσει τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας (ΣΚΑΪ, Mega, ANT1, Star κ.λπ.) είναι ο μοναδικός φορέας που έχει ήδη άμεση εμπλοκή στη δημιουργία του νέου δικτύου ψηφιακής ευρυεκπομπής. Η εταιρεία έχει κάθε λόγο να καταβάλει το τίμημα των περίπου 16 εκατ. ευρώ που ζητεί η ΕΕΤΤ. Επόμενο βήμα της ΕΕΤΤ θα είναι ο έλεγχος των κριτηρίων προεπιλογής και εφόσον η εταιρεία πληροί τις προϋποθέσεις θα ανακηρυχθεί υπερθεματιστής για το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή