Το ΔΝΤ ανησυχεί για τις καθυστερήσεις

Το ΔΝΤ ανησυχεί για τις καθυστερήσεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα ότι θα είναι η τελευταία αποστολή της τρόικας, μέσα στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Ράις τόνισε ότι το ΔΝΤ ανησυχεί για τις «καθυστερήσεις» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει την «επιτάχυνση των προσπαθειών», ενώ δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και αναμένεται να διαρκέσουν δύο εβδομάδες. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογράμμισε ότι «πρέπει να επιλυθούν κάποια ζητήματα, αλλά στόχος του Ταμείου είναι η επίτευξη συμφωνίας». Οσον αφορά το «χρηματοδοτικό κενό», υποστήριξε ότι είναι νωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι θα διαδραματίσει ρόλο μια σειρά θεμάτων, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.

Για μία ακόμα ημέρα η ελληνική αγορά ομολόγων έδειξε το «καλό της πρόσωπο». Η απόδοση των 10ετών ομολόγων υποχώρησε έως και το 6,90% και έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα του 7%. Η Τετάρτη ήταν η πρώτη μέρα από τον Απρίλιο του 2010 που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έσπασε κάποια στιγμή το φράγμα του 7% (είχε βρεθεί και στο 6,94%), αλλά το σημαντικότερο είναι ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα παρέμεινε στα επίπεδα αυτά. Αναλυτές της αγοράς σχολιάζουν ότι οι επενδυτές δείχνουν πλέον έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τα ελληνικά ομόλογα και ταυτόχρονα πιέζουν με τον τρόπο τους για μία νέα έκδοση ομολόγων που θα έχει ένα «καλό» για εκείνους επιτόκιο.

Περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

Στην ύφεση αλλά και την υπερφορολόγηση αποδίδει η Τράπεζα της Ελλάδος την επιδείνωση των οικονομικών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, εξέλιξη που αναπόδραστα οδηγεί σε περισσότερα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με την ΤτΕ, στο τέλος Σεπτεμβρίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 31,2% έναντι 29,3% τον περασμένο Ιούνιο. Αναλυτικότερα, οι καθυστερήσεις στην καταναλωτική πίστη αναρριχήθηκαν στο 45,8% από 43,8% τον Ιούνιο 2013, στη στεγαστική πίστη στο 25,8% από 24% τον περασμένο Ιούνιο, ενώ στην επιχειρηματική πίστη τα «κόκκινα» δάνεια ανήλθαν στο 31,2% από 29,2% (Ιούνιος 2013). Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2012 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν διαμορφωθεί στο 24,5% του συνόλου.

Ανάπτυξη υποδομών για την κρουαζιέρα

Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής του υπουργείου Τουρισμού έχει δρομολογήσει ολοκληρωμένες δράσεις διαχείρισης τουρισμού κρουαζιέρας με επίκεντρο ενδιάμεσους λιμένες (Πύλο, Γύθειο, Ναύπλιο, Κατάκολο) αναφέρει το υπουργείο. Ετσι, συμπληρώνει, η οποιαδήποτε απαρίθμηση στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό περιοχών για την ανάπτυξη υποδομών κρουαζιέρας όχι μόνο δεν είναι δεσμευτική, αλλά σημαίνει ότι και άλλες περιοχές που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά στις υποδομές με τις περιοχές που αναφέρονται στο Σχέδιο μπορούν να αναπτύξουν αυτή τη μορφή τουρισμού.

ΤτΕ: Η γραφειοκρατία αποτρέπει επενδυτές

Την ανάγκη παρεμβάσεων για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας του υφιστάμενου πολεοδομικού πλαισίου, στοιχείο κρίσιμο εν όψει της προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό και της αξιοποίησης μεγάλων ακινήτων του Δημοσίου, επισήμανε στην ετήσια έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος. Μόνο σε επίπεδο γραφειοκρατίας στην κτηματαγορά, η ΤτΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση παράστασης δικηγόρων, τις αμοιβές συμβολαιογράφων, πιστοποιητικό μηχανικού, ενεργειακό πιστοποιητικό και πλέον και πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ως μερικά από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση μιας αγοραπωλησίας. Σε επίπεδο χωροταξίας, η ασάφεια των κανονισμών και η έλλειψη ενός σαφούς πλαισίου χρήσεων γης, αποθαρρύνει την ζήτηση και αποτρέπει την ολοκλήρωση συμφωνιών με επενδυτές του εξωτερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή