Διφορούμενες θέσεις για το άνοιγμα της αγοράς

Διφορούμενες θέσεις για το άνοιγμα της αγοράς

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορείς να δηλώνεις τη μια στιγμή ότι η αγορά αυτορρυθμίζεται και δεν χρειάζονται άνωθεν παρεμβάσεις και έπειτα από λίγα λεπτά να μην υποστηρίζεις το άνοιγμα κάποιας αγοράς, επειδή πιστεύεις, για παράδειγμα, ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται να πουλήσουν φάρμακα στο σούπερ μάρκετ; Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η στάση αυτή είναι εξόχως αντιφατική. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή την αντίφαση την εξέφρασε υπουργός που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και κατά δήλωσή του είναι «μνημονιακός» και «φιλελεύθερος».

Αγορές ομολόγων α λα Fed προτείνει το DIW στην ΕΚΤ

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Ερευνας (DIW) έδωσε συγκεκριμένες «οδηγίες» στην ΕΚΤ και στον κύριο Μάριο Ντράγκι για την προσπάθεια κατά του αποπληθωρισμού. Το DIW, που είναι ένα από τα πέντε ινστιτούτα με επίσημο ρόλο συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης, προτείνει στην Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μηνιαίες αγορές ομολόγων 60 δισ. ευρώ για να αναστρέψει την πιστωτική συρρίκνωση και ενός ιαπωνικού τύπου αποπληθωρισμού. Σε άρθρο του στην Die Welt o επικεφαλής του DIW, Marcel Fratzcher, τονίζει ότι «είναι καιρός για την ΕΚΤ να δράσει.

Διαφορετικά, η Ευρώπη κινδυνεύει να πέσει σε ένα καθοδικό σπιράλ πτώσης των τιμών και μείωσης της ζήτησης». Ισχυρίζεται ότι «η ΕΚΤ πρέπει να αντιμετωπίσει την αποπληθωριστική παγίδα γρήγορα και αποτελεσματικά και να εισαγάγει ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα πρότυπα της Fed». Σύμφωνα με το ινστιτούτο DIW, ο κίνδυνος αποπληθωρισμού γίνεται πιο πιθανός.

Τον Φεβρουάριο οι χώρες με τις λιγότερες επενδυτικές μερίδες στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν: το Κουβέιτ με 1 επενδυτική μερίδα, η Σαουδική Αραβία με 8, οι Μπαχάμες με 10, το Λίχτενσταϊν με 12 και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 12.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας εμφανίζεται με 21 επενδυτικές μερίδες και στη συνέχεια ακολουθεί η Σιγκαπούρη (21), τα Νησιά Βερμούδες (24), η Νορβηγία (39), τα Νησιά Μάρσαλ (55) και η Αυστρία με 56 επενδυτικές μερίδες.

Αντίθετα, οι χώρες με τις περισσότερες ενεργές επενδυτικές μερίδες τον προηγούμενο μήνα ήταν η Κύπρος με 6.080 και ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 1.961 επενδυτικές μερίδες.

Αντιγνωμίες περί αποπληθωρισμού

Το ζήτημα του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη απασχόλησε και χθες κορυφαίους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση Handelsblatt, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ είπε πως «ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι ορατός στην Ευρωζώνη», στο πλαίσιο σύνοψης άρθρου του που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα. Η Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, διάδοχος του Γέοργκ Ασμουσεν στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υπεραμυνόμενη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, δήλωσε στη Wall Street Journal πως οι κίνδυνοι χαμηλού πληθωρισμού είναι πολύ μικροί και ότι η τράπεζα διαθέτει τα εργαλεία για να τους αποκρούσει, όπως τα αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις των τραπεζών.

Ο θαλάσσιος τουρισμός ενισχύει την απασχόληση

Με τη φράση «Ζήτω η Ελλάδα» ολοκλήρωσε την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε., επίτροπος για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα, Α. Ταγιάνι, σε οπτικοποιημένο χαιρετισμό που απέστειλε σε διάσκεψη για τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στην ίδια διάσκεψη, η Ελληνίδα επίτροπος Μ. Δαμανάκη απεύθυνε την ομιλία της στην ελληνική γλώσσα, διευκρινίζοντας ότι το κάνει αυτό επειδή η διάσκεψη πραγματοποιείται στη χώρα μας. Επίσης, τόνισε ότι η Ε.Ε. έχει κινητοποιήσει πάνω από 700 δισ. ευρώ για να απομακρύνει από το χείλος του γκρεμού τις χώρες που έπληξε η κρίση. Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που τίθενται τώρα από την Ε.Ε., σημείωσε ότι «η μάχη ενάντια στην ανεργία θα είναι η μητέρα των μαχών για την ευρωπαϊκή οικονομία και η μεγάλη δοκιμασία για το μοντέλο αλληλεγγύης που είναι η τιμή της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή