Το ελληνικό παράδοξο στις διαπραγματεύσεις

Το ελληνικό παράδοξο στις διαπραγματεύσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν επιτέλους κλείσει αυτός ο έλεγχος της τρόικας, θα πρέπει να ανοίξει μία πολύ σοβαρή συζήτηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στους κόλπους της τρόικας. Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί σε Πορτογαλία και Κύπρο χρειάζονται 10-15 ημέρες για να συμφωνήσουν οι εκεί κυβερνήσεις με την τρόικα και να κλείσουν έναν έλεγχο, ενώ στην Ελλάδα απαιτούνται μήνες, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν και το μισό ενός χρόνου (όπως συμβαίνει τώρα). Ομως, όταν επιτέλους κλείσει αυτός ο έλεγχος, θα ξεκινήσει ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος ενόψει ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βελτίωση της κατάστασης, αλλά μάλλον και ο επόμενος έλεγχος της τρόικας –που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο– θα διαρκέσει αρκετά.

Στο εξωτερικό βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα πολλοί πρόεδροι εμποροβιομηχανικών εισηγμένων στη προσπάθειά τους να κλείσουν νέες συμφωνίες και να αυξήσουν τους διεθνείς πελάτες τους. Οπως πληροφορείται η «Κ» απ’ όσους συνομίλησε, το κλίμα είναι θετικό για την Ελλάδα από τους εκπροσώπους ξένων τραπεζών, αλλά και private equity funds. Η διάθεση να επενδύσουν κεφάλαια στις εισηγμένες διατηρείται σε ικανοποιητικό επίπεδο, αν και το βασικό ερώτημα που έθεσαν στους επιχειρηματίες είναι πόσο έχει μειωθεί το πολιτικό ρίσκο στη χώρα, αφού οι καθημερινές εκθέσεις που λαμβάνουν από τους συμβούλους τους δεν αποκλείουν εθνικές εκλογές μέσα στο 2014.

Ψηφίζουμε για το σήμα

Στο σήμα για τα ελληνικά προϊόντα αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση την άμεση δημοκρατία. Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα μπορούν για τις επόμενες 15 ημέρες να επισκέφτονται την ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και να ψηφίζουν ένα από τα τρία σχέδια που προκρίθηκαν μεταξύ των 160 προτάσεων που κατατέθηκαν από 96 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο νικητής θα λάβει ως έπαθλο 5.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται έπαθλα 3.000 και 2.000 ευρώ για τον δεύτερο και τρίτο νικητή αντιστοίχως. Ο τρόπος ψηφοφορίας, η χρονική συγκυρία, αλλά και η επιλογή μεταξύ τριών προτάσεων προκάλεσαν, πάντως, συνειρμούς σε αρκετούς χθες στην αίθουσα συνεντεύξεων του ΥΠΑΝ για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Την εκτίμηση πως οι τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα χρειαστούν πολλά κεφάλαια την επόμενη πενταετία, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, διατύπωσε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος, μιλώντας σε εκδήλωση. Οπως σημείωσε, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 18% λόγω της απαίτησης για τον σχηματισμό πρόσθετων κεφαλαιακών αποθεμάτων. Αυτό αφορά τις μεγάλες τράπεζες, ενώ αναμένεται να εφαρμοστεί σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, κάτι που θα διευκολύνει τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Νομοθετική προστασία για διαδικτυακές κρατήσεις

Ασφαλιστικές δικλίδες προστασίας για τους τουρίστες που αγοράζουν πακέτα διακοπών στο Διαδίκτυο προβλέπει νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ετσι, οι ταξιδιώτες θα επαναπατρίζονται σε περίπτωση χρεοκοπίας της αεροπορικής εταιρείας ή του ταξιδιωτικού πρακτορείου τους, εν μέσω των διακοπών τους. Οι τιμές μπορούν να αυξηθούν μετά την πώληση ενός ταξιδιού μόνο για ειδικούς λόγους, όπως οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και στους φόρους. Εάν η τιμή του ταξιδιού αυξηθεί περισσότερο από 8%, πρέπει να προσφέρεται στον ταξιδιώτη ένας άλλος προορισμός ή να του δίνεται αποζημίωση. Εάν οι ταξιδιώτες αδυνατούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λόγω αναπόφευκτων καταστάσεων (φυσικές καταστροφές κ.ά.), το πρακτορείο πρέπει να τους παράσχει κατάλυμα παρόμοιο της κράτησης ή να πληρώσει τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο (έως 5 νύχτες και 125 ευρώ ανά διανυκτέρευση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή