Το παρασκήνιο των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Το παρασκήνιο των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων με την τρόικα

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υπουργείο Οικονομικών πέρασαν περισσότερες από 36 ώρες οι επικεφαλής της τρόικας μέσα σε τρεις ημέρες που διήρκεσε ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Στο διάστημα αυτών των ωρών, στο υπουργείο βρέθηκαν και όλοι οι υπουργοί που είχαν ανοικτά μέτωπα. Επίσης, παρόντες ήταν και αρκετοί δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις διαπραγματεύσεις.

Οπως καταλαβαίνετε, τόσες φορές που βρέθηκαν δημοσιογράφοι και πολιτικοί γίνονταν ερωτήσεις για το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις. Ομως, οι πολιτικοί, προσπαθώντας αρκετές φορές να αποφύγουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα, «ξεγλιστρούσαν» με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, σύμβουλος υπουργού, γυναίκα στο φύλο, θέλοντας να ξεφύγει από τις ερωτήσεις απάντησε αναφορικά με τις πιέσεις από την τρόικα ότι «δεν θα δώσουμε και το κορμί μας». Μάλιστα, σε επισήμανση γυναίκας δημοσιογράφου ότι «το κορμί μας το δίνουμε σε όποιους θέλουμε», η ανταπάντηση ήταν ότι δεν θα δώσουμε «ούτε την ψυχή μας». Εξερχόμενος της σύσκεψης με την τρόικα, υπουργός ερωτήθη «πως πήγαμε με την τρόικα» και απάντησε ακαριαία «παιδιά, τι γίνεται με το αεροπλάνο;», αναφερόμενος στο αεροπλάνο των Μαλαισιανών αερογραμμών που αναζητείται. Πάντως, πέραν των αστεϊσμών, υπουργός περιέγραψε τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς με τρόπο σεξιστικό που ενόχλησε τις περισσότερες από τις παρευρισκόμενες κυρίες. «Η αγορά είναι σαν την γυναίκα. Πρώτα τη χαϊδεύεις και μετά πετυχαίνεις τον στόχο σου» δήλωσε ο συγκεκριμένος υπουργός.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι γενικότερα οι υπουργοί σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονταν σε αναμονή, αφού κάποιες από τις συσκέψεις με την τρόικα διαρκούσαν περισσότερο από το προγραμματισμένο. Ωστόσο, ένας υπουργός –από μόνος του– είχε φθάσει μία ώρα πριν από το ραντεβού και έπινε καφέ σε καφετέρια δίπλα από το υπουργείο Οικονομικών!

Η δυναμική της ναυτιλίας

Ποια είναι η συμβολή της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία; Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Boston Consulting Group, σε πρόσφατες, ανεξάρτητες, μελέτες τους, στις οποίες, μάλιστα, εφάρμοσαν διαφορετική μεθοδολογία (οπότε τα συμπεράσματα είναι περισσότερο βάσιμα) υπολογίζουν το ποσοστό συμμετοχής του ναυτιλιακού κλάδου στο ΑΕΠ σε περισσότερο από 7%. Πέραν αυτού, όμως, που ασφαλώς είναι σημαντικό, στις ίδιες εκθέσεις υπογραμμίζουν και την προσφορά μεγάλου αριθμού άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας από τον κλάδο. Γεγονός που στις μέρες μας μόνο απαρατήρητο δεν περνά.

Μαθήματα από τη… Βενεζουέλα

Ο πολύς λαϊκισμός βλάπτει. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να αποδίδει, μακροπρόθεσμα, όμως, γυρνάει μπούμερανγκ. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το παράδειγμα της Βενεζουέλας, όπως το αναλύει στην «Κ» ο αν. γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον: «Οταν στην αρχή ο πρόεδρος Τσάβες υιοθέτησε πολιτικές αναδιανομής» λέει «προσέφερε περίθαλψη και εκπαίδευση σε πολλούς ανθρώπους, χωρίς να υπάρχει κάποια μελέτη για την αποδοτικότητά τους. Η κίνηση αυτή τον έκανε σίγουρα δημοφιλή. Με τον καιρό, όμως, αυτές οι μεταβιβάσεις έγιναν τεράστιες, πολύ μεγαλύτερες ως ποσοστό του ΑΕΠ, χωρίς η κυβέρνηση να αυξάνει τους φόρους ώστε να τις πληρώσει. Τύπωνε μόνο χρήμα, κάτι που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την οικονομία, με σκληρές συνέπειες, όπως τις βλέπουμε στις σημερινές διαδηλώσεις».

Το… κινεζοελληνικό άλογο

Μέχρι πρόσφατα ενδιαφέρονταν μόνο για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να χρηματοδοτήσουν αυτές τις επενδύσεις. Ο λόγος αφορά τους Κινέζους, οι οποίοι επιδιώκουν να εισαγάγουν στην Ελλάδα και τις τράπεζές «τους». Για τον σκοπό αυτό ξεκίνησαν συζητήσεις σε κορυφαίο διακρατικό επίπεδο, στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών των δύο χωρών, αναφέρουν στη στήλη παράγοντες της ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τον εμπορικό ακόλουθο της πρεσβείας της Λ.Δ. Κίνας, Liwei Sun, «υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες σε κάθε κλάδο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας». Προσανατολισμό που επανέλαβε πριν από μερικές ημέρες ο νέος πρέσβης του Πεκίνου στην Ελλάδα, Zou Xiaoli, όταν στην εκδήλωση των κινεζικών επιχειρήσεων για τον εορτασμό του νέου Ετους του Αλόγου δήλωσε χαρακτηριστικά πως η «η κινεζοελληνική συνεργασία θα ανέβει σ’ ένα εξαιρετικό άλογο και θα τρέξει γρήγορα εμπρός σε μεγάλες επιτυχίες».

Πτώση έως και το 2016 στην αγορά κατοικίας βλέπει η Deutsche Bank

Η πτωτική πορεία των τιμών των κατοικιών θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2016. Αυτήν την εκτίμηση διατυπώνει σε έκθεσή της η Deutsche Bank. Δείγμα κι αυτή των αρνητικών προσδοκιών που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι η δεινή οικονομική κατάσταση των πολιτών, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος κατοχής ακινήτων (λόγω φορολογίας), αυξάνει συνεχώς την προσφορά κατοικιών, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας.

Ανάλογη είναι και η εκτίμηση της Εθνικής. Σε ανάλυσή του, μάλιστα, ο κ. Αλέξανδρος Βασιλείου, στέλεχος της τράπεζας, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη διάσταση εκείνη που έχει να κάνει με την ασκούμενη φορολογική πολιτική στον κλάδο της οικοδομής, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν περί τις 400.000 θέσεις εργασίας από τον κλάδο, και ταυτόχρονα να προκληθεί τεχνητή πτώση των τιμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική αγορά κατοικίας θα εξέλθει της σημερινής ύφεσης μόνο όταν υπάρξουν αντίστοιχα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ή έστω αν γίνουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της τόνωσης της κτηματαγοράς και των αγοραπωλησιών. Μέχρι τότε, απ’ όλες τις πλευρές συστήνεται υπομονή. Και κουράγιο…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή