«Σκληρός διαπραγματευτής» ο υπουργός Οικονομικών

«Σκληρός διαπραγματευτής» ο υπουργός Οικονομικών

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είστε τυχεροί που έχετε τον Στουρνάρα, ο οποίος, αν και σεμνός, είναι σκληρός διαπραγματευτής, με επιμονή και κατάφερε να πείσει υπουργούς μεγάλων χωρών να δεχθούν τις δικές σας θέσεις». Αυτό είπε υπουργός Οικονομικών μικρής χώρας της Ευρωζώνης σε σύμβουλο του κ. Στουρνάρα (φωτ.) στο περιθώριο του χθεσινού Εcofin που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, ενώ όλοι συνεχάρησαν τον Ελληνα υπουργό για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύθηκε και πέτυχε τη συμφωνία με την τρόικα. Πάντως, οι φήμες φουντώνουν ότι ο κ. Στουρνάρας θα αποχωρήσει από τη θέση του για κάποια άλλη και συγκεκριμένα για εκείνη του διοικητή της ΤτΕ. Μάλιστα, χθες δέχθηκε σχετική ερώτηση από ξένο δημοσιογράφο, με τον ίδιο να απαντάει διπλωματικά. «Είμαι ευτυχής ως υπουργός Οικονομικών», υποστήριξε, ενώ για το ποιος θα είναι υπουργός ή διοικητής της ΤτΕ «αποφασίζει ο πρωθυπουργός».

Κάθε λόγο να νιώθει ικανοποιημένος για την ελληνική προεδρία έχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αφού διέψευσε όλες τις προβλέψεις και πέτυχε την ολοκλήρωση μιας σειράς θεμάτων. Το πιο κρίσιμο από αυτά δεν είναι άλλο από την τραπεζική ένωση, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μόλις τριών μηνών, ολοκληρώθηκε και βαίνει προς έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο. Με αφορμή και αυτήν την εξέλιξη ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του EcoFin ευχαρίστησε χθες τις κ. Μαρία Μαυρίδου από την Τράπεζα της Ελλάδος, τη γενική γραμματέα του υπουργείου Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και τη γραμματέα του γραφείου του, Αλίκη Δουλή.

Η τιμή της Eurobank

Για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί το Δ.Σ. της Eurobank, το οποίο θα προχωρήσει στη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας με θέμα την αύξηση κεφαλαίου. Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με το νέο νομικό πλαίσιο, που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή στη Βουλή. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο η σύγκληση της γενικής συνέλευσης μπορεί να γίνει ύστερα από 7 ημέρες. Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι η αύξηση κεφαλαίου, ύψους 3 δισ. ευρώ, να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως το ΤΧΣ έχει προσλάβει τη Lazard και τη Morgan Stanley ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους για τον προσδιορισμό της τιμής έκδοσης των νέων μετοχών.

Οι βιταμίνες δεν έφτασαν ακόμη στα σούπερ μάρκετ

«Στα χαρτιά» έχει μείνει η απελευθέρωση της πώλησης βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής. Αν και από τον Σεπτέμβριο έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και λίγο αργότερα και η εγκύκλιος από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τα προϊόντα αυτά εξακολουθούν να μη βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. «Προσπαθούμε τρεις μήνες να βγάλουμε άκρη», δήλωσε ο κ. Λ. Βρεττάκος, εκτελεστικός γενικός διευθυντής της ΑΒ, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις προμηθεύτριες εταιρείες. Οι τελευταίες φαίνεται να διατηρούν άριστες σχέσεις με τους παραδοσιακούς πελάτες τους, τα φαρμακεία.

Οι μαζικές αποχωρήσεις κόστισαν 7 εκατ. στον ΟΠΑΠ

Κατά 7 εκατ. ευρώ ή 15% σε σχέση με το 2012 αυξήθηκε το κόστος εξόδων προσωπικού στον ΟΠΑΠ, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Η παράδοξη αύξηση ήρθε έπειτα από μειώσεις της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Εξηγείται, ωστόσο, εξαιτίας των μαζικών αποχωρήσεων του προσωπικού της μητρικής εταιρείας. Συγκεκριμένα πέρυσι αποχώρησαν περίπου 60 εργαζόμενοι από την ΟΠΑΠ Α.Ε. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 25% του προσωπικού και οι κακές γλώσσες λένε ότι οι αποχωρήσαντες προτίμησαν να φύγουν καθώς έκριναν επισφαλή τη συνέχιση της καριέρας τους στη νέα εταιρεία, μετά την είσοδο του ιδιώτη επενδυτή. Οι περισσότεροι οδηγήθηκαν σε συνταξιοδότηση, καθώς η επικείμενη λήξη (έγινε στις 31 Μαρτίου 2014) της συλλογικής σύμβασης εργασίας θα οδηγούσε σε κατάργηση των υπέρογκων αποζημιώσεων που αυτή προέβλεπε. Ετσι πολλοί προτίμησαν το κάλλιο δέκα και στο χέρι, παρά πέντε και καρτέρι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή