Σε πέντε ομάδες το βοήθημα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιοι θα εισπράξουν τελικώς το εφάπαξ αφορολόγητο βοήθημα, που συνεπάγεται η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος από τον προϋπολογισμό του 2013; Ενόψει και της κατάθεσης της κοινής υπουργικής απόφασης η οποία θα εξειδικεύει τις κατηγορίες, η αρμόδια επιτροπή που έχει αναλάβει τη σύνταξη της απόφασης φέρεται να εστιάζει στις ακόλουθες ομάδες:

1. Τους μακροχρόνια άνεργους. 2. Τα άτομα με προβλήματα αναπηρίας (σ.σ. μελετάται να συμπεριληφθούν ακόμη και άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%). 3. Οι υπερήλικες ανεξάρτητα από το αν είναι συνταξιούχοι ή όχι. 4. Οι επιτηδευματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς εισόδημα και χωρίς επίδομα ανεργίας (σ.σ. δεδομένου ότι για να εισπράττει επιτηδευματίας επίδομα πρέπει να μην χρωστάει στον ΟΑΕΕ ή τουλάχιστον να έχει ρυθμίσει τις οφειλές του) και 5. Οι νέοι επαγγελματίες που εμφανίζονται να μην μπορούν να ανταποκριθούν καν στην πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως νέοι δικηγόροι και μηχανικοί.

Και για τις πέντε ομάδες αναμένεται να τεθεί κοινό εισοδηματικό κριτήριο. Ως «αφετηρία» η επιτροπή προσανατολίζεται να ορίσει το ποσό των 6.000 ευρώ το οποίο θα προσαυξάνεται κατά ένα τρίτο για τους παντρεμένους και κατά ένα έκτο επιπλέον για κάθε παιδί. Το βοήθημα αναμένεται να καταβληθεί εφάπαξ μέσα σε δύο μήνες από την ψήφιση δηλαδή πρακτικά λίγο πριν από το τέλος Μαΐου. Το ποσό θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η υπουργική απόφαση, εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια θα ορίζει και ποια βοηθήματα ή παροχές που ήδη λαμβάνουν οι δικαιούχοι, δεν θα λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να κριθεί αν πληροί κάποιος το κριτήριο ή όχι.

Η επικείμενη έκδοση ομολογιακού δανείου από τη ΔΕΗ που θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», ανεβάζει το άθροισμα των ομολογιακών δανείων που έχουν εκδώσει οι εισηγμένες από την αρχή της χρονιάς στο 1,2 δισ. ευρώ όταν συνολικά το 2013 οι συνολικές εκδόσεις έφθασαν τα 1,6 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες εκδόσεις μέχρι σήμερα έχουν ανακοινώσει η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν με 430 εκατ. ευρώ, μέσω θυγατρικής στο εξωτερικό, και η Jumbo με 145 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνεται καθημερινά το ενδιαφέρον για τη νέα αγορά εταιρικών ομολόγων, που θα ξεκινήσει στο χρηματιστήριο, αφού ξεπερνούν τις 10 οι εισηγμένες που θα καταθέσουν αίτηση εισαγωγής.

«Κούρεμα» και στους εποχικούς

Η Αντιγόνη θεωρούσε τον εαυτό της τυχερό πέρυσι όταν δούλευε σε μπουφέ τουριστικού καταστήματος στη Ρόδο και κέρδιζε 1.100 ευρώ τον μήνα, για 9 ώρες δουλειάς, αλλά χωρίς κανένα ρεπό. «Εργάστηκα έτσι για πέντε μήνες» λέει. Σήμερα εργάζεται στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, με 490 ευρώ τον μήνα και γι’ αυτό το σκέπτεται εάν θα ξαναπάει το καλοκαίρι στην εστίαση. «Ξέρουν ότι υπάρχει ανεργία και το… αξιοποιούν. Αλυσίδα με είδη ζαχαροπλαστικής ζητεί υπαλλήλους, κάτω των 25 ετών, με 400 ευρώ το 8ωρο» λέει. Η τάση όμως είναι γενική, και δεν θίγει μόνο την εποχική εργασία. Για παράδειγμα, οι εποχικοί δασοπυροσβέστες παλιότερα προσλαμβάνονταν για 8 μήνες, από πέρυσι για 5. Υπό αυτές τις συνθήκες ούτε καν η εποχική εργασία δεν μπορεί να δώσει ανάσα στην ανεργία…

Πρωταγωνίστρια στη συνεδρίαση η Alpha Bank

Στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Λεωφόρο Αθηνών βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος. Με έκδηλη ικανοποίηση για την επιτυχία της αύξησης ο κ. Κωστόπουλος κήρυξε την έναρξη της συνεδριάσεως του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με αφορμή την έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. των νέων μετοχών της Alpha Bank, που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου κατά 1,2 δισ. ευρώ. Στη σύντομη παρέμβασή του ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε και στις πάντα επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος με τη στήριξη της ευρείας μετοχικής βάσεως που διαθέτει, οι οποίες έχουν συντελέσει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της τράπεζας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα τόνισε τη διαχρονική στήριξη του θεσμού του Χρηματιστηρίου από την τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή