Επιμένει ότι δεν θα φύγει, όλοι ψάχνουν πού θα πάει

Επιμένει ότι δεν θα φύγει, όλοι ψάχνουν πού θα πάει

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δόξα τω Θεώ, κρατάω γερά μέχρι τώρα και είμαι ευτυχέστατος εδώ που είμαι», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο κ. Στουρνάρας από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και μετά ερωτάται διαρκώς εάν θα αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών ή όχι και μέχρι τώρα παραμένει σταθερός στη θέση «δεν φεύγω».

Μάλιστα, χθες εξήγησε και γιατί σε κάθε ευκαιρία ευχαριστεί τους συναδέλφους του. «Ενα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα είναι ότι έχω κάνει μια πολύ καλή ομάδα και αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια δύσκολη διαπραγμάτευση, όπως αυτή με την τρόικα», είπε.

Σωστή και δίκαιη η παρατήρηση, αλλά για κάποιο λόγο κανείς δεν έχει πειστεί ότι θα παραμείνει στα σημερινά του καθήκοντα τους επόμενους μήνες.

Σε καθεστώς παρακολούθησης (Watch List) του Ftse Group, προς πιθανή υποβάθμιση από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες αγορές παραμένει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ενδιάμεσης αξιολόγησης του αγγλικού οίκου για το α΄ εξάμηνο 2014. Ο Ftse εξηγεί ότι το καθεστώς της ελληνικής αγοράς παραμένει υπό αναθεώρηση και αναμένεται να κριθεί στην ετήσια αξιολόγηση, τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ο Ftse δίνει καλύτερο «βαθμό» (pass από restricted) στην ελληνική αγορά στο κριτήριο του short selling (ανοικτές πωλήσεις), ενώ σαφώς η λύση στο θέμα του φόρου υπεραξίας που δεν επιβάλλεται στους αλλοδαπούς επενδυτές είναι προς όφελος της Αθήνας.

Εξίσωση αμοιβών

Σε μείωση μισθού προχωράει η Alpha Bank για το προσωπικό που προέρχεται από την πρώην Εμπορική Τράπεζα. Αρχικώς, μειώνεται κατά 20% το ποσό που υπερβαίνει την επιχειρησιακή σύμβαση της Alpha, επιδρώντας και στο ύψος των επιδομάτων.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ εντός του Απριλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, «θα προσδιοριστεί η περαιτέρω σταδιακή προσαρμογή του εναπομένοντος ποσού, καθώς και των τυχόν διαφορών αποδοχών που απορρέουν από άλλες αιτίες» . Μάλιστα, η διαφορά αυτή θα συμψηφίζεται εφ’ εξής με κάθε τυχόν δικαιούμενη ή χορηγούμενη αύξηση.

Προεκλογικές πιέσεις από τα επιμελητήρια

Το «χαρτί» των εκλογών επιστρατεύουν τα επιμελητήρια προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να επαναφέρει την υποχρεωτικότητα της εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια. Στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων προτάθηκε ως τρόπος αντίδρασης η αποχώρηση των εκπροσώπων της επιμελητηριακής κοινότητας από τα ψηφοφέλτια των κομμάτων της συμπολίτευσης στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Αυτό, πάντως, δεν είναι πολύ πιθανό ότι θα αρέσει σε κάποιους υποψηφίους, καθώς εδώ και καιρό έχουν «επενδύσει» στις εκλογές.

Ακέφαλη για ένα μήνα η ΔΕΠΑ εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων

«Ακέφαλη» παραμένει η ΔΕΠΑ εδώ και ένα μήνα, ενώ την ίδια στιγμή δρομολογούνται κρίσιμες αλλαγές στη λιανική αγορά αερίου που συνδέονται άμεσα με τη μελλοντική της βιωσιμότητα. Η «κομματική» προέλευση του προσώπου που θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου προβάλλει από τα γεγονότα ως πιο σημαντική για την ομαλή λειτουργία της εταιρείας. Τα αποτελέσματα αυτής της προτεραιότητας δεν επιβαρύνουν μόνο τη ΔΕΠΑ. Η βιομηχανία, για παράδειγμα, εδώ και ένα μήνα αναμένει τα 50 εκατ. ευρώ που η κυβέρνηση υποσχέθηκε από τα κέρδη χρήσης του 2013 της ΔΕΠΑ. Προϋπόθεση για τη διανομή των κερδών, άσχετα με τον τρόπο που θα επιλεγεί, είναι η έγκρισή τους από το διοικητικό συμβούλιο και από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που θα πρέπει να συγκαλέσει στη συνέχεια. Για να συγκληθεί, όμως, διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να υπάρχει πρόεδρος και διευθύνων, που δεν υπάρχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή