Πρώτη εισαγωγή εταιρείας στο Χ.Α. μετά το 2009

Πρώτη εισαγωγή εταιρείας στο Χ.Α. μετά το 2009

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μία αγορά, κλειστή για πάνω από μία τετραετία, «ανοίγει» αυτές τις ημέρες: η «αγορά» εισαγωγής εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η θυγατρική της Ελλάκτωρ, «Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος», θα πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο και σύμβουλος στο εγχείρημα της εταιρείας θα είναι η Geniki Bank, μέλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και η Εθνική Χρηματιστηριακή. Η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι κύριος ανάδοχος στην έκδοση μαζί με τις άλλες συστημικές τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη εισαγωγή εταιρείας στο Χ.Α. που λαμβάνει χώρα από το 2009 και αποτελεί άλλη μια ισχυρή ένδειξη για την ουσιαστική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι η «Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος» δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής ενέργειας.

Σήμερα εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η έφεση της εισηγμένης Pc Systems για τη συμφωνία εξυγίανσης που πέτυχε με τους πιστωτές της. Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας στις 29/3/2013 συνήψε συμφωνία εξυγίανσης σύμφωνα με τα άρθρα 106α και 106β του νόμου 3588/1997 με τους πιστωτές της, οι οποίοι εκπροσωπούν το 80,29% του συνόλου και το 100% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων. Η συμφωνία αυτή δεν επικυρώθηκε από το αρμόδιο Δικαστήριο και η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση κατά της απορριπτικής αυτής αποφάσεως, η οποία και εκδικάζεται σήμερα. Εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία, ρυθμίζεται το σύνολο των υποχρεώσεών της.

Η Chipita στη Euroleague

Το αν στο final four της Euroleague, που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο στις 16-18 Μαΐου, θα συμμετάσχουν οι ομάδες μπάσκετ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Ανεξαρτήτως πάντως του αποτελέσματος της φάσης των «8», στο Μιλάνο θα υπάρχει… ελληνική συμμετοχή. Ο λόγος για την Chipita, η οποία, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι επίσημη συνεργάτις της διοργάνωσης. «Είναι τιμή για εμάς να είμαστε παγκόσμιοι συνεργάτες της Euroleague, καθώς μοιραζόμαστε τις ίδιες βασικές αξίες», δήλωσε ο επικεφαλής της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ενώ και ο πρόεδρος της Euroleague, Ζ. Μπερτομέ, χαρακτήρισε την Chipita μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στην Ευρώπη.

Placement 6,5 εκατ. μετοχών της Aegean Airlines

Σε placement 6,5 εκατ. μετοχών προχωρά η Aegean Airlines με κύριο στόχο την ενίσχυση της εμπορευσιμότητας της μετοχής της. Το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση των μετοχών, που αναλογεί στο 9% της εταιρείας, άνοιξε χθες το απόγευμα και αναμένεται να κλείσει σήμερα το πρωί πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου. Οι UBS και Euroxx έχουν αναλάβει να τρέξουν, μέσω της διαδικασίας του accelerated book building, τη διάθεση των μετοχών σε ξένους και εγχώριους θεσμικούς επενδυτές. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι ο περιορισμένος τζίρος των μετοχών της εταιρείας οδήγησε μέρος των μετόχων στην απόφαση αυτή, προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματιστηριακή κινητικότητα της Aegean Airlines.

Συζήτηση στο Μέγαρο περί καπιταλισμού

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την οικονομία διοργανώνεται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 14 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων με θέμα «Ευρώπη, οικονομία και ανάπτυξη». Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Luigi Zingales, καθηγητής στο Booth School of Business του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και το έργο του κ. Zingales είναι εστιασμένα στις «άβολες γωνίες» του καπιταλισμού. Ανάμεσα στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα «Σώζοντας τον καπιταλισμό από τους καπιταλιστές» (Saving Capitalism from Capitalists) και το «Καπιταλισμός για ανθρώπους» (A Capitalism for the People).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή