Αναμένοντας τις αποφάσεις για την ηγεσία της ΔΕΠΑ

Αναμένοντας τις αποφάσεις για την ηγεσία της ΔΕΠΑ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να «κλείσει» το θέμα της τοποθέτησης του προσώπου που θα αναλάβει τα ηνία της ΔΕΠΑ. Χρειάστηκε αρχικά να ξεπεραστούν οι διαφωνίες σε επίπεδο συγκυβέρνησης για την «πράσινη» ή τη «γαλάζια» προέλευση του προσώπου που θα τοποθετηθεί στο τιμόνι της ΔΕΠΑ. Το θέμα συζητήθηκε σε επίπεδο κορυφής (κ. Σαμαράς- Βενιζέλος) και όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν πολύ καλά τα πράγματα, το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε στην πρόταση της Ν.Δ. για ανάθεση καθηκόντων προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στον κ. Γιώργο Σπανούδη, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Shell στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξακολουθεί όμως να υπάρχει διαφωνία στο ΠΑΣΟΚ για το εάν θα υπάρξει αντικατάσταση του κ. Σπύρου Παλαιογιάννη που ασκεί σήμερα καθήκοντα αντιπροέδρου και αναπληρωτή διευθύνoντος συμβούλου με το «επίσημο» ΠΑΣΟΚ να θέλει να τον αντικαταστήσει και το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ να παραμείνει. Χθες έληγε η άτυπη πίστωση χρόνου που η Ν.Δ. έδωσε στο συγκυβερνών κόμμα για να αποφασίσει.

Την τροφοδοσία της Κύπρου με φυσικό αέριο στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ανάπτυξη των δικών της κοιτασμάτων διεκδικεί η κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη, Μ+Μ GAS. Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», που αποκάλυψε χθες τους 4 υποψήφιους για την αποκαλούμενη «ενδιάμεση λύση» παροχής φυσικού αερίου στην Κύπρο. H M+M Gaz συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών, με ανταγωνιστές ισχυρούς ομίλους του κλάδου. Πρόκειται για την ολλανδική Vitol, έναν από τους διεθνείς κολοσσούς, την ισραηλινή Delek που συμμετέχει στα δικαιώματα του «οικοπέδου 12» και την κοινοπραξία Cyprus Gas, με κύριο άξονα την αζερική Socar.

Η δεύτερη καλύτερη τιμή

Στα 0,28 ευρώ ήταν η δεύτερη καλύτερη προσφορά στρατηγικού επενδυτή για τη Eurobank. Οπως μαθαίνουμε, η δεσμευτική προσφορά που κατέθεσε η York Capital περιλάμβανε την επένδυση συνολικού ποσού 600 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με τιμή συμμετοχής τα 0,28 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή αυτή ήταν μικρότερη της ονομαστικής αξίας της τράπεζας και της κοινοπραξίας Fairfax (Capital Research, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie και Brookfield), η οποία προσέφερε 0,3 ευρώ ανά μετοχή και τελικά υπέγραψε τη σχετική συμφωνία με τη διοίκηση της τράπεζας. Οι παραπάνω επενδυτές δεσμεύτηκαν να επενδύσουν στην τράπεζα, μέσω της αύξησης κεφαλαίου, 1,331 δισ. ευρώ.

O φαύλος κύκλος τραπεζών – κρατών

Η αυστριακή εθνικοποιημένη τράπεζα Hypo Alpe Adria έλαβε κρατική βοήθεια 4,8 δισ. ευρώ το 2009 και ακόμη 1,43 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα. Χθες, η Hypo ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 1,86 δισ. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα δημιουργηθεί μια «κακή τράπεζα» που θα απορροφήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της με κόστος για τον Αυστριακό φορολογούμενο 18 δισ. ευρώ. Ποσό που θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της Αυστρίας σχεδόν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 80% του ΑΕΠ εφέτος και το έλλειμμα κατά 1,2% του ΑΕΠ. Τελικά, αυτοί οι φαύλοι κύκλοι είναι δύσκολο να σπάσουν.

Αισιοδοξία δημιουργούν τα ελληνικά ομόλογα

Στα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί την ημέρα έκδοσής τους επέστρεψε χθες η απόδοση των νέων 5ετών ομολόγων. Η απόδοση των ομολόγων αυτών όταν εκδόθηκαν ήταν 4,95%, αλλά μόλις εισήχθησαν στη δευτερογενή αγορά και άρχισε η διαπραγμάτευσή τους, η απόδοση αυξήθηκε στα επίπεδα του 5-5,1%. Ωστόσο, χθες, επέστρεψε στο 4,95%, γεγονός το οποίο ικανοποίησε στελέχη του Οικονομικού, καθώς οι ημέρες είναι «δύσκολες». Λόγω των εορτών οι αγορές είναι υποτονικές και κατ’ επέκταση το ενδιαφέρον μειωμένο γενικά (όχι μόνο για τα ελληνικά ομόλογα) για επενδυτικές κινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η διατήρηση της απόδοσης των νέων 5ετών ομολόγων στα επίπεδα του 4,95% μεταφράζεται από αναλυτές της αγοράς ως πολύ θετικό σημάδι για την ελληνική αγορά ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή