Μίλησε μόνο για τη διαδοχή Θεοχάρη

Μίλησε μόνο για τη διαδοχή Θεοχάρη

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανακούφιση μάλλον δέχθηκαν στην τρόικα την επιλογή της κ. Αικατερίνης Σαββαΐδη για τη θέση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων. Και αυτό γιατί, έχοντας ακούσει να κυκλοφορούν διάφορα ονόματα κομματικών, είχαν προετοιμαστεί για τα χειρότερα. Σε κάθε περίπτωση ήταν αποφασισμένοι να μη δεχθούν μία επιλογή που θα ακύρωνε στην πράξη τη μερική αυτονομία της Γραμματείας.

Ενδεικτικό του πόσο μεγάλη, ουσιαστική και συμβολική σημασία είχε για την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ η επιλογή διαδόχου του κ. Θεοχάρη είναι ότι στο πρόσφατο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, όταν συζητήθηκε η Ελλάδα, η γ.γ. του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μίλησε μόνο γι’ αυτό το θέμα. Ούτε στα προαπαιτούμενα ούτε στα άλλα ανοικτά ζητήματα που αφορούν την Αθήνα αναφέρθηκε. Πάντως, παρά το γεγονός ότι αποφεύχθηκε η σύγκρουση, παραμένουν με το όπλο παρά πόδα.

Μέχρι τις 4 Ιουλίου θα έχει αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Μυτιληναίου για την έκδοση του εταιρικού ομολόγου. Οπως έχει τονίσει στη στήλη ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Ευ. Μυτιληναίος, η εταιρεία από τον περασμένο Απρίλιο -όταν η Ελλάδα εξήλθε για πρώτη φορά μετά το 2010 στις αγορές- εξετάζει τις καλύτερες δυνατές προοπτικές για την έκδοση ομολογιακού που έχουν προκύψει από την υποχώρηση των επιτοκίων. Ο κ. Μυτιληναίος σημειώνει στη στήλη ότι καθημερινά ο όμιλος δέχεται προτάσεις ξένων τραπεζών για να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου. Πάντως, σε διεθνή έκδοση ελληνικής εισηγμένης η επιβάρυνση είναι επιπλέον 1% στο επιτόκιο που αποφασίζεται με τις ξένες τράπεζες.

Πιέζουν… για καθυστέρηση

Καθυστέρηση της υπουργικής απόφασης είναι πιθανό να επιχειρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο. Ο νόμος προβλέπει ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου πρέπει να εκδοθεί απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία θα καθορίζεται το σύστημα διακριτότητας μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών. Βάσει, ωστόσο, των μνημονιακών υποχρεώσεων η σχετική απόφαση πρέπει να εκδοθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Οι πωλητές των λαϊκών αγορών πιέζουν την ηγεσία του ΥΠΑΝ να καθυστερήσει την έκδοση της υπουργικής απόφασης, επικαλούμενοι τη ρευστότητα που επικρατεί σε δήμους όπου άλλαξε η δημοτική αρχή.

Μέχρι αύριο η άσκηση των warrants της ΕΤΕ

Αύριο είναι η τελευταία ημέρα για την άσκηση των δικαιωμάτων (warrants) αγοράς μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της δεύτερης περιόδου. Οι κάτοχοι warrants μπορούν να αποκτήσουν 8 μετοχές της Εθνικής στην τιμή των 4,4616 ευρώ ανά μετοχή για κάθε 1 warrant. Δηλαδή ο κάτοχος 10 warrant μπορεί να αποκτήσει 80 μετοχές της τράπεζας έναντι 357 ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές, η συμμετοχή των δικαιούχων θα είναι μικρή, καθώς η μετοχή της τράπεζας στο χρηματιστήριο διαπραγματεύεται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα (2,75 ευρώ) της τιμής άσκησης.

Επιστροφή στο επιχειρείν μετά την πολυετή θητεία στον ΣΕΒ

Είχε συχνά κατηγορηθεί διότι αν και πρόεδρος του ΣΕΒ δεν είχε βιομηχανία. Τώρα που δεν βρίσκεται πια στο τιμόνι του συνδέσμου εμφανίζεται αποφασισμένος να εμπλακεί πιο ενεργά στα επιχειρηματικά πράγματα με όχημα το επενδυτικό fund Damma Συμμετοχών Α.Ε. Το fund έχει ήδη επενδύσει σε εταιρείες όπως η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης και όχι μόνο. Οπως ο ίδιος ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος ανέφερε προχθές το βράδυ σε συνάντηση με δημοσιογράφους, στόχος του είναι το fund να προσελκύσει και ξένα κεφάλαια και να επενδύσει σε μεσαίες επιχειρήσεις με εθνικές ρίζες και διεθνείς προδιαγραφές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν σε συνένετευξη Τύπου οι δράσεις και τα σχέδια του fund. Ο κ. Δασκαλόπουλος, φυσικά, δεν θα μπορούσε να παραλείψει και τα δηκτικά σχόλια κατά της ανασχηματισθείσας κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι εκδηλώνει τάσεις οιονεί επικίνδυνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή