Εκτός της κούρσας για τον ΑΔΜΗΕ οι Ινδοί

Εκτός της κούρσας για τον ΑΔΜΗΕ οι Ινδοί

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά της υπόθεσης της Μικρής ΔΕΗ, η οποία είναι προαπαιτούμενο για τη δόση του Ιουλίου, που έγινε του Αυγούστου λόγω καθυστερήσεων, προχωράει η διαδικασία πώλησης του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, τέσσερις από τους πέντε υποψηφίους για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Εκτός τέθηκε η ινδική εταιρεία διαχείρισης δικτύων Indian Power Company. Στην κούρσα παραμένουν η κινεζική China State Grid, η βελγική κοινοπραξία Εlia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd, η ιταλική Terna, καθώς και το καναδικό συνταξιοδοτικό fund PSP Investments. Το 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ ανήκει στη ΔΕΗ, ενώ μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 66% των μετοχών, το Δημόσιο θα αγοράσει το υπόλοιπο 34% στην τιμή που θα προκύψει από τον διαγωνισμό.

Κάθε χρόνο και χειρότερα για τις γενικές συνελεύσεις των 234 εισηγμένων που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Μόνο τις 2 τελευταίες εργάσιμες (27 και 30 του μηνός) θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχα 29 και 45. Δηλαδή σύνολο 74 συνελεύσεων, που είναι το 32% του συνόλου των εταιρειών. Τόσα χρόνια και οι εποπτικές αρχές δεν έχουν καταλήξει σε έναν τρόπο για να αποφεύγεται αυτή η πλημμυρίδα των συνελεύσεων τις τελευταίες ημέρες. Πιθανότατα, να θέλουν να εκδικηθούν όσους μικρομετόχους έχουν απομείνει ακόμη σε εισηγμένες εταιρείες. Πάντως, η κρίση κατήργησε και τους πλούσιους μπουφέδες παλαιότερων ετών, οπότε οι εταιρείες κατορθώνουν να μειώνουν ακόμη περισσότερο το κόστος.

Αλλαγή οπτικής γωνίας

Αλλαξε θέση, άλλαξε και διάθεση όπως φαίνεται. Ο λόγος για τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γ. Στουρνάρα, ο οποίος στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή δήλωσε πως «αν συνεχιστεί η έως τώρα τάση μέχρι το τέλος του έτους, το ΑΕΠ το 2014 θα παρουσιάσει αύξηση περί το 0,5%». Υπενθυμίζεται ότι ως υπουργός Οικονομικών είχε περιλάβει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό και στο Μεσοπρόθεσμο για ανάπτυξη της τάξεως του 0,6%, ενώ αρκετά συχνά δεν έκρυβε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. Η διαφορά επί της ουσίας είναι ανεπαίσθητη φυσικά, αλλά έχει σημειολογική σημασία να επισημανθεί ότι χθες προτίμησε να αναφέρει ένα άλλο νούμερο για τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος.

Επιστροφή δικαιωμάτων ψήφου της ΕΥΔΑΠ

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων επέστρεψε στο ελληνικό Δημόσιο το 34% των δικαιωμάτων ψήφου της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με την εισηγμένη εταιρεία, τα δικαιώματα ψήφου του Ταμείου στην ΕΥΔΑΠ πλέον ανέρχονται στο 27,3% από 61,3% που ήταν αρχικά. «Η εν λόγω μεταβολή στα δικαιώματα ψήφου», σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης εταιρείας, «επήλθε κατόπιν εκτέλεσης εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, άνευ ανταλλάγματος». Η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα απόφασης του ΣτΕ (αρ. 1906/2014) η οποία αποδέχεται την αίτηση ακύρωσης της μεταβίβασης των 36.245.240 μετοχών της ΕΥΔΑΠ, από το ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Φοβούνται παραγραφή σε Ασπίδα, Commercial

Ο χορός των προσφυγών κατά του Δημοσίου συνεχίζεται από τους πρώην ασφαλισμένους της «Ασπίς Πρόνοια» και της Commercial Value, με σχετικό «κάλεσμα» από την πλευρά του Συλλόγου των Ζημιωθέντων. Το «κάλεσμα» κάνει λόγο για προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αποφευχθεί η παραγραφή της ευθύνης του Δημοσίου μετά την έλευση πενταετίας. Σημειώνεται ότι η άδεια λειτουργίας της «Ασπίς Πρόνοια» ανακλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009, της Commercial τον Φεβρουάριο του 2010, αλλά σύμφωνα με νομικούς κύκλους η προθεσμία λήγει στο τέλος του οικονομικού έτους, δηλαδή στο τέλος του 2014 για την περίπτωση της Ασπίδος και όχι τον Σεπτέμβριο. Καθοριστικό ρόλο, πάντως, στην όλη διαδικασία θα έχει η απόφαση του ΣτΕ, που αναμένεται εντός του καλοκαιριού και θα αποτελέσει απόφαση-πλαίσιο συνολικά για την υπόθεση, κρίνοντας τόσο το δικαίωμα προσφυγής κατά του Δημοσίου όσο και το κατά πόσον υπήρξε ζημία για τους 200.000 ασφαλισμένους της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή