Αγώνας δρόμου για να κλείσει ο έλεγχος

Αγώνας δρόμου για να κλείσει ο έλεγχος

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν ο τρέχων έλεγχος της τρόικας -που ούτως ή αλλιώς δεν θα καταλήξει σε αποφάσεις- οι επικεφαλής της, σήμερα, θα έχουν σειρά επαφών με υπουργούς και όχι μόνο. Στις 11 το πρωί θα συναντηθούν με τον συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, κ. Ιω. Τέντε, ενώ μία ώρα αργότερα θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος (από ελληνικής πλευράς μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών). Αμέσως μετά, στις 14.00, θα συναντηθούν με τον υπουργό Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλο. Στις 15.00, με τον υπουργό Μεταφορών Μιχ. Χρυσοχοΐδη και στις 16.00 με τον υπουργό Εργασίας Ιω. Βρούτση. Δεν αποκλείεται στις 18.00 να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη, με στόχο την Τετάρτη να συναντηθούν με τον κ. Χαρδούβελη και να αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Επιφυλακτικό εμφανίζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το ζήτημα της εναλλακτικής αξιοποίησης των warrants. Οπως σημειώνουν αναλυτές της Barclays έπειτα από συνάντηση που είχαν με στελέχη του ΤΧΣ, το Ταμείο είναι επιφυλακτικό για το ζήτημα των warrants, θεωρώντας ότι είναι δύσκολο να αλλάξουν οι όροι με τρόπο που να μην έχει επίπτωση στο Ταμείο και κατ’ επέκταση στους φορολογουμένους. Σύμφωνα με την Barclays, η ανταλλαγή των warrants με μετοχές που θα αποφέρουν μικρό premium στους κατόχους των warrants φαίνεται να είναι μία από τις πιο πιθανές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, κάθε σχετική απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί και από την Κομισιόν.

Δεύτερη θητεία Μποτόπουλου

Ανανεώθηκε η θητεία του κ. Κων/νου Μποτόπουλου στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όπως και των δύο αντιπροέδρων (Βασ. Λαζαράκου, Φ. Αυλωνίτης). Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Μποτόπουλος ρωτήθηκε μεταξύ άλλων και για τις διακυμάνσεις των μετοχών της Eurobank. Ο κ. Μποτόπουλος είπε ότι ξεκίνησε αμέσως μεγάλη έρευνα των διαδικασιών και του τρόπου που έγιναν οι συναλλαγές αυτές, αλλά «δυστυχώς, ο έλεγχος δεν μπορεί να δώσει αποτέλεσμα άμεσα. Κατά μέσο όρο απαιτείται ένας χρόνος από την έναρξη του ελέγχου και εδώ βρισκόμαστε στη φάση που θα έχουμε τα αποτελέσματα και αυτής της έρευνας» τόνισε ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Συνεδρίαση με συμμετοχή των ελεγκτών της τρόικας

Με… guest stars θα συνεδριάσει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Μπορεί ο νόμος 4224/2013 να ορίζει ότι σε αυτό μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας, όμως σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι τέσσερις υπουργοί θα συναντηθούν με το κλιμάκιο των υψηλόβαθμων ελεγκτών της τρόικας. Αντικείμενο της συνάντησης η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με σκοπό να βρεθούν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις, που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Ερευνα από Κομισιόν για ισπανικά… statistics

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενη παραποίηση των στατιστικών στοιχείων που παρουσίασε μία από τις 17 περιφέρειες της Ισπανίας, γεγονός που είχε επιπτώσεις στα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα της χώρας το 2011. Πρόκειται για κάτι χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αρμοδιότητες της οποίας ενισχύθηκαν με το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρωζώνη και την αποκάλυψη της χειραγώγησης των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έρευνα της Επιτροπής αφορά τα στοιχεία που παρέδωσε η περιφέρεια της Βαλένθιας, όμως «δεν αμφισβητούν την ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων της Ισπανίας» συνολικά. Η έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων. Το μεγαλύτερο πρόστιμο που θα μπορούσε να επιβάλει η Ε.Ε. για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων είναι 0,2% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή