Μηδενίζεται η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA

Μηδενίζεται η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώθηκε περαιτέρω η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούνιο οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τη συνολική ρευστότητα από την ΕΚΤ στα 45 δισ. ευρώ από 50,7 δισ. ευρώ τον Μάιο. Εξάλλου, υποχώρησε, σε οριακά πλέον επίπεδα, η χρήση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας που χορηγεί η Τράπεζα της Ελλάδος, στα 642 χιλ. ευρώ από 3,6 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Η «απεξάρτηση» των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον ΕLΑ οδηγεί σε σημαντική μείωση του κόστους άντλησης κεφαλαίων, καθώς τα επιτόκια χορήγησης ρευστότητας του ELA ήταν ιδιαίτερα υψηλά. Συνακόλουθα παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τα επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Καταφέραμε να επιδιορθώσουμε εν πτήσει ένα φλεγόμενο αεροσκάφος», δήλωσε ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της νέας Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ολοι, τόνισε, θεωρούσαν βέβαιη την αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ και την Ευρωζώνη. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και «εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της Ευρωζώνης», κατέληξε. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε επίσης στις «Kασσάνδρες» και στους κερδοσκόπους που είχαν στοιχηματίσει στη διάλυση της Ευρωζώνης.

Παράταση για συγκεντρωτικές

Την πρώτη της παράταση αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαΐδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει παράταση για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις ημερολογιακού έτους 2013 έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ για τις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις έτους 2014, η υποβολή των δύο πρώτων τριμήνων θα μπορεί να γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακουφίσει τα λογιστικά γραφεία, τα οποία λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας με τα έντυπα Ε9 (περιουσιακής κατάστασης) και Ε1 (φορολογικής δήλωσης) δεν έχουν καταφέρει να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές κατάστασεις πελατών προμηθευτών για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ολοένα και φθηνότερος ο δανεισμός μέσω εντόκων

Μικρή μεν, υποχώρηση δε, κατέγραψε το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας που δημοπρατήθηκαν χθες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, το επιτόκιο κατά τη χθεσινή δημοπρασία υποχώρησε στο 1,75% από 1,80% που ήταν στην αντίστοιχη έκδοση γραμματίων του Ιουνίου. Μετά τη δραστική συρρίκνωση των επιτοκίων σε ένα εξάμηνο (ήταν στο 3,75% τον Ιανουάριο), φαίνεται πως το κόστος δανεισμού του Δημοσίου σταθεροποιείται στα επίπεδα του 1,70-1,80%, αν και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η πτωτική τάση μέχρι το τέλος του έτους, εφόσον δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία.

Φόρο στην… αναπνοή επιβάλλει η Βενεζουέλα

Στο εξής, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου Maiquetia στο Καράκας πρέπει να πληρώσουν φόρο 127 μπολιβάρ (περίπου 10 ευρώ) για τον αέρα που αναπνέουν! Την είδηση μεταδίδει το BBC και, σύμφωνα με αυτό, ο νέος φόρος έχει στόχο να καλύψει το κόστος ενός νέου συστήματος που χρησιμοποιεί όζον για να καθαρίζει το σύστημα κλιματισμού του κτιρίου. Το υπουργείο Μεταφορών της χώρας αναφέρει ότι είναι το πρώτο αεροδρόμιο στη Νότια Αμερική και στην Καραϊβική που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία, η οποία φέρεται να εξαλείφει την ανάπτυξη βακτηρίων «για να προστατεύσει την υγεία των ταξιδιωτών», καθώς συμβάλλει στην απολύμανση του κτιρίου. Πάντως, αρκετοί πολίτες της Βενεζουέλας ανησυχούν ότι ο φόρος μπορεί να καταλήξει να γίνει άλλη μια πηγή διαφθοράς. Ετσι, για να μην μπαίνουν ιδέες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή