Ανεπίσημη αξιολόγηση, πιο χαλαρά ωράρια

Ανεπίσημη αξιολόγηση, πιο χαλαρά ωράρια

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πόσο διαφορετικός και «χαλαρός» ήταν ο έλεγχος της τρόικας που ολοκληρώθηκε χθες, αποδεικνύεται από άλλο ένα γεγονός. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης έπρεπε να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συνόδευε τον πρωθυπουργό στη σύνοδο κορυφής. Οπότε το τελευταίο ραντεβού με την τρόικα έπρεπε να γίνει νωρίς το πρωί. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 8.30 το πρωί και διήρκεσε λιγότερο από 2 ώρες.

Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε στο μακρινό παρελθόν. Στον προηγούμενο μόλις έλεγχο -που ήταν επίσημος- οι τελευταίες συσκέψεις τρόικας – υπουργού (με τον κ. Στουρνάρα τότε) διαρκούσαν περισσότερο από 6 ώρες η κάθε μία και ολοκληρώνονταν τις πρώτες πρωινές ώρες. Μάλιστα, αρκετές φορές η τρόικα περίμενε τον υπουργό να επιστρέψει από υποχρεώσεις που είχε στο εξωτερικό, για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

H αποκατάσταση

της δημοσιονομικής ισορροπίας στη χώρα μας βελτίωσε και τον χρόνο προκαταβολής των χρημάτων από τις επιχειρήσεις προς τους προμηθευτές τους για πρώτες ύλες. Ηδη, όπως αναφέρουν στελέχη εταιρειών από τον κλάδο μετάλλων, η πίστωση για να καταβληθούν τα χρήματα ειδικά για τις πρώτες ύλες έχει αυξηθεί στις 30 ημέρες όταν έως και το τέλος του 2013 δεν δινόταν περιθώριο παραπάνω από 3 με 4 ημέρες. Βέβαια, όποια επιχείρηση καθυστερεί δεν υπάρχει ανοχή από τις προμηθεύτριες εταιρείες και πολλές φορές διακόπτεται η συνεργασία. Ωστόσο, όπως δηλώνουν στην «Κ» πρόεδροι επιχειρήσεων, «παίρνουμε μεγαλύτερες ανάσες φέτος και ήδη μπορούμε να σχεδιάζουμε καλύτερα σε βάθος τριμήνου τις παραγγελίες».

Η τρόικα στην Κύπρο

Πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ζητεί η τρόικα, η οποία φαίνεται να προωθεί ισορροπημένες λύσεις στο θέμα της εκποίησης ακινήτων, με στόχο να τεθεί ένα δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία. Η αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από την τρόικα ξεκίνησε προχθές και οι δανειστές φαίνεται ότι προκρίνουν ποιοτικά μέτρα για τις εκποιήσεις ακινήτων και παρουσιάζονται έτοιμοι να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις στο τέλος της πέμπτης αξιολόγησής τους. Το θέμα συζητήθηκε στις συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Τα μπλόκα της Τροχαίας μειώνουν τα ανασφάλιστα Ι.Χ.

Στην κινητοποίηση της Τροχαίας, που πραγματοποιεί περί τις 500.000 ελέγχους τον μήνα, αποδίδεται η αύξηση των ασφαλισμένων οχημάτων που παρατηρείται το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 15% αυτών που ελέγχονται είναι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ανασφάλιστων οχημάτων. Τα ασφαλισμένα αυξήθηκαν στα 5,8 εκατομμύρια από 5,5 στο τέλος του 2013, αλλά ένα μέρος αυτής της αύξησης ερμηνεύεται από την ασφάλιση των ενοικιαζόμενων οχημάτων λόγω έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Εφιαλτική αύξηση ανεργίας καταγράφεται και στην Ιταλία

Μέσα σε έξι χρόνια, στην Ιταλία, χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας του συνδικάτου Uil, η οποία φέρει τον τίτλο «No Pil? Νo job» (Δεν υπάρχει ΑΕΠ; Δεν υπάρχει εργασία).

H ανεργία αυξήθηκε από το 6,7% τoυ 2008 στο 12,2% του 2013, ενώ εκείνη των νέων μέχρι είκοσι πέντε ετών, από το 21,3% εκτοξεύθηκε στο 40%. Το 2013, επίσης, ένας στους τρεις Ιταλούς από 16 έως 65 ετών βρέθηκε σε κατάσταση «εργασιακής ανασφάλειας»: πρόκειται, συνολικά, για δεκατρία εκατομμύρια άτομα, τα οποία δεν διαθέτουν μόνιμη απασχόληση, έχασαν τη θέση εργασίας τους ή υπέστησαν μείωση του συνολικού τους ωραρίου. Η έρευνα του συνδικάτου Uil προσθέτει, επιπλέον, ότι 3,1 εκατομμύρια Ιταλοί βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, με αύξηση της τάξεως του 83,8% σε σχέση με το 2008. 1,8 εκατομμύρια Ιταλοί, παράλληλα, χαρακτηρίζονται «απογοητευμένοι» και έχουν πάψει να προσπαθούν να βρουν μια νέα θέση εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή