Τα βήματα για την προστασία των λογαριασμών

Τα βήματα για την προστασία των λογαριασμών

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι… πρόθυμοι να σώσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό από την κατάσχεση, προσέλθετε. Οπως έγινε γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα, η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis την οποία θα κληθεί να χρησιμοποιήσει… όλη η Ελλάδα προκειμένου να διασφαλίσει ότι ουδείς (εφορία, ασφαλιστικό Ταμείο κ.ά.) θα βάλει… χέρι σε υπόλοιπο κατάθεσης μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, είναι εδώ. Λίγο ώς πολύ, οι «λεπτομέρειές» του έχουν γίνει γνωστές. Αυτό που δεν είναι ευρέως διαδεδομένο έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διασύνδεση του Taxis με την κάθε τράπεζα, θα λειτουργήσει μεταβατικό… ημιαυτόματο στάδιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει ηλεκτρονικά τον τραπεζικό λογαριασμό που θέλει να «προστατέψει» και θα έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει μια βεβαίωση η οποία θα τον θωρακίζει σε περίπτωση που κάποιος φορέας επιχειρήσει να κατασχέσει χρηματικό ποσό πέραν των ορίων που προβλέπει ο νόμος. Με το που θα ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διασύνδεση Taxis-τραπεζών, η ενημέρωση για τους «ακατάσχετους» λογαριασμούς θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ στον κάθε φορολογούμενο θα δοθεί η δυνατότητα ακόμη και να τροποποιεί τον λογαριασμό, καθώς η «επικοινωνία» τραπεζών-Taxis θα είναι καθημερινή.

Ο αριθμός των μεγάλων εταιρειών (Α.Ε. και ΕΠΕ) στις οποίες θα υπάρξει επιχειρηματική εξέλιξη μέσα στους επόμενους μήνες, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τις 1.000. Πώς προκύπτει αυτό; Εκτός από τη σχέση των ξένων κεφαλαίων προς τα ίδια κεφάλαια που αποτελεί σαφή ένδειξη ότι απαιτείται αναδιάρθρωση. Εκεί οι ισολογισμοί αποτυπώνουν ένα οδυνηρό «εύρημα»: Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά σε τουλάχιστον 1.000 εταιρείες που δημοσιεύουν ισολογισμό, κάτι που σημαίνει ότι οι μέτοχοι πολύ σύντομα θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις είτε με ίδια πρωτοβουλία είτε μετά από πίεση των τραπεζών.

Τα χρέη των επιχειρήσεων

Πόσο «ανοιγμένες» είναι ανά κλάδο σήμερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις; Υπολογίζεται ότι έχουν δανειστεί συνολικά 95 δισ. ευρώ αν εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Περίπου από 20 δισ., χρωστούν οι εμπορικές επιχειρήσεις και άλλα τόσα οι βιομηχανικές. Τα χρέη της ναυτιλίας ανέρχονται στα 12,8 δισ. ευρώ και των τουριστικών επιχειρήσεων στα 7,7 δισ. ευρώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο κλάδος της ενημέρωσης οφείλει γύρω στα 2,7 δισ. ευρώ και των κατασκευών περίπου 10 δισ. Στελέχη της αγοράς που βλέπουν τους αριθμούς, προβλέπουν ότι επιχειρηματικές εξελίξεις θα υπάρξουν άμεσα στον χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας, των ιχθυοκαλλιεργειών, του τουρισμού και ειδικά των ξενοδοχείων, των μέσων ενημέρωσης και ενδεχομένως της κλωστοϋφαντουργίας.

Κινήσεις αναδιάρθρωσης

Ξεκίνησαν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης στον ακτοπλοϊκό κλάδο. Αρχής γενομένης από την πώληση πλοίων, όπως συνέβη πρόσφατα με τη Hellenic Seaways αλλά και την είσοδο στρατηγικών επενδυτών όπως συμβαίνει με την Attica Group. Εκεί, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, στις αρχές της εβδομάδας εξουσιοδοτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου να προβεί στην έκδοση ομολογιακού δανείου, έως 50 εκατ. ευρώ, μετατρέψιμου σε νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, το οποίο θα καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση. Η αγορά αναμένει ότι η εν λόγω έκδοση θα καλυφθεί από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Fortress Group. Η συναλλαγή, εφόσον ολοκληρωθεί, σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση στον κλάδο από το εξωτερικό μετά από πολλά χρόνια.

Εποχή ξηρασίας στο χρηματιστήριο

To 1999 εισέρχονταν στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες με ρυθμό… πολυβόλου, καθώς, κατά μέσο όρο, είχαμε δύο εισαγωγές κάθε εβδομάδα. Τα αποτελέσματα εκείνης της χρονιάς τα πληρώνουν ακριβά μέχρι σήμερα η αγορά και η ελληνική οικονομία, εν γένει. Επειτα από 15 χρόνια, ωστόσο, φαίνεται ότι η υπερβολή -στη χώρα που ανακάλυψε την έννοια του μέτρου- μας οδηγεί στο άλλο άκρο. Δηλαδή, να γίνονται φέτος, μετά από πέντε χρόνια «ολικής ξηρασίας», μόλις δύο νέες εισαγωγές όλο τον χρόνο, όλες κι όλες, αλλά:

α) στην πρώτη από αυτές μόλις και μετά βίας να καλύπτεται η έκδοση, αφού η τιμή εισαγωγής κρίθηκε εκ του αποτελέσματος ότι ήταν υπερβολική, ενώ

β) στη δεύτερη εισαγωγή να μην αντλείται ούτε το 50% των κεφαλαίων που απαιτείται, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η δημόσια προσφορά.

Το συμπέρασμα; Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι όσοι εμπλέκονται στη χρηματιστηριακή αγορά ότι ο μέσος Ελληνας επενδυτής, ο οποίος έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια, ζητεί τουλάχιστον να γνωρίζει την πραγματική αποτίμηση των εταιρειών και όχι να επενδύει απλά σε προσδοκίες. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει, πλέον, ανεπιστρεπτί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή