Ενοχλήθηκαν γιατί μπήκε σε ξένα χωράφια

Ενοχλήθηκαν γιατί μπήκε σε ξένα χωράφια

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν είδαν με πολύ καλό μάτι τον «εισοδισμό» που επέδειξε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας στο Βερολίνο, μπαίνοντας στα χωράφια τους κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Θέματα όπως οι φοροελαφρύνσεις, η διευθέτηση του χρέους, το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα νέα χρηματοδότηση κ.λπ. είναι θέματα που σε επίπεδο υπουργών τα χειρίζεται ο υπουργός Οικονομικών. Αυτό που προβληματίζει δεν είναι τόσο το τι έγινε στο Βερολίνο όσο το τι θα γίνει στο Παρίσι στις συναντήσεις με την τρόικα στις αρχές του επόμενου μήνα. Στο υπουργικό κλιμάκιο που θα μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα θα συμμετέχει και ο κ. Δένδιας, κάτι λογικό δεδομένου ότι και το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ουκ ολίγες μνημονιακές υποχρεώσεις. Θα συμμετέχουν επίσης οι κ. Μητσοτάκης, Βρούτσης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρος. Θα ήταν προβληματικό για τις διαπραγματεύσεις να μπαίνει ο ένας υπουργός στα χωράφια του άλλου. Οι τροϊκανοί ήθελαν ανέκαθεν έναν και μόνο συνομιλητή που να μιλάει εξ ονόματος της κυβέρνησης συνολικά, αντί να τρέχουν από υπουργείο σε υπουργείο. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό και αποδέχθηκαν να διαπραγματεύονται με τον καθένα ξεχωριστά επί των θεμάτων της αρμοδιότητάς του. Το να αρχίσουν να συνομιλούν με δύο υπουργούς Οικονομικών ή δύο Ανάπτυξης ή δύο Εργασίας θα τους τσάκιζε…

Μία πολύ σημαντική απόφαση υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης για τη δημιουργία Ομάδας Διαχείρισης Εργου που θα έχει ως αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης εισφορών και την ένταξή τους στη φορολογική διοίκηση. Πρόκειται για την πιο σημαντική μεταρρύθμιση στον συγκεκριμένο τομέα. Επικεφαλής διορίστηκε ο Θόδωρος Γριμάνης, σύμβουλος του υπουργού και άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα. Η κοινή δράση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του μηχανισμού είσπραξης εισφορών θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Αλλος για Παρίσι…

Στο Παρίσι θα μεταβούν εκτός από τους υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Στόχος –πέραν προφανώς του να θυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην κυβέρνηση και συναποφασίζει– είναι να έχουν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο και να μην τρέχουν εκ των υστέρων να πληροφορηθούν όσα έχουν αποφασιστεί. Με απόφαση λοιπόν του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στη γαλλική πρωτεύουσα θα μεταβούν οι κ. Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης. Προφανώς η επιλογή έγινε επειδή τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν μακρά πείρα σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σε αντίθεση με άλλα στελέχη του κινήματος, όπως για παράδειγμα ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, που δεν έχουν εμπειρία από συναντήσεις με τους τροϊκανούς…

Διακοπές με smartphone

Δύο στους πέντε ταξιδιώτες διεθνώς θεωρούν ότι ένα καλό smartphone είναι το πιο σημαντικό αξεσουάρ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας με δείγμα 10.000 ατόμων σε 13 χώρες που πραγματοποίησε o ξενοδοχειακός όμιλος Intercontinental Hotels Group. Επιπλέον, το 67% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούν το smartphone καθημερινά. Σε ποσοστό 68% κατά τη διάρκεια των διακοπών χρησιμοποιείται το smartphone για τον έλεγχο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε ποσοστό 67% για τη πλοήγηση και την αναζήτηση χαρτών, σε ποσοστό 64% για την αποστολή μηνυμάτων, σε ποσοστό 51% για φωτογραφίες και σε ποσοστό 42% για τηλεφωνήματα.

Διαπραγματεύσεις σε… ουδέτερο έδαφος

Καμία πτυχή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα δεν είναι εύκολη. Κι όταν λέμε καμία, εννοούμε καμία. Ακόμη και το πού θα γίνουν οι συναντήσεις στο Παρίσι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Η ελληνική πρεσβεία έχει αποκλειστεί γιατί είναι… ελληνικό έδαφος. Τα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επίσης, επειδή είναι… έδαφος του ΔΝΤ. Αναζητείται λοιπόν ουδέτερο έδαφος. Μεταξύ αυτών που εξετάζονται είναι τα γραφεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ή το ξενοδοχείο στο οποίο θα καταλύσει η ελληνική αντιπροσωπεία. Η ελληνική πλευρά ζήτησε να γίνει εκτός Ελλάδας και σε ουδέτερο έδαφος η συνάντηση, άρα δεν προσφέρεται ούτε η πρεσβεία ούτε το γραφείο του κ. Τόμσεν. Υποτίθεται ότι το Παρίσι επελέγη για να αποφευχθεί η δραματοποίηση μιας προκαταρκτικής διαβούλευσης στην Αθήνα. Το γιατί επιπλέον πρέπει να γίνουν οι συναντήσεις σε ουδέτερο έδαφος έχει να κάνει μάλλον με τους συμβολισμούς. Οι συμβολισμοί στην πολιτική έχουν τη σημασία τους, αλλά κάποιοι εξαντλούν τα όρια. Η Ελλάδα με την τρόικα δεν είναι εχθροί και δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, ώστε να διαπραγματεύονται σε ουδέτερο έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή