Επαναδιαπραγμάτευση για μικρότερη συνεισφορά

Επαναδιαπραγμάτευση για μικρότερη συνεισφορά

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΤΕπ προκειμένου να μειωθεί το ποσό που καταβάλλει η ελληνική πλευρά ως συνεισφορά για το Ταμείο Εγγυήσεων, που δίνει δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχετικό αίτημα δημοσιοποίησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, και αφορά τα 500 εκατ. ευρώ που είχε δεσμευθεί ότι θα καταβάλει η Ελλάδα, προκειμένου να ενεργοποιήσει δάνεια 1 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ, που θα δίνονταν μέσω των τραπεζών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συμφωνία είχε υπογραφεί το 2012, όταν η αξιολόγηση της χώρας μας βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο, και οδηγεί σε αυξημένες δεσμεύσεις πόρων από το ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου η Ελλάδα καλύπτει τη συμμετοχή της, μέρος των οποίων μάλιστα θα χαθεί εάν δεν διοχετευθούν στην αγορά.

Ενόψει επώδυνων αποφάσεων βρίσκεται η διοίκηση της Attica Bank αλλά και το ΤΣΜΕΔΕ, που σήμερα ελέγχει το 51,3% των μετοχών της τράπεζας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, Ε.Ε., ΤτΕ και υπ. Εργασίας μπλοκάρουν την απόφαση του ΤΣΜΕΔΕ να καλύψει το σύνολο των δικαιωμάτων του ή, τουλάχιστον, να καλύψει δικαιώματα με τα οποία θα διατηρήσει την καταστατική πλειοψηφία, δηλαδή το 34%. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται αδύνατο, με την ΤτΕ να υποστηρίζει ότι το Ταμείο θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία μόνο σε ό,τι αφορά τυχόν αδιάθετα. Εν τω μεταξύ, χθες, η τράπεζα ανακοίνωσε την παραίτηση του γενικού διευθυντή διαχείρισης κινδύνων και μέλους του Δ.Σ. κ. Ευάγγ. Δελή.

Ηρθαν… αδιάβαστοι

Ξεσπάθωσαν χθες τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Τους τα «έψαλαν» για τα καλά.

Οπως μαθαίνουμε, το υπουργείο Οικονομικών είχε αποστείλει από τα τέλη Ιουλίου στους τροϊκανούς αναλυτικά στοιχεία για 20 δράσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Στη χθεσινή συνάντηση, τα τεχνικά κλιμάκια είχαν άποψη μόνο για 2 από τις 20 δράσεις και για τις υπόλοιπες ανέφεραν ότι δεν έχουν προλάβει να τις διαβάσουν. Η τοποθέτηση αυτή εξόργισε όλα τα στελέχη του υπουργείου, που όλο το καλοκαίρι είχαν μείνει στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν τις σχετικές δράσεις.

Εμπιστεύεται μόνο την κυβέρνηση

Καμιά εμπιστοσύνη δεν δείχνει στις τράπεζες, ακόμη και στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Γιακουμάτος για το θέμα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων. Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε επιχειρηματίες-μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), ο υφυπουργός Ανάπτυξης, θέλοντας να δείξει τον καθοριστικό ρόλο της κυβέρνησης στο σχέδιο που ετοιμάζεται, είπε με το γνωστό ύφος: «Δεν είναι θέμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Αν περιμένεις από τους τραπεζίτες και από την Τράπεζα της Ελλάδος, σώθηκες! Τα “κόκκινα” δάνεια θα γίνουν μαύρα, σαν τον Χάρο. Είναι θέμα κυβερνητικής βούλησης».

Ταχύτερα η απονομή δικαιοσύνης

Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης είναι το θέμα που θα αναδείξει ο ΣΕΒ στο πλαίσιο διαβούλευσης που πραγματοποιεί σήμερα σε ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου, της δικαστικής κοινότητας και της κεντρικής κυβέρνησης. Στη διαβούλευση θα συζητηθούν τα συμπεράσματα ειδικής μελέτης που έχει εκπονήσει το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και της επίλυσης διαφορών στις οποίες εμπλέκονται τα διοικητικά δικαστήρια (όπως είναι η φορολογία, οι συμβάσεις, οι διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, πτώχευσης, εξυγίανσης, κ.λπ.) και που αφορούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τις επενδύσεις. Στο δεύτερο μέρος της διαβούλευσης θα τοποθετηθούν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή