Εύσημα στον Γ. Στουρνάρα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αιχμή του δόρατος» χαρακτήρισε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, για την επάνοδο της Ελλάδας στην οικονομική σταθερότητα από τη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, το 2012. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Στουρνάρας είναι ένας οικονομολόγος που έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων και ότι επί υπουργίας του η Αθήνα επέστρεψε στις αγορές, τον Απρίλιο του 2014, με την έκδοση ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ, και ότι το ίδιο διάστημα ο προϋπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα, για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια. Στο δημοσίευμα του Reuters τονίζεται ακόμα ότι είναι υπέρμαχος της οικονομικής ενοποίησης μέσω του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της δημιουργίας των κατάλληλων εργαλείων για την τόνωση της ανάπτυξης στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Δύο εντυπωσιακά δημογραφικά στοιχεία για την Αίγυπτο και τη Φλόριντα των ΗΠΑ παρουσίασαν τα στελέχη του Τιτάνα που δραστηριοποιούνται παραγωγικά στις δύο γεωγραφικές περιοχές. Κατ’ αρχάς στην Αίγυπτο κάθε εξάμηνο γεννιούνται 1 εκατ. μωρά, γεγονός που οδηγεί την εκάστοτε κυβέρνηση να χτίζει συνεχώς νέες κατοικίες για τις οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων και συνεπώς η κατανάλωση τσιμέντου δεν μειώνεται ποτέ. Στη Φλόριντα υπάρχει μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από τη Ν. Αμερική. Ο πληθυσμός ανέρχεται πλέον σε 19 εκατ. πολίτες. Η ανεργία είναι πολύ χαμηλή και συνεχώς αυξάνεται η κατανάλωση τσιμέντου, ενώ πολλοί συνταξιούχοι Αμερικανοί επιλέγουν να αγοράσουν σπίτια για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μείωση αποδόσεων

Αποκλιμάκωση των πιέσεων καταγράφηκε χθες στην ελληνική αγορά ομολόγων. Μετά ένα ράλι τριών ημερών, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στα επίπεδα του 6,12% από 6,25% που είχε ανέλθει την Τετάρτη. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πως οι επενδυτές δεν φοβήθηκαν τις εξαγγελίες περί ομαλής εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στα τέλη του έτους, όπως κάποιοι είχαν δικαιολογήσει το ράλι στις αρχές της εβδομάδας. Αντιθέτως, ενισχύεται η άποψη διαφόρων αναλυτών –και όχι μόνο– ότι η άνοδος στις αποδόσεις προήλθε λόγω της προαναγγελίας της νέας έκδοσης 7ετών ομολόγων.

Αντί για δράσεις κάνουν δεήσεις

Εκδηλώσεις εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες έχουν προγραμματισθεί να γίνουν στο Ζάππειο το φθινόπωρο και τον χειμώνα, κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα, καθώς δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της επανατοποθέτησης τέντας στην οροφή του κτιρίου. Με το θέμα έχουν ασχοληθεί ο Δήμος Αθηναίων και το υπ.Τουρισμού, που προσπαθούν να βρουν λύσεις. Επίσης, εμπλέκονται τα υπ. Πολιτισμού, Οικονομικών και το Δ.Σ. του Ζαππείου. Προς το παρόν, όσοι έχουν προγραμματίσει τις εκδηλώσεις τους με υψηλά ιστάμενους καλεσμένους από το εξωτερικό κάνουν δεήσεις να μη βρέξει την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Οδηγίες προς εφοριακούς

Αρνούνται αρκετές εφορίες της χώρας να παραλάβουν τις προσφυγές που κατατίθενται από τους πολίτες–φορολογούμενους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πολίτη όπου η εφορία τού αρνήθηκε να παραλάβει το σχετικό έγγραφο (περί ενδικοφανούς προσφυγής κατά εκκαθαριστικού σημειώματος). Η εφορία αδιαφόρησε ακόμα και όταν ο πολίτης ανέφερε ότι λήγει η προθεσμία για την υποβολή της προσφυγής (για τον ΕΝΦΙΑ). Στην εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά το ανωτέρω συμβάν, επισημαίνεται ότι «οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, συνεπώς και των ΔΟΥ, οφείλουν να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις των πολιτών και να τις διεκπεραιώνουν εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από τις διατάξεις». Επίσης υπογραμμίζεται ότι «οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών οφείλουν να συμπεριφέρονται με σεβασμό και ευπρέπεια προς τους πολίτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή