Ωριμα συμπεράσματα

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η διαπραγμάτευση θα είναι μακρά και δύσκολη». Με απόσταση ασφαλείας να μας χωρίζει πλέον από την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον, τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι περισσότερο ψύχραιμα.

Κατ’ αρχήν, είναι γεγονός ότι η σύντομη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, περιόρισε τις προσδοκίες για μία γρήγορη έξοδο από το πρόγραμμα της τρόικας. Εν αντιθέσει με την εντύπωση που καλλιεργείται στην Αθήνα. Σύμφωνα με πηγές της στήλης, η πρόωρη έξοδος από το Ταμείο δεν ετέθη σαφώς – τουλάχιστον όχι παρουσία όλης της αποστολής, διότι στο τέλος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης είχε μία ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συζήτηση με την κ. Λαγκάρντ.

Οσο για το ενδεχόμενο μιας προληπτικής στήριξης από το Ταμείο, κατέστη όντως σαφές ότι αυτή θα συνοδεύεται από όρους και επιθεωρήσεις. Η κ. Λαγκάρντ είπε στη συνάντηση όσα είχε δηλώσει νωρίτερα δημοσίως: η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, και το ΔΝΤ θα την υποστηρίξει. Εδωσε όμως έμφαση στην ολοκλήρωση της τρέχουσας επιθεώρησης, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση επίσης θέλει να γίνει μέχρι τα τέλη του έτους.

Η κυβέρνηση ελπίζει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που απαγκιστρώθηκε από το πρόγραμμα νωρίτερα, και μάλιστα χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης. Ομως σκοντάφτει στη δυσπιστία των αγορών για το αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς τον έλεγχο των εταίρων.

Είναι ή όχι

Η Πορτογαλία παράδειγμα προς μίμηση ως προς τις σχέσεις της με την τρόικα; Ανεξάρτητα από το τι λέγεται και γράφεται, στην έδρα του ΔΝΤ τουλάχιστον, η Λισσαβώνα δεν θεωρείται επιτυχημένη περίπτωση. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι του, δεν έχει κάνει αρκετές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομία της θεωρείται ότι παραμένει ευάλωτη. Μάλιστα, ο ίδιος κίνδυνος αναφέρεται ότι ελλοχεύει και στην περίπτωση της Ελλάδας. Δηλαδή, αν δεν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις σε δέκα χρόνια η κρίση μπορεί να επανέλθει δριμύτερη.

Ενδιαφέρον για την Αττικής

Ανανεωμένο, όπως μαθαίνουμε, είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής μετά τις πρόσφατες αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της τράπεζας. Με την κρίσιμη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος η διαδικασία έχει «ανοίξει» και πολλά μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, πρώτης γραμμής, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην αύξηση.

Με τις εξελίξεις αυτές ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Γκίκας Μάναλης, κερδίζει μια άτυπη πίστωση χρόνου από την ΤτΕ ώστε να προχωρήσει τις συζητήσεις με τους νέους επενδυτές, και να πετύχει αυτό που είχε αρχίσει -λόγω σειράς προηγούμενων κακών επιλογών- να φαίνεται ακατόρθωτο: την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, ύψους 434 εκατ. ευρώ, και τη διάσωση της τράπεζας.

«Υβριδικές» χρηματοδοτήσεις

Στις «υβριδικές» χρηματοδοτήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση επιχειρούν να εισέλθουν τώρα ασφαλιστικά Ταμεία και αμοιβαία κεφάλαια. Πρόκειται για μια σχετικά νέα τάση που δεν είναι ακόμη ευδιάκριτο εάν και πότε θα φτάσει και στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί εδώ δραστηριοποιούνται επί του παρόντος ιδιώτες επενδυτές, ως επί το πλείστον, με υψηλότερο προφίλ ρίσκου στα χαρτοφυλάκιά τους. Στην Ευρώπη, όμως, όμιλοι, όπως η BlackRock, η Schroders, η Allianz Global, η Axa και η Legal & General, έχουν ήδη ξεκινήσει να προσφέρουν απευθείας δάνεια, για την ώρα κυρίως σε επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου και του real estate. Η τάση όμως είναι το φαινόμενο να εξαπλωθεί σύντομα και αλλού.

«Νοικοκύρεμα» υπερχρεωμένων τουριστικών μονάδων

Ξεκίνησε το «νοικοκύρεμα» των υπερχρεωμένων ξενοδοχειακών και τουριστικών μονάδων της χώρας. Ο επικεφαλής της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αναφέρθηκε σε πέντε τοποθετήσεις στρατηγικών επενδυτών σε ισάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε τα ονόματα των μονάδων που άλλαξαν μετοχικό καθεστώς, αλλά ούτε και τους επενδυτές που συμμετείχαν σ’ αυτές. Σημείωσε μόνον ότι η αλλαγή αυτή συνέβη με πρωτοβουλία της Eurobank και τη συναίνεση των παλιών ιδιοκτητών των ξενοδοχειακών μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο μονάδες βρίσκονται στην Κρήτη, άλλες δύο στη Ρόδο και μία στην Κω. Ο κ. Μεγάλου πρόσθεσε ότι σε μια άλλη περίπτωση ξενοδοχειακής μονάδας που βρίσκεται στη Ζάκυνθο, δεν υπήρξε μετοχική μεταβολή, αλλά αναδιάρθρωση στο μάνατζμεντ, με την τοποθέτηση ενός διεθνούς και αναγνωρισμένου οίκου που διαχειρίζεται ξενοδοχειακές μονάδες. Ο επικεφαλής της τράπεζας σημείωσε ότι οι αναδιαρθρώσεις του δανεισμού ή/και της λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων θα συνεχιστούν, καθώς πολλές είναι οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα που είναι υπερδανεισμένες ή δεν έχουν καταφέρει ν’ αποσβέσουν τις υψηλές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή