Συνάντηση με Σόιμπλε στο Βερολίνο εν όψει τρόικας

Συνάντηση με Σόιμπλε στο Βερολίνο εν όψει τρόικας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα συμμετάσχει την Τετάρτη στην 7η Συνεδρίαση του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών, στο Βερολίνο. Στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ, θα υπογραφεί το Παγκόσμιο Πρότυπο του ΟΟΣΑ για την Αυτόματη Ανταλλαγή Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, από τουλάχιστον 52 κράτη, με στόχο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης και την ενίσχυση της διαφάνειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάντως, ο κ. Χαρδούβελης θα έχει πιο ενδιαφέρουσες συναντήσεις στο περιθώριο του Φόρουμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από αυτές θα είναι με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ετσι κι αλλιώς κάθε συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε έχει ενδιαφέρον, αλλά όταν αυτή πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή, τότε αποκτά ακόμη μεγαλύτερο.

Γενική απεργία για την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Πρόκειται για την… καθιερωμένη απεργιακή κινητοποίηση πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο οποίος σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία «εντείνει τα ήδη εφιαλτικά προβλήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων. Ενας προϋπολογισμός που καθιστά για ακόμα μία φορά, μόνιμα φορολογικά υποζύγια τους πιο αδύναμους, που εξαθλιώνει την κοινωνία, που συντηρεί την ίδια σκληρή πραγματικότητα για κάθε ελληνική οικογένεια». Σημειώνεται ότι ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή γενικής απεργίας στο Δημόσιο κατά το 2ο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Η δύναμη της συνήθειας

Υστερα από τόσα χρόνια αρνητικών δημοσιευμάτων δεν είναι εύκολο για ορισμένα ξένα μέσα να μεταδώσουν θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα. Ετσι αρκετά μέσα επέμειναν ότι οι ελληνικές τράπεζες απέτυχαν στο stress test. Η επιμονή αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ΤτΕ, η οποία με νέα παρέμβαση επανέλαβε ότι σύμφωνα και με την ΕΚΤ, καμία από τις 4 ελληνικές που συμμετείχαν στην άσκηση δεν παρουσιάζει ανάγκες κεφαλαίων. Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ σημειώνεται ξεκάθαρα για τις δύο τράπεζες που εμφανίζουν, με το στατικό μοντέλο, κεφαλαιακές ανάγκες, ότι: «Σύμφωνα με την υπόθεση του δυναμικού ισολογισμού, μία τράπεζα δεν παρουσιάζει καμία υστέρηση και ακόμη μία στην ουσία δεν παρουσιάζει υστέρηση».

Παραμένει ανοικτός ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Εν αναμονή των εξελίξεων για την ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, η διοίκηση της ξενοδοχειακής εταιρείας αποφάσισε, κατά πληροφορίες, να κρατήσει ανοιχτή τη μία εκ των δύο μονάδων του συγκροτήματος, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, τουλάχιστον έως τότε θα διατηρήσει τη διαχείριση του συγκροτήματος και η Starwood Hotels and Resorts. Kρατήσεις θα συνεχίσει να δέχεται το ξενοδοχείο Αrion, ενώ κατά περίπτωση έως το τέλος του έτους θα ανοίγει και το The Westin Athens για την ανάγκη εξυπηρέτησης εταιρικών ή άλλων εκδηλώσεων.

Αύξηση καταθέσεων λόγω του… δολαρίου

Αυξημένες κατά 520 εκατ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις στις τράπεζες στο τέλος Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι ο Σεπτέμβρης ήταν ο πρώτος μήνας πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Η ερμηνεία για την εξέλιξη αυτή που δείχνει μάλλον παράδοξη εάν αναλογιστεί κανείς την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, θα πρέπει να αναζητηθεί στην υποχώρηση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Με δεδομένο ότι ένα μέρος των καταθέσεων, που υπολογίζεται περίπου στα 9 δισ. ευρώ, τηρείται σε ξένο νόμισμα και δη σε δολάριο, η ανατίμησή του κατά 4% την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου ερμηνεύει σε ένα σημαντικό βαθμό και την αύξηση των καταθέσεων που εμφανίζεται την επίμαχη περίοδο. Ετσι οι καταθέσεις που ανήλθαν στα 164,7 δισ. ευρώ, περιλαμβάνουν 154,6 δισ. ευρώ, και άλλα 10,1 δισ. ευρώ, που είναι σε ξένο νόμισμα, αλλά για να αποτυπωθούν στα στοιχεία της ΤτΕ μετατρέπονται προηγουμένως σε εγχώριο νόμισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή