Με παράταση 2 μηνών έκλεισε το… παζάρι

Με παράταση 2 μηνών έκλεισε το… παζάρι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους δύο μήνες έκλεισε τελικά το παζάρι για τη χρονική διάρκεια που θα έχει η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Το χθεσινό Eurogroup έκανε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι μέχρι και χθες στη συνεδρίασή του υπήρχαν έντονες πιέσεις για υιοθέτηση μιας 6μηνης παράτασης.

Φαίνεται, όμως, πως η γνώση των πολιτικών εξελίξεων επηρέασε άμεσα την απόφαση για συρρίκνωση της περιόδου παράτασης από έξι μήνες στους δύο.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν οι δύο μήνες αρκούν για να δρομολογηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και ταυτόχρονα να κλείσει ο έλεγχος. Από το οικονομικό επιτελείο είναι βέβαιοι ότι αρκούν. Αλλωστε, και την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη του ανέφεραν πως αν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ο έλεγχος κλείνει και σε μία ημέρα.

To 76% των χρηματιστηριακών συναλλαγών το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014 πραγματοποίησαν 10 χρηματιστηριακές σε σύνολο 59 μελών. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Eurobank Equities με ποσοστό 17,39% και ακολούθησαν η Euroxx (15,89%) και η NBG Sec (8,27%). Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Axia Ventures (5,76%), Alpha Finance (5,25%), Επενδυτική Τράπεζα (5,05%), Citigroup (4,84%), Παντελάκης Χρηματιστηριακή (4,73%), UBS (4,41%) και Πειραιώς ΑΕΠΕΥ (4,40%). Οσον αφορά τις συναλλαγές, η Euroank Equities παρέμεινε στην πρώτη θέση με ποσοστό 16,68%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Euroxx (14,91%) και στη συνέχεια η θυγατρική της Εθνικής NBG Sec (11,53%).

Carrefour κατά Κυριακών

Μπορεί η διοίκηση της «Μαρινόπουλος», αποκλειστική δικαιοδόχος της Carrefour στην Ελλάδα, να έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τη διοίκηση του γαλλικού λιανεμπορικού ομίλου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Carrefour Ζορζ Πλασά τάχθηκε χθες κατά της λειτουργίας των μεγάλων σούπερ μάρκετ τις Κυριακές, υποστηρίζοντας, αντιθέτως, τη λειτουργία των μικρών καταστημάτων τροφίμων. Μες στην εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 12 Κυριακές τον χρόνο από πέντε που ισχύει σήμερα.

Δεν θέλει να συμπέσει με την τρόικα στην Αθήνα

Ρωτήθηκε χθες ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί (φωτ.), εάν ισχύει η δήλωσή του ότι η πρώτη επίσκεψη που θα κάνει σε κράτος-μέλος θα είναι στην Ελλάδα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δεν φάνηκε έτοιμος να απαντήσει καταφατικά. Είπε κάτι του τύπου «το απέφυγα γιατί είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την τρόικα, να μη θεωρηθεί παρέμβαση» και παρέπεμψε στο μέλλον, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι θέλει να έρθει στην Αθήνα.

Ο κ. Νοβότνι άλλαξε στρατόπεδο

«Προβλέπουμε έντονη εξασθένηση της οικονομίας της Ευρωζώνης», προειδοποίησε χθες ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης κ. Εβαλντ Νοβότνι (φωτ.), προσθέτοντας ότι πλέον το τύπωμα χρήματος μπορεί να υποστηρίξει την αποφυγή νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη. Η είδηση όμως δεν είναι σε αυτά που είπε ο κ. Νοβότνι, που είναι αρκούντως σοβαρά, αλλά στο ότι ο Αυστριακός τραπεζίτης άλλαξε στρατόπεδο. Μέχρι χθες ήταν άμεσα ευθυγραμμισμένος με τη γραμμή του Βερολίνου, συμμετείχε ζωηρά στην έντονη κριτική κατά της ΕΚΤ και βέβαια ήταν κατά της ποσοτικής χαλάρωσης. Προφανώς όμως η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι τόσο κρίσιμη, που δεν επιτρέπει εμμονικές προσκολλήσεις σε πολιτικές και ιδεοληψίες. ΄Η, σε πιο απλά ελληνικά, ανάγκα και θεοί πείθονται. Μένει να πειστεί και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή