Μεγάλο ρίσκο, αλλά και τεράστιες αποδόσεις

Μεγάλο ρίσκο, αλλά και τεράστιες αποδόσεις

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τόσο στη μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου την Τρίτη όσο και στη χθεσινή, κάποιοι «σκούπιζαν», δηλαδή αγόραζαν ό,τι πουλούσαν σε κατάσταση πανικού οι άλλοι. Και στις δύο περιπτώσεις, λένε οι γνωρίζοντες, οι εντολές αγορών έρχονταν από το εξωτερικό. Τι σημαίνει αυτό; Τίποτα περισσότερο από το ότι κάποιοι θεωρούν πως οι τιμές είναι τόσο χαμηλές και οι αποδόσεις τόσο μεγάλες, σε περίπτωση που τα εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον δεν επιβεβαιωθούν, που αξίζει τον κόπο να ρισκάρουν λίγα εκατομμύρια, από τα αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ που διαχειρίζονται. Κατά τα λοιπά, ακόμη και τα πιο επιθετικά funds κρατούν αποστάσεις ασφαλείας απ’ ότιδήποτε ελληνικό περιμένοντας τις εξελίξεις. Και αυτή θα είναι η στάση τους για πολλούς μήνες ακόμη, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κάποιοι, μάλιστα, που είχαν συμφωνήσει να κάνουν κάποιες κινήσεις από το φθινόπωρο και μετά, το δήλωσαν και εγγράφως στις αρμόδιες ελληνικές αρχές…

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών για την τοποθέτηση ηλεκτρονικών τσιπ στα πακέτα των τσιγάρων. Τον σχετικό διαγωνισμό έχει προκηρύξει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς εκτιμά ότι τα ηλεκτρονικά τσιπ αποτελούν τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο πάταξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Ο διαγωνισμός έχει καθυστερήσει καθώς η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών είχε συσταθεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Εν τω μεταξύ, στελέχη του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, εντόπισαν συνταξιούχο εκπαιδευτικό να έχει αποστείλει στο εξωτερικό λαθραίες ποσότητες τσιγάρων και αναμένονται το επόμενο διάστημα ανακοινώσεις.

Μεγάλες απώλειες

Κάτω από τις… 100 μονάδες βρέθηκε χθες ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών, πραγματοποιώντας νέα «βουτιά» της τάξεως του 8,82%. Από τις αρχές του έτους οι απώλειες φτάνουν το… 45%, ενώ μόνο τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, δηλαδή μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, οι απώλειες του δείκτη των τραπεζών ανέρχονται στο 26%. Βέβαια, όλοι αυτοί οι αριθμοί μικρή σημασία έχουν για όλους όσοι είχαν επενδύσει σε τραπεζικές μετοχές πριν από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης. Πριν από την κρίση ο δείκτης των τραπεζών βρισκόταν σημαντικά πάνω από το επίπεδο των 3.000 μονάδων! Δηλαδή οι απώλειες των τραπεζών φτάνουν το… 98%.

Σήμερα τα στοιχεία 11μήνου του προϋπολογισμού

Ανακοινώνονται σήμερα τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού του 2014 έως τον Νοέμβριο. Επί της ουσίας, από τα στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες θα φανεί σε μεγάλο βαθμό εάν είναι ρεαλιστική η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,8% του ΑΕΠ φέτος και εάν είναι ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για το 2015, που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Υπενθυμίζεται πως η τρόικα υποστηρίζει ότι το κενό είναι τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ και αυτές τις ημέρες τεχνικά της κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα για να εξετάσουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Οσο περνάει ο καιρός, θα βλέπουμε και ποιος από τους δύο έχει δίκιο.

Πώληση της Alpha Ασφαλιστικής στην Κύπρο

Στην πώληση της Alpha Ασφαλιστικής στην Κύπρο προχώρησε η Alpha Bank, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που υλοποιεί ο όμιλος και το οποίο προβλέπει την αποχώρηση από μη τραπεζικές δραστηριότητες. Η μεταβίβαση του 100% της εταιρείας έγινε σε ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο Δούκας Παλαιολόγος, γνωστός επιχειρηματίας και στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, ο οποίος αγόρασε πλειοψηφικό ποσοστό. Η σχέση του Δούκα Παλαιολόγου με τον όμιλο της Alpha Bank χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, με την πώληση της οικογενειακής ασφαλιστικής επιχείρησης «Ελληνοβρετανική» στην Alpha Bank. Η εταιρεία συνενώθηκε με την Εμπορική Ασφαλιστική και μετονομάστηκε σε Alpha Ασφαλιστική. Ο κ. Παλαιολόγος υπήρξε διευθύνων σύμβουλος στην Alpha Ασφαλιστική έως το 2007, οπότε την εταιρεία εξαγόρασε ο γαλλικός όμιλος της AXA, ενώ υπήρξε και επικεφαλής της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή