«ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα παραμείνουν κρατικοί»

«ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα παραμείνουν κρατικοί»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και κρατικοποίηση και συνεργασίες με διεθνείς επιχειρήσεις. Την ασαφή αυτή άποψη για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ διατύπωσε η κ. Νάντια Βαλαβάνη (φωτ.), υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξή της η κ. Βαλαβάνη, καλούμενη να απαντήσει σε ερώτηση εάν σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ θα είναι υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, είπε: «Η ΔΕΠΑ σίγουρα. Για τον ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις αν είναι δυνατόν σε συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν. Το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να τις αναπτύξει σε συνεργασία με διεθνείς επιχειρήσεις». Στην ίδια συνέντευξη, λίγο νωρίτερα, τόνισε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο που θα κάνει είναι να τερματίσει την ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων. Σημείωσε, δε, ότι για τον ΔΕΣΦΑ σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ, «του εξηγήσαμε την άποψή μας ότι τα δίκτυα πρέπει να βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, γι’ αυτό καταψηφίσαμε στη Βουλή και είμαστε ενάντια στην πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar».

Με δύο δικάσιμους για τη βιωσιμότητα ισάριθμων εισηγμένων αρχίζει το νέο οικονομικό έτος, καθώς στις 16 Ιανουαρίου 2015 εκδικάζεται υπόθεση των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών και στις 28 Ιανουαρίου της Pasal Development.

Ειδικότερα στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, κατόπιν σχετικής αίτησης 242 εργαζομένων της εταιρείας, συζητείται στις 16/1/15 η λήψη προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης του άρθρου 106Β Ν. Για την Pasal Development εκδικάζεται στις 28/1/15 η αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007 και η αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων.

Τα warrants της Alpha Bank

Περιορισμένη ήταν η συμμετοχή των επενδυτών στην τρίτη περίοδο άσκησης των warrants της Alpha Bank, κάτι αναμενόμενο δεδομένης της πολιτικής αβεβαιότητας και της μεγάλης μεταβλητότητας στο χρηματιστήριο. Οπως έγινε γνωστό από την τράπεζα ασκήθηκαν συνολικά 2.055.566 warrants τα οποία αντιστοιχούν σε 15.228.481 κοινές μετοχές, δηλαδή το 0,12% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Ετσι το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ μειώθηκε κατά 0,12% με αντίστοιχη αύξηση του ιδιωτικού τομέα. Πλέον η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Alpha Bank διαμορφώνεται στο 66,24% και των ιδιωτών στο 33,76%. Για την άσκηση των δικαιωμάτων οι δικαιούχοι κατέβαλαν στο ΤΧΣ 7,14 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζονται οι πτωχεύσεις ρωσικών tour operators

Nέος γύρος πτωχεύσεων ταξιδιωτικών οργανισμών συγκλονίζει τη Ρωσία προκαλώντας προβληματισμό στις αγορές που δέχονται μεγάλο αριθμό Ρώσων επισκεπτών, για το τι μέλλει γενέσθαι τη θερινή σεζόν του 2015. Τις τελευταίες ημέρες έχουν πτωχεύσει 4 οργανισμοί με πολύχρονη παρουσία στη Ρωσία, ενώ προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν ακόμη και μεγάλα ονόματα εταιρειών που αδυνατούν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Το καλοκαίρι πτώχευσαν περισσότεροι από 15 οργανισμοί στη Ρωσία, αφήνοντας οφειλές σε ξενοδοχεία τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων προορισμών.

«Κίνδυνος να πληρώσουμε, αλλά να μην εισπράξουμε»

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να επιλέξει η ΔΕΗ τα δικηγορικά γραφεία στα οποία θα αναθέσει το έργο της είσπραξης ανεξόφλητων οφειλών άνω των 10.000 ευρώ. Εχουν κατατεθεί συνολικά 30 προσφορές και η Επιχείρηση ζήτησε από τους 20 ενδιαφερομένους την κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς, βάσει των οποίων και θα προκριθούν οι βέλτιστες. Το πιλοτικό αυτό έργο της ΔΕΗ διεκδικεί το σύνολο των μεγάλων δικηγορικών γραφείων της χώρας και η πιθανότερη εκδοχή είναι η Επιχείρηση να υπογράψει συμβάσεις και με τους 20 υποψηφίους. Στην απόφαση για πρόσληψη δικηγορικών γραφείων για εισπράξεις μέσω της δικαστικής οδού, υποχρεώθηκε η ΔΕΗ λόγω της εκτίναξης των ανεξόφλητων οφειλών στα 2 δισ. ευρώ. Το κατά πόσο το εγχείρημα θα αποδώσει παραμένει ερωτηματικό και για την ίδια την Επιχείρηση. Είναι ενδεικτική η φράση αρμόδιου στελέχους: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι και να πληρώσουμε και να μην εισπράξουμε στο τέλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή