Προτιμά τη Χίο από τη δύσκολη Α΄ Αθήνών

Προτιμά τη Χίο από τη δύσκολη Α΄ Αθήνών

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την περασμένη άνοιξη, όταν ο βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Κωστής Μουσουρούλης αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για το Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Νότης Μηταράκης (φωτ.) άρχισε να ετοιμάζει την επόμενη κίνησή του. Η μη εκλογή του κ. Μουσουρούλη στην Ευρωβουλή, αλλά η απόφασή του να επιστρέψει στην Κομισιόν και να εργασθεί εκεί, καθώς και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που έδειξαν απώλεια δυνάμεων της Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών, οδήγησαν τον υφυπουργό Ανάπτυξης να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Ο κ. Μηταράκης εδώ και καιρό ήταν γνωστό ότι θα εγκαταλείψει την Α΄ Αθηνών και θα θέσει υποψηφιότητα στην εκλογική περιφέρεια της Χίου, από όπου κατάγεται. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες φρόντιζε να επισκέπεται το νησί της μαστίχας πολλά Σαββατοκύριακα. Χθες ανακοίνωσε και επισήμως την προθεσή του με επιστολή προς τον πρωθυπουργό.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 40.500 ευρώ επέβαλε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ειδικότερα, επεβλήθησαν πρόστιμα 10.000 ευρώ στην Αττικάτ, 10.000 ευρώ στη Χατζηιωάννου και 5.000 ευρώ στην I. Μπουτάρης για τη μη σύμμορφη με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα κατάρτιση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2013. Επίσης, επεβλήθη πρόστιμο 2.000 ευρώ στην εταιρεία Τζιρακιάν Προφίλ για τη μη σύμμορφη με τα ΔΠΧΑ κατάρτιση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2012. Ακόμη επεβλήθη πρόστιμο 9.000 ευρώ στην Tράπεζα Πειραιώς, διότι κατά το 2013 δεν ανήγγειλε εμπρόθεσμα σημαντικές μεταβολές συμμετοχής της στα δικαιώματα ψήφου εισηγμένων.

Φόροι και τιμή του πετρελαίου

Οι φόροι που επιβάλλονται στα καύσιμα είναι ο λόγος που η μείωση των λιανικών τιμών στα πρατήρια είναι μικρότερη από την αντίστοιχη μείωση του αργού. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), σύμφωνα με τα οποία από την αρχή του χρόνου η τιμή του πετρελαίου Βrent μειώθηκε κατά 45% (από 112 σε 61 δολάρια το βαρέλι), ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης υποχώρησε κατά 12,5% (από 1,649 σε 1,444 ευρώ το λίτρο) και του πετρελαίου κίνησης κατά 13,3% (από 1,376 σε 1,192 ευρώ). Οι φόροι αποτελούν σήμερα το 65,78% της λιανικής τιμής της αμόλυβδης και το 47,22% του ντίζελ, αναφέρει η ΠΟΠΕΚ.

«Δεν υπάρχουν άτυπες οδηγίες προς τις ΔΟΥ»

Είναι γνωστό ότι οι εφορίες -τουλάχιστον οι περισσότερες- δεν δίνουν φορολογική ενημερότητα εφόσον δεν εξοφληθούν οι βεβαιωμένες οφειλές του ΕΝΦΙΑ ακόμα και των δόσεων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, αρκετοί έφοροι αναφέρουν ότι υπάρχει προφορική εντολή από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, χθες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε ανακοίνωσή της επιμένει ότι «ουδεμία άτυπη οδηγία έχει δοθεί και οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ για τη χορήγηση σε αυτούς φορολογικής ενημερότητας».

«Βροχή» οι αρνητικές εκθέσεις για την Ελλάδα

Η Ελλάδα κατάφερε και πάλι να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά για ακόμα μία φορά ο λόγος δεν είναι καλός. Χθες υπήρξαν περισσότερες από 10 εκθέσεις από ξένους οίκους και αναλύσεις από ξένα μέσα ενημέρωσης που προειδοποιούσαν για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και προσπαθούσαν να δώσουν απαντήσεις στα πολιτικά ερωτήματα γύρω από την Ελλάδα.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε μία ημέρα πριν από την αλλαγή του έτους και λάβει υπόψη του ότι οι επενδυτές και οι αγορές είθισται να βρίσκονται σε εορταστική ραστώνη από τις 20 Δεκεμβρίου, μπορεί να καταλάβει κανείς τον πανικό στον οποίο έχουν βρεθεί και πάλι οι επενδυτές αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας. Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών η στάση των επενδυτών δεν αναμένεται να αλλάξει. Το ερώτημα είναι αν θα ενταθούν ή όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή