Ο διάδοχος βρέθηκε, η τοποθέτηση αργεί

Ο διάδοχος βρέθηκε, η τοποθέτηση αργεί

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της γενικής συνέλευσης τη ΔΕΗ που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Απριλίου, προκειμένου να εγκρίνει τη νέα διοίκηση της εταιρείας, άφησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Λαφαζάνης. Η επιλογή του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον κ. Αρ. Ζερβό στα διπλά καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου έχει γίνει, και πιθανότατα θα ανακοινωθεί σήμερα το πρωί. Τα χρονικά περιθώρια, ωστόσο, μέχρι τη γενική συνέλευση είναι πολύ περιορισμένα, αφού θα πρέπει να προηγηθεί έγκριση από τη Βουλή. Αν και το υπουργείο θα εξαντλήσει τα περιθώρια μιας έκτακτης συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, το πιθανότερο σενάριο είναι ο εκπρόσωπος του Δημοσίου να προσέλθει στη γενική συνέλευση την Παρασκευή, για να ζητήσει την αναβολή της για διάστημα μικρότερου του ενός μηνός, που είναι το ανώτατο χρονικό περιθώριο. Οσο για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Ζερβό, φέρεται ότι θα είναι και αυτό καθηγητής.

Ξεπέρασε το 15% το ποσοστό συμμετοχής της Fairfax στη Eurobank, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ. Ο καναδικός όμιλος, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, μέσω ελεγχόμενων θυγατρικών του, ελέγχει 1.441.322.580 μετοχές της Eurobank που αντιστοιχούν στο 15,17% των μετοχών της τράπεζας (πλην αυτών του ΤΧΣ). Οι αγορές που πραγματοποιεί η Fairfax, και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, έχουν ανακόψει την πτωτική πορεία της μετοχής της Eurobank. Ετσι χθες έκλεισε στα 0,105 ευρώ αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη κατά 9,38%. Σημειώνεται ότι στις 19.03 η μετοχή είχε βρεθεί στα 0,085 ευρώ, που αποτελούν τα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα.

«Χρυσή» δεκαετία

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά χθες στη διάρκεια συνεδρίου της Ενωσης Εισηγμένων Εταιρειών. Μόλις 600 άτομα εργάζονται σήμερα στις 32 αμιγώς ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες που έχουν απομείνει, όταν το 2000 οι εργαζόμενοι ανέρχονταν σε 5.000 και οι χρηματιστηριακές εταιρείες σε 90. Ταυτόχρονα τη δεκαετία 1996-2005 το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε 16 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ που εισήλθαν στο χρηματιστήριο. Από τα παραπάνω κεφάλαια τα 11 δισ. ευρώ ήταν από τις δημόσιες εγγραφές και τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ από την είσπραξη μερισμάτων. Επίσης 7 δισ. ευρώ ήταν τα κεφάλαια που άντλησαν οι ΔΕΚΟ από αυξήσεις κεφαλαίου εκείνη την περίοδο.

Δεν υπάρχει βιασύνη φέτος για τις δηλώσεις

Με ρυθμούς χελώνας προχωράει φέτος η «επιχείρηση υποβολής φορολογικών δηλώσεων». Είναι ενδεικτικό ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) αποφάσισε να δώσει παράταση στις επιχειρήσεις να αποστείλουν ηλεκτρονικά τα αρχεία με τις βεβαιώσεις αποδοχών, καθώς η προθεσμία έληγε χθες και τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι φορείς του Δημοσίου δεν είχαν προλάβει να ανταποκριθούν, γιατί η σχετική υπουργική απόφαση είχε δημοσιευτεί μόλις στις 18 Μαρτίου. Τώρα, η ΓΓΔΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υποβάλουν το σχετικό αρχείο έως τις 27 Απριλίου.

Αποτελούν παρελθόν τα greek statistics

Τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ποιότητα των στατιστικών στοιχείων από το 2009 έως τώρα επισημαίνει σε γνωμοδότησή του ο Ευρωπαϊκός Συμβουλευτικός Φορέας για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (ESGAB). Παράλληλα, όμως, αναφέρει ότι η υπηρεσία έχει συχνά αμφισβητηθεί λόγων των μακροχρόνιων νομικών διαμαχών για την αρμοδιότητα σε μεθοδολογικά θέματα και την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και του προέδρου της. Και σημειώνει ότι τέτοια ζητήματα «υπονομεύουν το έργο που έχει επιτελεσθεί για την οικοδόμηση των δυνατοτήτων και της εμπιστοσύνης στο ελληνικό στατιστικό σύστημα». Επίσης, ο ESGAB καλεί την κυβέρνηση να «τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευσή της για την εμπιστοσύνη στις στατιστικές, αναφορικά με την οποία εκκρεμεί η υποβολή από την ελληνική κυβέρνηση σχετικής έκθεσης στην Επιτροπή, από τον Μάρτιο του 2014».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή