Τα έργα του αγωγού ΤΑΡ και το μήνυμα προς τον λαό

Τα έργα του αγωγού ΤΑΡ και το μήνυμα προς τον λαό

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην κατασκευή του αγωγού TΑΡ και των συναφών εργασιών ζήτησε από τον επικεφαλής της κοινοπραξίας στην Ελλάδα, Ρίκαρντ Σκούφια, ο υπουργός Περιβάλλοντος Π.Λαφαζάνης. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του ιδίου, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε στον κ. Σκούφια και την ανάγκη ισότιμης αντιμετώπισης των ελληνικών εταιρειών στους διαγωνισμούς που προκηρύσσει η κοινοπραξία του ΤΑΡ, θέτοντας συγκεκριμένα ζητήματα, για τα οποία όμως δεν γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση του υπουργείου. Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει πλήθος καλών εταιρειών που μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστες εργασίες και υπηρεσίες με ανταγωνιστικό κόστος, και θα ήταν πολύ καλό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό εάν έβλεπε ότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν ουσιαστική συμμετοχή σε ένα έργο που χρειάζεται να περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Οι διοικήσεις των περισσοτέρων εισηγμένων έχουν επεξεργαστεί σενάρια δράσης, σε περίπτωση που συμβούν «ακραίες καταστάσεις» στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, όσες διαθέτουν προϊόντα που συγκαταλέγονται στα «είδη πρώτης ανάγκης» καθημερινά πραγματοποιούν πρωινές συσκέψεις για να αξιολογήσουν την κατάσταση σε επίπεδο τραπεζικής χρηματοδότησης και να διασφαλίσουν την επάρκεια των προϊόντων τους στα δίκτυα διανομής. Οπως, μάλιστα, έχει ειπωθεί και στις τελευταίες ετήσιες γενικές συνελεύσεις, οι κλάδοι που είναι στην πρώτη γραμμή ζήτησης αυτή την περίοδο είναι οι μεταφορές, η ενέργεια και η αγροτική παραγωγή.

Αλλαγές στη Eurobank

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή Εκτακτη Γενική Συνέλευση της Eurobank, καθώς σηματοδοτεί αλλαγές στη διοικητική δομή του ομίλου. Βασικό θέμα της συνέλευσης θα είναι η εκλογή του ανώτατου γενικού διευθυντή Retail Banking Θεόδωρου Καλαντώνη και του ανώτατου γενικού διευθυντή COO και Διεθνών Δραστηριοτήτων, Σταύρου Ιωάννου, ως νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας. Η προώθηση των δύο ανώτατων στελεχών του ομίλου στο Δ.Σ. πιθανότατα συνδέεται με την πρόθεση της νέας διοίκησης της Eurobank για τη διεύρυνση της διοικητικής ομάδας. Το νέο Δ.Σ. θα έχει 12 μέλη με επικεφαλής τους κ. Ν. Καραμούζη (πρόεδρος) και Φ. Καραβία (διευθ. σύμβουλος).

Σε έκδοση 7ετούς ομολόγου προχωρεί η Κύπρος

Ενα σημαντικό βήμα προς την πλήρη επιστροφή της στις αγορές και, κατά συνέπεια, στην έξοδο από το Μνημόνιο πραγματοποιεί η Κύπρος σήμερα, καθώς προχωρεί στην έκδοση επταετούς ομολόγου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Λευκωσία έχει θέσει ως στόχο να διαμορφωθεί η απόδοση κατά την έκδοση στο 4%, αλλά δεν αναφέρεται το ποσό που θα ζητήσει η Κύπρος από τις διεθνείς αγορές. Τη διαπραγμάτευση έχουν αναλάβει οι τράπεζες Barclays, ΗSBC, Morgan Stanley και Societe Generale.

Χαμηλή ζήτηση για το δωρεάν ρεύμα

Μόλις 622 άτομα, από τις 150.000 που υπολόγιζαν με την ανακοίνωση του μέτρου, έχουν μέχρι σήμερα καταθέσει αίτηση επανασύνδεσης ή και παροχής δωρεάν ρεύματος από τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία για τη συμμετοχή των πολιτών που βρίσκονται στα όρια της ακραίας φτώχειας στο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας. Προφανώς και οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη επιλέγουν τη δυνατότητα δωρεάν παροχής σίτισης ή ένα συνδυασμό επιδότησης ενοικίου και δωρεάν ρεύματος, όμως η μικρή συμμετοχή κάτι δείχνει. Οπως και η περιορισμένη συμμετοχή στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για δωρεάν ρεύμα. Γεγονός είναι ότι οι άποροι σε ό,τι αφορά το ρεύμα καλύπτονται από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο οποίο έχουν ενταχθεί πάνω από 600 χιλιάδες καταναλωτές. Υπάρχουν, πάντως, και αυτοί που ηλεκτροδοτούνται μέσω της «ρευματοκλοπής» και οι οποίοι βέβαια δεν είχαν λόγους να καταθέσουν αίτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή