Πολυμελής ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες

Πολυμελής ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απόβαση στις Βρυξέλλες» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ελληνικής αποστολής για τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν από σήμερα στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των στελεχών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης που βρίσκονται στις Βρυξέλλες θυμίζει τις συναντήσεις Αθήνας – δανειστών στο Παρίσι επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες θα βρεθούν και τεχνοκράτες των δανειστών. Με εξαίρεση εκείνους της Κομισιόν, οι υπόλοιποι έχουν ξεκινήσει από Φρανκφούρτη, Ουάσιγκτον και Αθήνα για να στελεχώσουν την ομάδα των θεσμών.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: Δεν θα ήταν προτιμότερο όλες αυτές οι συναντήσεις να γίνονταν  στην Αθήνα και να γλίτωνε το κράτος και ένα  επιπλέον κόστος σε περίοδο ταμειακών δυσκολιών;

Νέα παράταση εξαίρεσης από τις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας για την πρόσβαση τρίτων έλαβε ο αγωγός ΤΑΡ. Η παράταση δόθηκε σύμφωνα με την ημερομηνία έναρξης της παραγωγής στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του αζερικού κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ. Η σύμφωνη γνώμη των ρυθμιστικών αρχών ακολουθεί την έγκριση της Κομισιόν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός εξασφάλισε την παραπάνω εξαίρεση αρχικά το 2013. «Ο ΤΑΡ συνεχίζει να συμμορφώνεται με όλους τους όρους της απόφασης για την εξαίρεση, καθώς και με την κοινοτική νομοθεσία», δήλωσε με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις ο εμπορικός διευθυντής της κοινοπραξίας του ΤΑΡ, Λουτζ Λάντβερ.

Διαφωνία με τον μέτοχο

Με άκομψο τρόπο άλλαξε χθες στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΕΥΔΑΠ η απόφαση για την επιλογή της ελεγκτικής εταιρείας για την οικονομική χρήση του 2015. Η πρόταση της διοίκησης της εταιρείας πρόκρινε την πρόσληψη της Deloitte «Χατζηπαύλου – Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε.». Αυτή ωστόσο ανετράπη την τελευταία στιγμή από τον βασικό μέτοχο, το ελληνικό Δημόσιο. Ο τελευταίος προέκρινε την εταιρεία Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές (ΣΟΛ) Α.Ε. με επιχείρημα ότι η τελευταία ήταν πιο φθηνή κατά περίπου 40.000 ευρώ. Η πρόταση φυσικά έγινε αποδεκτή από τους μετόχους. Το γεγονός, όμως, δείχνει ότι δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ βασικού μετόχου και διοίκησης.

Αλλαγές στην Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων

Νέος πρόεδρος στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) αναλαμβάνει ο κ. Αντώνης Στεριώτης. Ο τελευταίος έχει προταθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και η ακρόασή του από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι. Ο κ. Στεριώτης αντικαθιστά τον ήδη παραιτηθέντα από τη θέση αυτή κ. Ευ. Γιαννακόπουλο (φωτογραφία). Ο κ. Στεριώτης στο παρελθόν υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καζίνο Λουτρακίου.

Τη μεταφορά διαθεσίμων στην ΤτΕ εξετάζει η ΔΕΗ

Το ενδεχόμενο διάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων της ΔΕΗ στην Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση του σχετικού θέματος είχε προγραμματιστεί για τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση, που όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Το ποσό εκτιμάται γύρω στα 75 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. που η Επιχείρηση ήταν να διαθέσει ως προκαταβολή για την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Πτολεμαΐδας 5.

Τα συνδικάτα της ΔΕΗ εμφανίζονται θετικά στην απόφαση, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται η επιστροφή του ποσού μαζί με τόκους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν είναι υποχρεωτική για εισηγμένες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή