Η πτώση των τραπεζικών μετοχών κόστισε 9,7 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ

Η πτώση των τραπεζικών μετοχών κόστισε 9,7 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 9,7 δισ. ευρώ κόστισε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) η πτώση των τραπεζικών μετοχών. Οπως προκύπτει από την Ετήσια Οικονομική Εκθεση για το 2014, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του Ταμείου στο τέλος του 2014 διαμορφώθηκαν στα 24,5 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 10 δισ. ευρώ εξαιτίας της πτώσης των τραπεζικών μετοχών. Η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Αναστασία Σακελλαρίου (φωτ.), με αφορμή τα αποτελέσματα, σημείωσε την επιτυχή ολοκλήρωση του β΄ γύρου ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών ύψους 8,3 δισ., η οποία ενίσχυσε αποφασιστικά την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Με στόχο να αντλήσει 1,4 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί την Τετάρτη στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, ώστε να αναχρηματοδοτήσει λήξεις γραμματίων αντίστοιχου ύψους την Παρασκευή. Η ιδιαιτερότητα αυτών των εντόκων γραμματίων είναι ότι είναι τα τελευταία στα οποία είχαν μερίδιο και ξένοι επενδυτές, με το υπουργείο να αναζητεί περίπου 150 εκατ. ευρώ για να αντικαταστήσει τη συμμετοχή τους, αφού οι ίδιοι δεν θα ανανεώσουν την επένδυσή τους.

Σε ελληνικές τράπεζες τα διαθέσιμα της ΔΕΗ

Ουδέποτε της ζητήθηκε και προφανώς ουδέποτε αποφάσισε τη μεταφορά διαθεσίμων της στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα. Με την ίδια ανακοίνωση διευκρινίζει επίσης ότι η τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων γίνεται μέσω ελληνικών εμπορικών τραπεζών και με βάση τις ανταγωνιστικότερες προσφορές, τη διασπορά του κινδύνου και λαμβάνοντας υπόψη τις ταμειακές ροές για την απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη της εταιρείας. Οσο για τη στάση των σωματείων της ΔΕΗ, σε ανακοίνωσή του ο «Σπάρτακος» αναφέρει ότι δεν έχει συζητήσει και δεν έχει πάρει κανενός είδους απόφαση για τέτοιο θέμα, σημειώνει ωστόσο ότι θα το συζητούσε μόνο εάν τα διαθέσιμα της επιχείρησης επέτρεπαν την απρόσκοπτη διαδικασία προκαταβολής για τη νέα μονάδα της «Πτολεμαΐδας 5».

Αρχίζουν σταδιακά από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2015 για τις μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Την αρχή θα κάνει ο Τιτάνας που ανακοινώνει τις τριμηνιαίες επιδόσεις του στις 7 Μαΐου. Ακολουθεί στις 12 Μαΐου ο Σαράντης, την επομένη ο ΟΤΕ και στις 26 Μαΐου πρόκειται να ανακοινώσει αποτελέσματα ο Fourlis.

Ενδιαφέρον από Cosco και Maersk για τον ΟΛΠ

To ενδιαφέρον για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης παραχωρησιούχου του Λιμανιού Πειραιά, ΟΛΠ Α.Ε., επιβεβαιώνουν, μέσω της Wall Street Journal, η κινεζική Cosco και η ολλανδική APM Τerminals (Maersk). H αμερικανική εφημερίδα WSJ επικαλείται πηγές στις δύο επιχειρήσεις για το συγκεκριμένο ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά το Πάσχα, το ΤΑΙΠΕΔ, με επιστολή του στους συμμετέχοντες στη β΄ φάση του διαγωνισμού, γνωστοποιούσε την επανεκκίνηση του διαγωνισμού με ουσιαστική στόχευση η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο.

«Τρέχουν» στον Ιππόδρομο για την αποκρατικοποίηση

Τις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο Αττικής επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Πιτσιόρλας συναντήθηκε με τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους των επαγγελματικών κλάδων του χώρου, όπως ιδιοκτήτες αλόγων, αναβάτες, προπονητές και πράκτορες. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΕ Α. Ζαχαρής και ο γενικός διευθυντής Ε. Σπαθής. Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι θα συνεχίσει αυτού του είδους τις συζητήσεις με όλους τους εκπροσώπους των ιπποδρομιακών φορέων, προκειμένου να διευθετηθούν τα όποια προβλήματα προκύψουν μέχρι την τελική ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή