«Στέρεψε» ο μεγάλος κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ

«Στέρεψε» ο μεγάλος κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που το Δημόσιο αναζητεί ρευστότητα επανέρχεται στο προσκήνιο ο μεγάλος κουμπαράς των ασφαλιστικών ταμείων, ο κεντρικός λογαριασμός του ΑΚΑΓΕ, στον οποίο είναι «κλειδωμένα» 3,052 δισ. ευρώ έως το 2019. Οι δύο «μικροί» υπολογαριασμοί του ΑΚΑΓΕ, με τα 562 εκατ. ευρώ ήδη τοποθετημένα σε ρέπος, βάσει της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, θα συνεχίσουν να καλύπτουν τα ελλείμματα των ταμείων, κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αλλά και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Τον μεγάλο λογαριασμό κανείς δεν μπορεί να τον αγγίξει, διατείνονται στο υπουργείο Εργασίας, και πιθανότατα να έχουν δίκιο. Οχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν. Σύμφωνα με την ΤτΕ, τα 3,052 δισ. ευρώ του ΑΚΑΓΕ, που βρίσκονται στο Κοινό Κεφάλαιο, είναι ήδη τοποθετημένα σε ρέπος (1,343 δισ.), έντοκα γραμμάτια (885 εκατ.) και ομόλογα (824 εκατ.). Συνεπώς, οποιαδήποτε προσπάθεια «σπασίματος» δεν θα οδηγούσε στην αναγκαία ρευστότητα…

Πολλές εισηγμένες με έντονη εξαγωγική παρουσία έχουν τοποθετήσει από 40% μέχρι και 50% των ταμειακών τους διαθεσίμων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας. Αυτό προκύπτει από τις ετήσιες εκθέσεις του 2014. Το υπόλοιπο 50% ή 60% είναι τοποθετημένο σε προθεσμιακές καταθέσεις στο εξωτερικό προκειμένου να χρηματοδοτούν τις ταμειακές ανάγκες των θυγατρικών τους. Τις τελευταίες μέρες οι ξένοι πελάτες τους επαναφέρουν το θέμα του counrty risk της Ελλάδας λόγω των δόσεων προς το ΔΝΤ που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα μέσα στον Μάιο. Πάντως, οι εισηγμένες σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους στο εξωτερικό ανεξαρτήτως των εγχώριων εξελίξεων.

Μαύρη τρύπα 1,25 δισ. ευρώ

Για «μαύρη» τρύπα που ξεπερνά τα 1,25 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα κάνουν λόγο οι κακές γλώσσες. Αν και ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία του τετραμήνου, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα φέσια από ΦΠΑ κατέρρευσαν τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα στην τρύπα των 750 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο να προστεθούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες πλήρωσαν τον Απρίλιο περί τα 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο, το ποσό αυτό δεν ήταν αρκετό για να περιορίσει τις απώλειες στα έσοδα. Οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες είναι αρκούντως απαισιόδοξες. Ελπίζουμε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, να έχει και άλλες κρυφές δεξαμενές…

11,6 δισ. δολ. στα «χρυσά» παιδιά της Wall Street

Το ποσό των 11,62 δισ. δολ. κέρδισαν συνολικά, την περσινή χρονιά, οι 25 υψηλότερα αμειβόμενοι fund managers στις ΗΠΑ, το χαμηλότερο από το 2008 και περίπου το μισό από τα 21,5 δισ. δολ. του 2013. Με βάση την ετήσια έρευνα του περιοδικού Institutional Investor’s Alpha, η μέση αμοιβή ανήλθε στα 467 εκατ. δολ. Για να μπει κάποιος στη φετινή λίστα με την «ελίτ» των επενδυτών, χρειαζόταν να εξασφαλίσει αμοιβές πάνω από 175 εκατ. δολ. Ο Ken Griffin, ο ιδρυτής του hedge fund Citadel που πρόσφατα προσέλαβε ως σύμβουλο τον πρώην επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, κατέκτησε την πρώτη θέση της λίστας, με έσοδα 1,3 δισ. δολάρια.

Στο στόχαστρο της Ε.Ε. μπαίνει και η McDonald’s

Η μία μετά την άλλη, οι αμερικανικές πολυεθνικές μπαίνουν στο στόχαστρο της Κομισιόν, τόσο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης όσο και για πρακτικές φοροαποφυγής. Μετά την Google και την Amazon, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αν στοιχειοθετείται η έναρξη έρευνας για τις φορολογικές πρακτικές του αμερικανικού γίγαντα στον κλάδο ταχείας εστίασης McDonald’s, ανακοίνωσε η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Τρεις διεθνείς συνδικαλιστικές ομοσπονδίες κατηγόρησαν τον Φεβρουάριο τη McDonald’s ότι υπεξαίρεσε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο φορολογικά έσοδα από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των ετών 2009 και 2013. Αν τα έσοδα αυτά είχαν φορολογηθεί στις χώρες προέλευσής τους, η McDonald’s θα έπρεπε να καταβάλει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, υποστηρίζουν τα συνδικάτα. Η McDonald’s Europe δηλώνει πως «τηρεί τους ισχύοντες νόμους, ανάμεσά τους και την καταβολή των οφειλόμενων φόρων σε κάθε χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή