Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για διαγωνισμούς ΟΛΠ, ΟΛΘ

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για διαγωνισμούς ΟΛΠ, ΟΛΘ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται, εκτός απροόπτου, η αλλαγή των όρων του διαγωνισμού της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ. Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί την περασμένη Παρασκευή. Πάντως χθες, για το ίδιο θέμα, συναντήθηκαν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης (φωτ.) και εκπρόσωποι της εταιρείας APM Terminlas/Maersk. Η τελευταία διεκδικεί τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ και κατά τη συνάντηση τα στελέχη της παρουσίασαν επισήμως στον υπουργό Οικονομίας τα σχέδια αξιοποίησης των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, στην περίπτωση που αυτή τελικά πλειοδοτήσει. Στην πραγματικότητα, η δανέζικη πλευρά ήθελε να επιβεβαιώσει ότι δεν ισχύει η δήλωση που είχε κάνει ο υπουργός Οικονομίας στη Βουλή και στην οποία αναφερόταν ότι το ΤΑΙΠΕΔ και η Cosco διαπραγματεύονται την αλλαγή των όρων πώλησης του 51% του ΟΛΠ.

Μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι στη διαπραγμάτευση και την πολυαναμενόμενη συμφωνία κυβέρνησης – εταίρων, ωστόσο οι τράπεζες προετοιμάζονται για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το πρώτο τρίμηνο θα είναι άλλη μία περίοδος «χαμηλής πτήσης», ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Η γενική εικόνα θα είναι αρνητική, καθώς τα αποτελέσματα θα αποτυπώνουν τη σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την αύξηση του κόστους του χρήματος (λόγω του υψηλότερου επιτοκίου του ELA) καθώς και τη σημαντική μείωση των καταθέσεων.

Αλλάζει σύνθεση ο δείκτης MSCI

Σήμερα θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές στους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες της Morgan Stanley, χωρίς να αναμένεται για την Ελλάδα κάποια νέα προσθήκη ή διαγραφή. Η καθίζηση των κεφαλαιοποιήσεων και της εμπορευσιμότητας των ελληνικών μετοχών είναι ανασταλτικός παράγοντας για να έχουμε πιθανές αναβαθμίσεις των εγχώριων μετοχών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα το άθροισμα της κεφαλαιοποίησης των 4 συστημικών τραπεζών ανέρχεται μόλις στα 12,71 δισ. ευρώ, όταν το περσινό αντίστοιχο διάστημα ξεπερνούσε τα 35 δισ. ευρώ. Από σήμερα έως και την Παρασκευή, ξεκινά κι ένα μπαράζ ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2015.

Απεβίωσε ο Αλ. Λαμφαλουσί εκ των αρχιτεκτόνων του ευρώ

Πέθανε χθες σε ηλικία 86 ετών ο οικονομολόγος Αλεξάντρ Λαμφαλουσί, ένας εκ των «αρχιτεκτόνων» του ευρώ. Ο Λαμφαλουσί γεννήθηκε στην Ουγγαρία, την οποία εγκατέλειψε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να εγκατασταθεί στο Βέλγιο. Υπήρξε διευθυντής της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (BIS) προτού γίνει, το 1994, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ινστιτούτου, δηλαδή του προκατόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το 1997 ο Αλεξάντρ Λαμφαλουσί αντικαταστάθηκε από τον Ολλανδό Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ο οποίος έγινε και ο πρώτος πρόεδρος της ΕΚΤ.

Νέος πρόεδρος στο ΤΕΕ ο κ. Γιώργος Στασινός

Ο Γιώργος Στασινός , επικεφαλής της παράταξης ΔΚΜ (Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών – Ανανέωση Πρωτοπορία, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία), αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ο κ. Στασινός διαδέχθηκε τον Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Υποδομών (διετέλεσε πρόεδρος του ΤΕΕ για δύο θητείες, την πρώτη με την ΠΑΣΚ Μηχανικών, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, και τη δεύτερη με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην οποία συμμετείχαν η ΠΑΣΚ, η ΔΗΜΑΡ και άλλοι). Ο κ. Στασινός έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας και κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε σύμβουλος του γενικού γραμματέα Χωροταξίας Σ. Αλεξιάδη. Από τη διοικούσα του ΤΕΕ προέρχεται και η νέα γ.γ. Μεταφορών Πέτη Πέρκα, η οποία ήταν επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή